Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Önmaguk ellen szavaztak a szocialisták Nyomtatás E-mail
2009. november 28.
A BKV-tarifák a Fidesz kezdeményezése alapján változatlanok maradnak. Megmakacsolták magukat a szocialisták, nem járultak hozzá a közmű díj emelések napirendre vételéhez a Fővárosi Közgyűlésben. Csak a vízdíj drágul, köbméterenként egy forinttal, a BKV-tarifák - ellenzéki kezdeményezésre - változatlanok maradnak.

 

A vízdíj biztosan emelkedik, egyelőre köbméterenként egy forinttal, ami a főváros vízbázisát adó önkormányzatoknak jár, és ez mintegy 149 millió forint. Ez félszázalékos emelés, az előterjesztésben 4,4 százalékos szerepelt, de ezt a Fidesz javaslatára leválasztották a vízvédelmi díjról. A közgyűlés a vita végén - Ikvai-Szabó kivételével
- nem szavazta meg vagy tartózkodott a 4,4 százalékos drágítástól.


Hasonlóképpen elvetélt a BKV négyszázalékos viteldíjemelése is. A városüzemeltetési bizottságban szerdán Wintermantel Zsolt (Fidesz) javaslatára elutasították azt, a döntést pedig Lakos Imre (SZDSZ) bizottsági elnök beterjesztette a közgyűlésre. A képviselők nagy többséggel fogadták el a 2009-es tarifák megtartását 2010-re. Az MSZP-s Szalkai István például arra hivatkozott, hogy ,,nem érdemes a jónépet felizgatni ezzel", hiszen az se garantálható, hogy a célul tűzött ötszázmillió forint bevételt el tudják-e érni vele. Estébe nyúlóan, nagy nehezen született meg az egyetértés, hogy különbizottság vizsgálja ki a BKV-nál kitudódott szabálytalanságokat. A testület elnöke György István, társelnöke a javaslat előterjesztője, Steiner Pál lesz.


A vitában Wintermantel rámutatott arra, hogy az előterjesztő Horváth Csaba, aki a hét elejéig felügyelte a BKV-t, becsapja a budapestieket.  
Az általa jegyzett átalakítási alternatívák között ugyanis a C változat azzal számol, hogy 40-50 buszjáratot törölnek. Ennyinek felel meg ugyanis a nem nyilvánosságnak szánt anyagban nyolcszázalékos teljesítménycsökkentés. A járatritkításból, létszámleépítésből, továbbá a BKV-dolgozók kollektív szerződés szerint járó juttatásainak megkurtításából összesen 7,5 milliárdos spórolást vizionált a szocialista politikus.


Wintermantel felszólította Horváth Csabát, döntse el, kit képvisel: a kormányt vagy a budapestieket. Horváth azzal vágott vissza, a fideszes képviselő rosszul értelmezi javaslatait. Figyelemreméltó azonban, hogy Horváth Csaba egy héttel ezelőtt, lemondása alkalmából tartott ünnepi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva egyértelművé tette: a 7,5 milliárdos megtakarítást járatritkítás nélkül tervezi elérni.


(Magyar Hírlap)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.