Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 72 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #65 Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 03.

 

A nemzeti köznevelésről szóló törvényt módosító javaslat szerint a pedagógus életpályamodell bevezetése 2017 szeptemberéig ütemezi az új illetményrendszer 100%-os bevezetését. 2013 szeptemberétől az állam annak 60 %-át garantálja, ami összességében 34 %-os béremelést garantál. Ennek értelmében:

„(20a) 2013. szeptember 1. és 2014. augusztus 31. között az illetményalap a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb alapbér (minimálbér) havi összegének

a) 118,5 százaléka középfokú végzettség esetén,

b) 157,8 százaléka alapfokozat esetén,

c) 172,9 százaléka mesterfokozat esetén.”

 

A törvényjavaslat mentesíti az államot az alól, hogy a továbbiakban garantálnia kell azt a munkabért, illetményt, amely egyedi munkáltatói döntésen alapulva egyes munkavállalók esetében a kötelezően adandóhoz képest aránytalanul növeli a munkabért, illetményt, ami miatt a pedagógus a bevezetendő új előmeneteli rendszerbe történő 2013. szeptember 1-jei átsorolás szerintinél magasabb keresethez jutna.

 

A kettő, illetve több szakon tanító tanárok, valamint a hiányszakon tanítók pótlékát megszünteti. (9.§, 8. melléklet)

 

A törvényjavaslat kiterjeszti a pedagógus életpályamodell rendelkezéseit a pedagógiai szakszolgálati intézményekben, pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben illetve a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó intézményben pedagógus, pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatottakra is.

 

A nevelési-oktatási intézményben nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben pedagógus szakképzettséggel rendelkező foglalkoztatottakra 2015. szeptember 1-jétől terjeszti ki.

 

A Köznevelési szerződés érvényességi ideje a jelenlegi szabályozás szerint öt év. A továbbiakban ez a miniszter mérlegelése alapján 1-5 évben lesz megállapítható, ettől függően az állam garantálja a béreket és juttatásokat az életpályában szabott mértékig.

 

Felhatalmazó rendelkezések

A Kormány további rendeletalkotási jogot kap az alábbi fontos kérdésekben:

- a pedagógusok munkaideje beosztásának szabályai,

- a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak, valamint a gazdasági, ügyviteli, műszaki, kisegítő és más, nem pedagógus-munkakörben alkalmazottak besorolásához szükséges követelményeknek a meghatározása,

- 2014. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. között az egyes tanévekre az illetményalapnak – a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb alapbér (minimálbér) havi összegének százalékában meghatározott, – tanévenkénti mértékének megállapítása.

 

Intézményi tanács

A törvényjavaslat rendelkezést tartalmaz arra az esetre, ha a helyi érdekek képviseletére szolgáló intézményi tanácsot nem tudják a törvényben eddig előírt módon létrehozni.

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés