Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 95 vendég böngészi
Jótékonysági könyvgyűjtés - A jószívűség nem anyagi kérdés Nyomtatás E-mail
2009. november 10.
A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Újpesti Szervezete jótékonysági könyvgyűjtést tart. A szervezők arra kérik az újpestieket, hogy jó állapotú könyveik közül ajánljanak fel néhány kötetet jótékonysági célra. Elsősorban olyan köteteket várunk, amelyeket a felajánlójuk is szívesen fogadna el ajándékként. A jótékonysági könyvgyűjtő akció 2009. november végéig tart, a beérkezett köteteket hátrányos helyzetű iskolák könyvtárainak támogatására fordítjuk.

 

A felajánlásokat az Újpesti Fidesz Irodában (1042 Budapest, Árpád út 56. I/25) várjuk.

Nyitva tartás: H-P 11-18-ig

 

A jószívűség nem anyagi kérdés

"Jézus leült szemben a kincstárral és figyelte, hogy dob a nép pénzt a perselybe. Sok gazdag sokat dobott be. De aztán jött egy szegény özvegy, s csak két fillért dobott be. Erre odahívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: ,,Bizony mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, ami csak szegénységétől telt, egész megélhetését." (Mk 12,41-44)

Szükös megélhetési lehetőségeink között egyre nagyobb a kisértés, hogy csak saját magunkkal foglalkozzunk, és elfedkezzünk azokról, akik nálunk szűkösebben élnek.  Pedig a jótékonykodás nem a pénztárca vastagságától függ, hanem  a szívünktől.

Jézus megdícséri az özvegy asszonyt, aki egész megélhetését a templom perselyébe dobta. Biztosan meglátott valamit azon az asszonyon, amit mások nem, még az apostolok sem vettek észre: Milyen szándékkal dobja be a pénzét a perselybe. Mert adakozni sokféle indítékból lehet: A viszonzás megsemmisíti az adás lényegét. Cserévé silányítja. Minden adás - ajándék. Tehát ingyenes és viszonzást nem igénylő.

,,Amikor ebédet vagy vacsorát adsz, ne hívd meg barátaidat, sem testvéreidet, sem rokonaidat, sem jómódú szomszédaidat, nehogy visszahívjanak és viszonozzák neked.Ha vendégséget rendezel, hívd meg a szegényeket, bénákat, sántákat, vakokat. S boldog leszel, mert nem tudják neked viszonozni. De az igazak feltámadásakor megkapod jutalmadat." (Lk 14,13-14).

Közösségi lények vagyunk, egymás nélkül semmire sem megyünk. Az Élet Rendje ellen vét az aki nem hajlandó ezt tudomásul venni és csak saját magára gondol, sőt  még meg is károsítja  a közösség tagjait, akár szűk környezetünkben, akár országos vagy nemzetközi szinten. Ideje lenne belátni, hogy aki hatalommal rendelkezik,nem saját magáért kapta, hanem a közösség szolgálatáért.
Mit tegyünk mi 'egyszerű, hétköznapi emberek', akiknek kinyílik a bicska zsebünkben, amikor halljuk, hogy milliókat vágnak zsebre semmiért, rabolnak ki benzinkutatat, bankokat....?

Kezdjünk el, mi magunk jobbak lenni!  Mindenki csak saját magát tudja megváltoztatni a másikat nem. Apró kis dolog, talán nem  is feltűnő, mint amikor egy kis kavicsot dobnak a tó vizébe. Alig kelt hullámot, de ha sokan dobálják be a maguk kavicsát, akkor annak már nagyobb hullámai vannak.

Molnár István
plébános
Újpest szent József templom

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.