Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 42 vendég böngészi
Április 11-én lesz az első forduló Nyomtatás E-mail
2010. január 22.
Április 11-ére írta ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

 

A választások második fordulóját április 25-én tartják. A választás kitűzésével hivatalosan is megkezdődött az április 9-én éjfélig tartó választási kampány.

 

A választópolgárok az országgyűlési választás első fordulóján két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 176 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják (összesen 20 területi lista van).

 

A területi listákról összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országos listán kiadható 58 mandátumot pedig a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki.

 

Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első forduló után két héttel kell megtartani. Még aznap este, április 25-én közzéteszik a választás előzetes tájékoztató eredményét, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követően állapítják meg.

 

A második forduló eredménye tehát várhatóan a szavazást követő szombaton alakul ki. Az eredmény ellen jogorvoslattal lehet élni, a területi választási bizottságokhoz fellebbezést, ezt követően a megyei bíróságokhoz felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. A jogorvoslatokat egynapos határidővel kell benyújtani és elbírálni.

 

Az alkotmány szerint az új Országgyűlés alakuló ülését - a választást követő egy hónapon belüli időpontra - a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja.

 

A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz. Az elmúlt három törvényhozási választás esetében a gyakorlat azt mutatta, hogy az Országgyűlés alakuló ülését követően másfél-három hét elteltével letette az esküt az új kormány is.

 

(MTI)

 

Hozzászólások

 
0 #7 Anti 2010-01-28 17:35
Elfelejtettem nagy mérgemben megírni, hogy nem adták oda időben tavaly az esedékes emeléseket sem. Azt mondták, hogy majd ősszel kapjuk meg, de csak most kaptam kézhez egy évre rá. Közben minden emelkedett a boltban. Megvonták az idősotthonok támogatását is. A Fidesz kormány alatt addig nyújtózkodtunk, míg a takarónk ért, mégis megépült a Nemzeti Színház is.
 
 
0 #6 Baumag 2010-01-26 16:53
Nem elég, hogy elvették a 13.havi kiegészítést ezek a gazemberek, másfél éve az újonnan nyugdíjba vonulók is kilenc százalékkal kevesebbet kapnak, mint azelőtt.
És még amit egyik média sem emleget; szigorították a nyugdíj mellett végzett munkát is.
És nehogy valaki azt higgye, hogy az ingyen utazók regisztrációs jegye nem fog egy rövid idő után pénzbe kerülni.
Már most mondogatják, hogy a regisztrációs jegy ára kb. két millió forint.
Először ezt fizettetik ki, aztán jöhet az igazi emelgetés.
Ez olyan lesz, mint a fűtésre adott kompenzáció. Az is élt egy-két évet. És így simán lenyeltük az emelgetéseket!
 
 
0 #5 Baumag 2010-01-25 20:23
Nem elég, hogy elvették a 13.havi kiegészítést ezek a gazemberek, másfél éve az újonnan nyugdíjba vonulók is kilenc százalékkal kevesebbet kapnak, mint azelőtt.
És még amit egyik média sem emleget szigorították a nyugdíj mellett végzett munkát is.
És nehogy valaki azt higgye, hogy az ingyen utazók regisztrációs jegye nem fog egy rövid idő után pénzbe kerülni.
Ez olyan lesz, mint a fűtésre adott kompenzáció. Az is élt egy-két évet.
 
 
0 #4 Rendszergazda 2010-01-25 12:53
Tisztelt hozzászólók, kérem, hogy uralkodjanak magukon, és mellőzni szíveskedjenek a trágár vélemények beírását.
 
 
0 #3 nyugdíjasokk 2010-01-24 21:27
8 évig kormányoztak, most meg a kecskeszakáll bejelenti, hogy mit tennének a nyugdíjasokért. Hát mi a f..szt csináltak eddig. Elég legyen már a bolsi népbutításból!! !
 
 
0 #2 Anti 2010-01-23 15:12
Voltam kint ma az újpesti piacon és megdöbbentett amit láttam. Aláírást gyűjt az MSZP, hogy megvédje a nyugdíjasokat a következő kormánytól.
Először elvették a tizenharmadik havi nyugdíjamat, ismét emelték az árakat, és évi 15000 forintot kell fizetnem alapdíjként, még ha áll is a számláló az órán. Nincs bőr a képükön, még nem volt elég? Remélem sokan elmegyünk a választáskor, mert elég volt a gátlástalan hazudozásaikból .
 
 
0 #1 kockakő 2010-01-23 14:55
Nem kell már sokat aludni ahhoz, hogy végre eltakarítsuk ezt a pénznyelő bandát. Ismét a nyugdíjasokat próbálják megszédíteni hazugságaikkal, de már felébredtünk pár éve. Nem fog sikerülni hazug módszerekkel és csalással nyerni. Aki most nem a Fideszre szavaz, az az MSZP-t támogatja, akár Jobbikos, akár MDF-SZDSZ-es, akár "független" Közeleg a számonkérés elvtársak!
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.