Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 28 vendég böngészi
Ismert közgazdászok az országgyűlésnek Nyomtatás E-mail
2009. november 30.
Ismert közgazdászok szombaton nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, "ne sodorják újabb veszélybe az országot".

 

A több országos napilapban megjelent, az Országgyűlésnek címzett nyílt levél szerint a Bajnai-kormány büdzséje "ugyanúgy rossz irányba viszi a magyar gazdaságot, mint a Gyurcsány-kormány által készített trükkös költségvetések".

 

A dokumentum szerint a mostani tervezet sem tartalmazza az évek óta szükséges reformokat, nem segíti a magyar vállalkozások versenyképességét, a jövő évi költségvetési hiányt pedig alultervezi.

 

A hiány növekedését okozó bevételkieséshez vezet többek között, hogy a Bajnai-kormány felültervezte a társasági és a forgalmiadó-bevételeket, ugyanakkor a kiadásokat lényegesen alulkalkulálta - tartalmazza a nyílt levél. A 29 aláíró között van Járai Zsigmond, aki az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke volt, Szapáry György volt MNB-alelnök, aki jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.

 

 

NYÍLT LEVÉL A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉSNEK


TISZTELT KÉPVISELŐK!

Vajon hány válságnak kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy a magyar országgyűlés végre megtanulja, hogy egy ország költségvetése nem játék a számokkal?

A Bajnai-kormány 2010-re tervezett költségvetése ugyanúgy rossz irányba viszi a magyar gazdaságot, mint a Gyurcsány-kormány által készített trükkös költségvetések, amelyek évről évre rontották az ország hitelét, versenyképességét. Ennek következtében a nemzetközi válság hazánkat sokkal súlyosabban érintette, mint a szomszédos országokat.

A mostani tervezet ugyanúgy nem tartalmazza az évek óta szükséges reformokat és nem segít a magyar vállalkozások versenyképességének javításán. A felesleges és fojtó bürokrácia visszaszorításában, valamint az országot gúzsba kötő adósságállomány csökkentésében nincs előrelépés, ugyanakkor alul van terezve a költségvetési hiány, így mindezek következtében az országnak nem lesz esélye kilábalni a válságból.

A hiány növekedését okozó bevételkiesések többek közt abból adódnak, hogy a kormány felültervezte mind a társasági adóból, mind az általános forgalmi adóból származó bevételeket, és fiktív előirányzatból akarja finanszírozni a gyógyító-megelőző tevékenységet. Ezzel párhuzamosan a kiadásokat pedig lényegesen alulkalkulálták.

Ezért felszólítjuk a magyar országgyűlés valamennyi képviselőjét, hogy ne szavazzák meg az országot rossz irányba vivő költségvetést.

NE SODORJÁK ÚJABB VESZÉLYBE AZ ORSZÁGOT!

Járai Zsigmond, Szász Károly, Adamecz Péter, Arnold Mihály, Soós Lőrinc, Deák Klára, Pakucs János, Rózsás-Adela-Isabella, Novoszáth Péter, Csizmadia Norbert, Szapáry György, Auth Henrik, Mellár Tamás, Náray-Szabó Gábor, Bánki Frigyes, Faggyas Sándor, Nagy Viktória, Rózsás Tamás, Kovács Antal Ferenc, Botos Balázs, Bod Péter Ákos, Heim Péter, Gazsó L. Ferenc, Töröcskei István, Harczi Marianna, Csordás László, Sebestyén Tibor, Subai József, Horváth Zoltán

 

(MTI, Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.