Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 91 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #66 Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 17.

 

A szociális temetés intézményének megteremtésével az állam alanyi jogon mindenkinek választási lehetőséget biztosít az elhunyt ingyenes eltemetésére.

 

A köztemető fenntartója minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetési helyek számára.

 

Települési önkormányzat a köztemető fenntartásáról más tulajdonossal – adott esetben egyházzal – történt megállapodás útján is gondoskodhat. Ennek megfelelően tehát előfordulhat, hogy amennyiben az egyházi tulajdonú temető köztemetőként működik, a szociális parcella létesítése ebben a temetőben is kötelezővé válik.

 

Ezekben a parcellákban a sírhely első alkalommal történő megváltása az eltemettető számára ingyenes.

 

A szociális temetés egyik jellemzője, hogy annak során az eltemettető vállalja azt, hogy ő maga, vagy az általa felkért személy a temetés során személyesen közreműködik. Amennyiben utóbb kiderül, hogy mégsem tudja vállalni a személyes közreműködést, akkor az önkormányzat gondoskodik a temetésről közköltséges temetés keretében. Ebben az esetben a temetési költségek hagyatéki teherként megjelennek.

 

A temetőn belül lehetővé válik a jármű igénybevétele nélküli szállítás, azaz a hozzátartozók vihetik pl. kézben a koporsót vagy urnát. Amennyiben járművel történő szállításra kerül sor, akkor továbbra is kizárólag az erre a célra kialakított halottszállító járművel lehet szállítani.

 

A törvényjavaslat új nyilatkozat-típust vezet be, az ún. befogadó nyilatkozatot. Ennek célja, hogy adott temetőből, temetkezési emlékhelyről a holttestnek másik temetési helyre történő áthelyezése esetén az eredeti temetési helyen álljon rendelkezésre információ arról, hogy a továbbiakban a holttest hol található.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés