Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 17 vendég böngészi
Káros a fővárosra nézve a BKV-szerződés Nyomtatás E-mail
2010. április 01.

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a BKV finanszírozásáról szóló, a kormány és a főváros között kötendő szerződést. Ennek értelmében a főpolgármester felhatalmazást kapott annak a dokumentumnak az aláírására, amely összességében 22,5 milliárd forint állami támogatást biztosít a tömegközlekedési vállalatnak. A döntéssel egyidejűleg hatályon kívül helyezték a testület januári határozatát, ami arra kérte a városvezetést, hogy ne köteleződjön el a tarifaemelés és a járatcsökkentés mellett. A képviselők 34 igen, 28 nem és 3 tartózkodó szavazattal fogadták el az előterjesztést.

 

Reggel a Fidesz azt javasolta, hogy a testület vegye le a napirendről a BKV-szerződés tárgyalását, mert az előterjesztésben foglaltak szembemennek a januárban elfogadott határozattal. Ezt végül nem szavazta meg a testület, így az ellenzéki párt módosító javaslatot nyújtott be. Wintermantel Zsolt, a párt fővárosi képviselője azt javasolta, hogy tartsák hatályban a januári javaslatot, és a tarifaemelést más, hatékonyságjavító intézkedésekkel helyettesítsék.  

 

Emellett azt kéri, hogy beruházási forrásokat ne a működési forrásokból csoportosítsák át, mert az kódolja a teljesítménycsökkentést.
A Fidesz vezérszónoka a vitában felhívta a figyelmet, hogy a januári és februári értékesítési adatok szerint 8-10 százalékos bevételkiesés volt a cégnél, az áremelés ellenére is. Wintermantel Zsolt azt mondta:  
a kormány a következő városvezetés kezét is megköti azzal, hogy elvárja az áremelést, pedig ezt más intézkedésekkel is ki lehet váltani.

 

A fideszes módosító javaslatot az MSZP és SZDSZ képviselői elutasították, magát a szerződést és a januári határozat hatályon kívül helyezését pedig 34 igen, 28 nem és 3 tartózkodás mellett jóváhagyták.

 

Káros Budapestre a szerdán elfogadott BKV-finanszírozási szerződés, mert 10 milliárd forint állami többlettámogatásért eladták a BKV jövőjét a fővárosi MSZP-s és SZDSZ-es képviselők - mondta Wintermantel Zsolt (Fidesz) képviselő a döntést követően újságíróknak. A Fidesz álláspontja szerint a szerződésben "kódolva van" a BKV folyamatos leépítése és a teljesítménycsökkentés, vagyis az a negatív spirál, ami a közösségi közlekedés szétveréséhez fog vezetni - közölte.

 

"A megállapodás a segítő szándék álságos köpenyébe bújtatott leépítési folyamatot indít el, nem tartjuk semmi másnak, mint a választások előtti utolsó kapálózásnak és kampányfogásnak" - jelentette ki.

 

Emlékeztetett rá: a közgyűlés a szerződésben elkötelezte magát, hogy minden évben legalább az infláció mértékével emeli a tarifákat.

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.