Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 94 vendég böngészi
A szociális földosztást kampányötletnek tartja a Fidesz Nyomtatás E-mail
2010. március 18.
A szociális földosztás ötlete szóbeli előterjesztésként került a képviselő-testület elé, a költségvetés zárszavában, hogy ahhoz már ne lehessen véleményt fűzni.

 

 

– Az önkormányzatnak földet kellene bérelnie, felparcellázni és azon zöldséget termesztetni a rászoruló emberekkel. A megtermelt mennyiség 10 százalékát le kellene adni az önkormányzatnak, amit szétosztanánk a rászorulók között – jelentette ki Trippon Norbert szocialista alpolgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Megkérdeztük Trippon Norbertet, miért tartja jó ötletnek a javaslatát? Az alpolgármester lapunknak azt mondta, a program akár mozgalommá is bővülhetne az országban – A szociális földosztás gondolatát azért tartom jónak, mert azok a rászorult újpesti családok, akiknek megélhetési problémáik vannak, ingyenesen megkapnák a konyhakert méretű parcellákban általuk megtermelt friss zöldségeket, gyümölcsöket. A programban részt vevő családok a termés tizedét felajánlanák a rászoruló újpesti kisnyugdíjasoknak, és ezt az önkormányzat kiegészíthetné. Ezzel az újpestiek közötti szolidaritás gondolatát is erősíthetnénk – közölte az alpolgármester.



A középkori állapotokat idéző ötlet felzúdulást váltott ki az ellenzék körében.



– A szociális földosztás az újpestiek lebecsülését jelenti. Elnézést kérek a kerületiektől, hogy ilyen dilettáns ötlettel állt elő a szocialista alpolgármester. Ráadásul párttársai és az SZDSZ meg is szavazták a javaslatot a költségvetéssel együtt! – reagált lapunk megkeresésére Nagy István fideszes alpolgármester. – Ez az ötlet választási kampányfogásként került elő, és jól jellemzi a szocialista kapkodást. Tavaly a vállalkozóknak szánt 30 millió forintos támogatás ötlete volt ehhez hasonló, amivel aztán egyetlen vállalkozó sem tudott élni – érvelt Nagy István. Hasonló sorsra jutott a bedőlő lakáshitelesek támogatásának ügye is, azt néhány hónapig mindössze 24 család vehette igénybe. Ezúttal 10-15 család mezőgazdasági termelésbe fogására költenének el 10 millió forintot. – Számoljunk csak: 10 millió forintból 100 tonna burgonyát lehet vásárolni, ami akár 1000 családnak is elegendő lehetne. Erre szokták azt mondani, hogy pillanatnyilag jó ötletnek tűnt. De ha utánagondolunk, tipikus szocialista megoldás, a végén megint kiderül, hogy többe került a leves, mint a hús – tette hozzá Nagy István.



A Fidesz politikusa szerint ez az ötlet az újpesti polgárok adóforintjainak elherdálását eredményezi. Ugyanis a termőföldön kívül valakinek biztosítani kell a vetőmagot, a palántát és a szerszámokat is. És kinek a költségén utaznak a valóban szegény emberek, hova, milyen távolságra? Avagy tavasztól ásóval, kapával, gereblyével felszerszámozott újpestieket látunk majd vonulni a határba? Ki biztosítja a műtrágyát és a gyomirtót? És az öntözővizet? Az egész nap a földeken görnyedő újpestiek hol és hogyan intézik kommunális ügyeiket? A munka végén újra a hátukra kapják a szerszámokat és utaznak haza? Ki gondoskodik a termés védelméről? Biztonsági szolgálatot alkalmaz Trippon alpolgármester, a városházi parkolónál másfél éve látható bódéőrök mintájára? Ki állapítja meg a dézsma mennyiségét, az önkormányzati tizedet? – Ennél hasznosabb lenne, ha a 10 millió forintból a terményeiket nehezen értékesítő gazdáktól közvetlenül vennének zöldséget, gyümölcsöt, és azt adnák oda ingyen vagy kedvezményesen a szegényeknek – vetette fel Nagy István. – Ezzel a módszerrel működik már Újpesten is a szociális bolt.

 

(HelyiTémaOnline)

 

Hozzászólások

 
0 #2 Szabóki 2010-03-31 19:32
Hol lesz a telek? Netalántán a 130-as búsz útvonalán? A szociálisan rászorulónak nincs autója, vagy nem rászoruló, hogy megy ki a telekre? Mit csinál a Polgármesteri Hivatal a tizeddel? Ki és miyen elv szerint kapja meg a leadott terményt? A szombaton leszedett saláta, Hétfőre megfonnyad, lehet fonnyadtat is leadni? Virágot szabad e majd ültetni/vetni? Lesz vetési/ültetési kényszerpálya?
 
 
0 #1 Szabó Sándor 2010-03-18 13:50
"Szociális földosztás" ? Nevetséges,és életképtelen a felvetés,ergo hiszen már réges-régen meghaladta már az idő.. Még kampányfogáskén t is "nagyon kilóg a lóláb ! 2010-et irunk,valószinű sitem hogy az előterjesztő nincs az idevonatkozó ismeretek birtokában..
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.