Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 61 vendég böngészi
Szabad szombat Nyomtatás E-mail
2009. november 13.

Bizonyára sokan emlékeznek még azokra a napokra, amikor bevezették az ötnapos munkahetet az előző rendszerben. Mindenki örült neki, főleg a hétvégi telekkel rendelkezők, mert így már két napot is lehetett a saját birtokon dolgozni, hogy azután hétfőn munkahelyükön pihenjék ki a szombat, vasárnapi robotot.

 

Igyekszem hozzátenni, tisztelet a kivételnek, no meg a kijelölt sztahanovista csókosoknak, akik a jól előkészített normát mindig többszörösen teljesítették. Persze nem hirtelen jött ez a nagy engedmény, először csak minden második héten volt szabad a szombat, és ha már nagyon közeledett, közölték velünk, be kell menni kommunista műszakra, hogy a termelt értékből például kedvezményesen nyaralhassunk a gyár saját üdülőjében. Jutott pénz a tömeg és élsportra, volt művelődési házunk, épült lakótelep, nem volt gond egy család megélhetése, mint ma, igaz csak a felvett hitel tudta fenntartani az rogyadozó gazdaságot. Olykor némi fusi is belefért a nyolc órába, miközben egyesek kedvezményes C menetlevél igénybevételével hordták ki a felesleget teherautóval a gyárak kapuin. Nem véletlen mondogatták ,, ez az ország aranybánya, aki nem lop, majd megbánja"

 

Hát megbántuk egy páran, hogy oda van minden, amiért akkor megdolgoztunk.
Húsz évvel a rendszerváltás után vesszük észre, hogy a gyárakból még egy tégla sem jutott azoknak, akik güriztek, mint a Tungsram dolgozói, s akiket az elbocsátás réme fenyeget. Az egykori üzemek helyét lakóparkok, bevásárlóközpontok foglalják el, Újpesten még egy mozi sincs, a szülőotthonról, strandról, uszodáról nem is beszélve. A közbiztonság aggasztó, napi hír lett a fegyverrel elkövetett bűncselekmény, kevés a pénz mindenre. A felvett hitel sokszorosára nőtt az elmúlt évtizedben, csak hát a kifizetett hallgatási és felmondási, no meg a kormánypárti vezetőknek járó szabadságmegváltások százmilliókra rúgnak manapság.

 

Bizonyára ezek a kiváltságos emberek sok szabad szombaton dolgoztak velünk, vagy keltek hajnalban, hogy hatra időben beérjenek csengetni a gyárba. Szociális bérlakás, magas nyugdíj mellett még kiemelkedő munkabér is kell a válságkezelőknek, hogy azután off-shore cégeken keresztül mentsék ki az országból adózatlanul szerzett vagyonukat.
És mi jutott nekünk félrevezetett munkásoknak és alkalmazottaknak?

 

Értelmetlen megszorítások, és az egykoron kötelező olvasmányból Tiborc panasza.

 

,,S aki száz meg százezret rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerít ,,

 

Rajtunk múlik, meddig lesz még aktuális.

 

Újpest, 2009.11.06


Hladony Sándor
Önkormányzati képviselő

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.