Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég böngészi
Emlékezés a kommunizmus áldozataira Nyomtatás E-mail
2010. március 11.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a Fidesz, Ádám László Szalézi atya a rákospalotai Dugonics u. 33. számú ház falán elhelyezett emléktáblájánál.

 

A jelenlévőket László Tamás a XV. kerületi Fidesz elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy 2000-ben, 10 évvel ezelőtt jelölte ki az akkori parlament február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Méltó helyen és remélhetőleg hagyománnyá váló módon emlékezhetünk a koncepciós per áldozatául esett szalézi atya, Ádám László 2009-ben elavatott emléktáblájánál.

 

Novák Ágnes a körzet önkormányzati képviselője beszédében a napi politikára is reagálva elmondta: nem lehet megalázó és értelmetlen módon különbséget tenni áldozat és áldozat között.

 

Ádám László a fasiszta vészkorszakban a Clarisseumban bujtatta és segítette az üldözötteket, majd a kommunista vészkorszakban is segítette azokat, akik a rendszer üldözötteivé váltak. A kommunista rendszer azokat a személyeket is meghurcolta, akik az elesettek mellet álltak ki. Koncepciós perében az ügyész által kért halálos ítélettel zemben Ádám László ,,csak" 15 évet kapott. 1956-ban szabadult és haláláig tevékeny közösségi ember volt, de azt az életpályát már nem tudta befutni, amire elhivatottsága egyébként képessé tette volna.

 


Wintermantel Zsolt és László Tamás a Fidesz képviselőjelöltjei (fotó: HelyiTémaOnline)

 

Wintermantel Zsolt a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje beszédében idézte Cicerót, aki szerint, ha nem tudnánk, mi volt születésünk lőtt, olyan volna, mintha mindig gyermekek lennénk. Saját múltunk és történelmünk ismerete nélkül, védtelenek és kiszolgáltatottak lennénk. Ezért kell emlékeznünk, Ádám László sorsa pedig arra tanít minket, hogy az értékek dolgában nincs kompromisszum. A jó és a rossz, a hős és az áruló, a vértanú és gyilkosa, a szabadság és zsarnokság között nincs középen az igazság. Mert mindig az értékválasztás biztonságától és bátorságától, az elszánástól, az igaz ügybe vetett hittől függ a sorsunk. Vigyázzunk azok emlékére, akik hittel küzdöttek egy embertelen világ ellen, mert a jóra törekvő és változást akaró harcban van igazi szerepe az összetartó közösségeknek, az olyanoknak, mint a miénk. Itt az idő! Itt a mi időnk! - mondta Wintermantel Zsolt

 

A beszédek után a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait, majd fáklyás menet indult a Clarisseumhoz, ahol Bírló Lóránt atya, Újpest Díszpolgára tartott szentmisét Ádám László és a kommunizmus áldozatainak emlékére.

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.