Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 79 vendég böngészi
Újabb BKV járatritkítás lesz? Nyomtatás E-mail
2009. november 30.
Wintermantel Zsolt fideszes képviselő kérésére a közgyűlésen kiosztották azt a "nem nyilvános" minősítésű dokumentumot, amelyet Horváth Csaba még főpolgármester-helyettesként készíttetett arról, hogyan érhető el forrásmegtakarítás a BKV-nál.

 

Az ülésen jelen lévő újságíróknak a dokumentum tartalmáról, az egyik, magát megnevezni nem kívánó szakpolitikus elmondta: hárommilliárd forintot úgy takarítanának meg, hogy 2010-ben nem lenne a közlekedési cégnél béremelés, továbbá csökkentenék a dolgozóknak a kollektív szerződésben foglalt juttatásait is; a két intézkedéssel körülbelül 3,2 milliárd forintot lehetne megspórolni.

 

További négymilliárd forintot pedig a szállítási teljesítmény 8 százalékos csökkentésével, azaz járatritkítással érhetne el a BKV. Ez a szakpolitikus szerint körülbelül 40-50 buszjárat (viszonylat) megszüntetését jelentené, vagyis megszűnne a buszjáratok negyede.

 

Horváth Csaba újságíróknak a közgyűlés szünetében azt mondta: a szakértői tanulmány - amely a BKV gondozásában, a kormány és a főváros szakértőinek részvételével készült - "valóban tartalmazza, hogy egyébként járatrikítással is elméletben lehetne megtakarítani, de az anyag nem javasolja a jártritkítást és a járatbeszüntetést".

 

Mint mondta, az anyag három verziót fogalmazott meg, ezek közül az egyik tartalmazza a járatritkítást, ám, mint mondta, ezt ő nem tudja támogatni.

 

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője újságíróknak a járatritkítási tervvel kapcsolatban úgy fogalmazott: "szemenszedett hazugság, semmiféle anyag nem mutat ilyet, sehol ilyen nincs leírva, ezt zűrzavarkeltésnek tekintem".

 

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője válaszul azt közölte: visszautasítja azt, hogy hazugnak nevezzék a Fidesz képviselőit. A frakciószövetség vezetője arra hívta fel az újságírók figyelmét, hogy a dokumentumban sehol nem szerepel az, hogy Horváth Csaba nem támogatja a járatritkítást.

 

A közgyűlés egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül úgy döntött, vizsgálóbizottságot alakítanak a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására.

 

Az előterjesztés szerint az eseti vizsgálóbizottságba a Fidesz és az MSZP 3-3, az SZDSZ 2, az MDF és a KDNP 1-1 tagot delegál, a testület elnökét a legnagyobb ellenzéki frakció, alelnökét az MSZP adja. A vizsgálóbizottságnak egy módosítás nyomán a megalakulásától számított 60 helyett 120 napon belül kell jelentését benyújtania. A bizottság elnöke a fideszes György István, alelnöke pedig Steiner Pál lett.

 

(MTI)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.