Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #61 Nyomtatás E-mail
2013. június 19.

 

Egyes állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról, valamint a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló javaslat célja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság kezelésében lévő, használaton kívüli állami tulajdonú ingatlanoknak az ingyenes önkormányzati tulajdonba adása, annak érdekében, hogy az állam ezzel is segítse a jogszabályba foglalt kötelező önkormányzati feladatok ellátását.

 

A hatályos jogszabályi feltételeknek megfelelő, illetve az egyes helyi önkormányzatok megkeresésével végzett felmérések alapján az önkormányzatok által igényelt ingatlanokról külön lista készült. A lista a törvényjavaslat mellékletét képezi. A mellékletben felsorolt állami vagyonba tartozó ingatlanok ingyenesen csak abban az esetben kerülnek az ott megjelölt helyi önkormányzatok tulajdonába, ha a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére alkalmas szerződések megkötésre kerülnek.

 

A szerződéseket az MNV Zrt. készíti elő a törvényjavaslatban meghatározott – az ingatlanszerző helyi önkormányzatok kötelezettségeit magába foglaló – kötelező tartalmi elemekre tekintettel.

 

Az ingatlanszerző helyi önkormányzatok az ingatlanokat 15 éven keresztül csak a kötelező feladataik végrehajtásához használhatják fel. Ugyanakkor külön kérelemmel fordulhatnak a Kormányhoz annak érdekében, hogy a tulajdonba kapott ingatlanokat az önként vállalt feladataik megvalósításához is felhasználhassák. A Kormány a módosításról egyedi határozatban dönthet.

 

A Javaslat olyan sportlétesítmények átadásáról is rendelkezik, amelyek önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokon PPP beruházások keretében épültek fel. A törvényjavaslat alapján a PPP konstrukciókból kiváltott ingatlanok azon helyi önkormányzatok tulajdonába kerülnek vissza, amelyek tulajdonában álló ingatlanán a létesítmények felépültek, illetve amely önkormányzatok előzetesen képviselő-testületi határozatban kérték az ingyenes tulajdonba adást.

 

A Javaslat további célja, hogy egyes ingatlanok a Római Katolikus Egyház, a Zirci Ciszterci Apátság, valamint a Magyar Cserkészszövetség korábbi igénylésének megfelelően térítésmentesen átadásra kerüljenek.

 

***

A nemzetiszocialista vészkorszak történelmének a fiatal generációk körében való minél teljesebb megismertetése, valamint az emlékezetkultúra fontosságának tudatosítása érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló határozat felkéri a kormányt, hogy ajánlásként emelje be az iskolai kerettantervbe az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor helyén létrehozott emlékhely és múzeum felkeresését.

 

***

A diktatúrák által intézményesített gonoszság, valamint a történelem, jövő nemzedékek számára történő objektív bemutatásáról szóló határozat felkéri a kormányt, hogy ajánlásként emelje be az iskolai kerettantervbe a Terrorháza Múzeum felkeresését.

 

***

A recski munkatáborban a kommunista diktatúra erőszakszervezetei által elkövetett rémtetteknek a felnövekvő generációk számára történő hiteles bemutatásáról határozat felkéri a kormányt, hogy ajánlásként emelje be az iskolai kerettantervbe a recski emlékhely felkeresését. Ehhez a tanulók részleges költségtérítésre jogosultak.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés