Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 22 vendég böngészi
A kerülettől is segítséget várnak a Tungsram-dolgozók Nyomtatás E-mail
2009. november 12.
A többi között a helyi önkormányzat segítségére is számít a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete annak érdekében, hogy a kollektív szerződésben foglaltakon túl is kapjanak juttatásokat az utcára kerülő dolgozók. Az újpesti polgármester egyszer már cserbenhagyta őket, Nagy István alpolgármester viszont tovább harcol a dolgozókért.

 

 


A szakszervezet számít az újpesti önkormányzat segítségére, bár nem engedték tüntetni őket a főtéren

 

A GE fényforrásüzletágának vezetői hivatalosan is tájékoztatták a dolgozókat és a munkavállalók képviselőit a tervezett átszervezésről. A javaslat szerint 2010 januárjától két év alatt összesen országosan 2570 munkavállalót bocsátanának el – derült ki a cég közleményéből. Ha az üzemi tanáccsal folytatandó konzultáció után a terv végrehajtása mellett döntenek, az üzletág a termelés átalakítása után is több mint 5500 munkavállalót foglalkoztatna a hazai fényforrásgyártásban. Nagy István fideszes alpolgármester országgyűlési képviselő­ként a parlament foglalkoztatási bizottsága elé vitte a GE által akkor még csak lebegtetett létszámleépítést. Lapunknak elmondta, a bizottsági ülések botrányosak voltak. – A szakszervezet összefogásának eredményeként a beharangozottnál kevesebb embert akarnak a multicégtől elküldeni. Információim szerint Újpesten 130-140 ember veszítheti el az állását. Ugyanakkor a kialakult helyzet a kormány tehetetlenségét bizonyítja, hisz meg lehetett volna találni a módot arra, hogy a GE ne küldjön el két és fél ezer embert – mondta el a Helyi Témának Nagy István.

 

Júliusban a GE Hungary Zrt. a legmagasabb, azaz 654 millió 124 ezer forintos munkahelymegőrző támogatásban részesült öt hónapra, amelyből 7784 részmunkaidős dolgozót kell foglalkoztatniuk. Az öt hónap lejárta után, 2010 ja­nuárjában azonban már következmény nélkül küldhetik el dolgozóikat. A GE-nek juttatott támogatás felhasználásával kapcsolatban a szakszervezet nem kívánt véleményt formálni.

 

– A hatékonyabb felhasználást elképzelhetőnek tartottuk volna – nyilatkozta lapunknak Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének titkára. – Jelenleg azért harcolunk, hogy minél kevesebb embert bocsássanak el. Támogatást várunk a helyi önkormányzatoktól, így az újpestitől is, és a jelenlegi, illetve az eljövendő kormánytól. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a hatályban lévő kollektív szerződésben foglaltakon túl is kapjanak juttatásokat azok, akiket el akarnak bocsátani – mondta. Lapunk felvetette, hogy egy vizsgálati eredmény szerint az unió által korszerűnek kikiáltott kompakt fénycsöves izzók veszélyesek az egészségre. Selmeczy György elmondta, hogy már tavaly figyelmeztették erre az uniós képviselőket. – A kompakt fénycsövek higanyt tartalmaznak, amelyek valóban károsak az egészségre.

 

(HelyiTémaOnline)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.