Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi
HPV­ elleni oltást kaphatnak a fiatal lányok Nyomtatás E-mail
2010. március 28.
Megszavazta az újpesti képviselő-testület, hogy az újpesti lányok ingyenesen megkaphassák a HPV elleni védőoltást. De mert kevés pénzt különítettek el erre a célra, csak a fiatalok egy része juthat térítésmentesen a szérumhoz.

 

 

20 millió forintot különített el az önkormányzat az idei évi költségvetésben a HPV elleni védőoltás céljából. Az oltóprogram célja, hogy újpesti fiatalok védettséget kapjanak a human papilloma vírus ellen, melynek a méhnyakrák kialakulásában van szerepe.

 

– Példátlan, hogy egy emberéleteket befolyásoló döntésről a képviselő-testületi ülésen egy egészségüggyel nem foglalkozó képviselő szóbeli javaslatot terjesszen elő, és azt gondolkodás nélkül el is fogadják! – jegyezte meg Nagy István fideszes alpolgármester. – Ez volna a felelősségteljes eljárás?

 

Azt is meghatározták az előterjesztésben, hogy az oltásokra 20 millió forintot biztosítanak. Ez az összeg azonban mind­össze 200-300 fiatal beoltására elegendő, ami egy korosztály összlétszámánál jóval kevesebb. Újpesten 1000-1500 főre tehető az azonos évben születettek száma. A védőoltást háromszor kell beadni, az oltóanyag költsége pedig mintegy 90 ezer forint.

 

Az alpolgármester kifejtette: nem csoda, hogy égnek a telefonok a városházán, hiszen mindenki azt gondolja, hogy máris jelentkezhet az oltásra. Ezzel szemben úgy áll a helyzet, hogy előbb közbeszerzési eljárást kell kiírni az oltóanyag beszerzésére. Azt is el kell dönteni, melyik korosztály kapja meg elsőként az oltást, hiszen 12 éves kortól célszerű azt beadni, de előtte alapos felvilágosításra van szükség: a gyermeknek és a szülőnek egyaránt. – Azon dolgozunk, hogy az orvosok véleményét kikérve, minél több fiatalt olthassunk be, ne csak néhány százat – szögezte le Nagy István. – Valószínű, hogy lesznek olyanok, akik ingyenesen, míg mások a költség egy részét fizetve juthatnak hozzá az oltáshoz. A keret kimerülése miatt egyeseknek a teljes összeget állniuk kell, pedig a védelem mindenkit azonos feltételekkel megilletne. Szomorú, hogy a szocialisták újabb dilettáns javaslata zavart okoz, ezért helyettük is elnézést és türelmet kérek az újpestiektől.

 

(HelyiTémaOnline)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Szabó Sándor 2010-03-29 10:19
Egyszerűen felháboritó !:sad: - Mi a hogy a fiatalok "csak" egy része juthat térítésmentesen a szérumhoz! Botrányos ez az egész előkészités,ami az oltóanyaghoz való hozzájutást lehetővé teszi !! -Szerintem nem magyarázkodni kell,hanem hatékonyabban odahatni annak érdekében,hogy megfelelő forrás álljon rendelkezésre. "Az egészség védelme,elsőbbs éget kell hogy élvezzen minden más előtt" !!
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.