Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 108 vendég böngészi
Havi húszezret vesz el a családorvosoktól a kormány Nyomtatás E-mail
2010. január 28.
Annak ellenére, hogy a kormány akadályokat állít az egészségügy szereplői elé, így most a háziorvosok elé is, a betegeknek nem kell tartaniuk a szolgáltatás színvonalának csökkenésétől – jelentette ki lapunknak Varga József háziorvos, az újpesti SZEI korábbi igazgatója.

 

 


Az újpesti háziorvosok nem csökkentik a szolgáltatás színvonalát, mert a beteg fontosabb, mint a pénz

 

Az orvosi kamara egyeztet a kormány képviselőivel az újabb egészségügyet érintő megszorításról. Kiderült, hogy az idén kevesebb finanszírozáshoz jutnak a háziorvosok, egyes adatok szerint mintegy 1,7 milliárd forinttal kisebb összeg áll rendelkezésükre. A kormány tagadja a megvonást, pontosabban azt állítják, hogy mindezt kiegyenlíti bizonyos járulékok, közterhek csökkenése. Varga József praktizáló újpesti háziorvossal, az újpesti SZEI korábbi igazgatójával beszélgetve próbáltuk kideríteni az igazságot. A doktor javaslatából kiindulva egy átlagosnak mondható praxist veszünk alapul, melynek mintegy kétezer beteg után havi 800 ezer forintot utal az OEP a működésre. Emlékeztetőül: 1992-ben, amikor a családorvosi praxisok privatizációja megindult, havi 200 ezer forint volt ez az összeg. Tizennyolc év alatt ez csupán a négyszeresére nőtt. Ez volna a realitás?

 

– Ebből a 800 ezerből kell a teljes praxist működtetni, legalább két embernek, az orvosnak és az asszisztensnek bért fizetni. A rendelő teljes havi költségét, a villanyszámlától a veszélyeshulladék-szállításig, a telefontól a takarításig mindent ebből az összegből kell kigazdálkodni – magyarázza Varga doktor.

 

És akkor nézzük a fizetéseket. A családi orvosok átlag- életkora 55 év. A közalkalmazotti bértáblát alapul véve 300-330 ezer forintos bért kellene adnia az orvosnak.

 

– Nem tudunk ennyit adni! Az asszisztensnek jár bruttó 150 ezer, kettőnk bére együtt legyen 400 ezer forint? Ezután tavaly 29 százalék járulékot kellett fizetni. Az idén valóban 24-et. Így tehát valóban megmaradna 20 ezer forint, de ezt viszik el a csökkentett OEP finanszírozással. Emellett arról sem esik szó, hogy tavaly emelték az áfát, 5 százalékkal – figyelmeztet Varga József doktor. A családorvosi praxis tárgyi áfa-mentes, tehát visszaigénylésre nincs mód. Egyértelműen kiderül, hogy csökken idén a praxisok javadalmazása. – Az egészben az a felháborító, hogy a kormányzat mindezt nem nyíltan vállalva teszi, hanem intézkedik, hátha csendben maradnak az orvosok – hangsúlyozza a doktor. Az orvosi kamara megkezdte a tárgyalásokat a kormánnyal, ennek eredményéről lapzártánkig nincs információ.

 

– Mindezek ellenére se pályatársaim, sem én nem csökkentjük az ellátás színvonalát, betegeink az újabb sarcból nem éreznek majd semmit – ígéri Varga doktor.

 

Az viszont már kész tény, hogy a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet szintén kevesebb pénzből gazdálkodhat, egy teljes havi finanszírozási kerettel kisebb összegből kell kijönniük. Ez elsősorban a területen kívülibetegek ellátásának korlátozását fogja jelenteni. A kormány ebben sem lát veszélyeket…

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.