Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 30 vendég böngészi
Visszakapaszkodtunk a topligába | +videó Nyomtatás E-mail
2014. március 13.

 

Ez a beruházás bizonyíték arra, hogy Miskolc újra ipari és gazdasági központja lesz Magyarországnak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Takata miskolci gyárának alapkőletételén, szerdán.

 

Mindenki láthatja, hogy Miskolc ismét fontos város lett, ugyanis a maihoz hasonló beruházás nem mindennapi egy Magyarországhoz hasonló méretű országban – méltatta a miniszterelnök a Takata gyártelepítését. Ezzel összefüggésben Orbán Viktor felidézte: a kormány a borsodi megyeszékhelytől átvállalt 36 milliárd forint adósságot, biztosított helyette 7 milliárd forint működési támogatást és 92 milliárd forint fejlesztési támogatást. „Tisztelt polgármester úr, kevesen csináltak ilyen jó üzletet a magyar kormánnyal” – jegyezte meg.

 

A kormányfő a zöldmezős beruházás méretét a kecskeméti Mercedes-gyáréhoz hasonlítva, hangsúlyozta: a Takata gyárának alapkőletétele új fejezet nyit Miskolc történetében. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy egy olyan térségben jön létre ezer új munkahely, ahol meghaladja az országos átlagot a munkanélküliség. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy Miskolcon néhány évtizede még virágzott az ipari termelés, „és szinte minden ember tudott becsületes munkából boldogulni”. Ezt követően hirtelen minden megváltozott, és „a magyarok büszke acélvárosa” a rendszerváltozás utáni korszak egyik vesztese lett – mutatott rá.

 

A kormányfő szólt arról is, hogy eközben Magyarországon átvette a közgondolkodás irányítását egy olyan üzleti szemlélet, amely arról győzködött minket, „hogy ipari termelés helyett pénzügyi spekulációból, munka helyett segélyből éljünk, ne gyűjtsünk lakásra, autóra és mosógépre, hanem vegyük meg gyorsan hitelből”. Aki nem így élt, arra úgy tekintettek, mint egy ősemberre, aki nem érti a modern idők szavát – fűzte hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Orbán Viktor Japánt méltatva közölte: van néhány ország, amelyek nem így gondolkodnak. Van néhány ország, ahol ragaszkodnak a régi, bevált emberi értékekhez – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a szigetországban komolyan szembenéznek a modern kor nehéz kihívásaival, és ha Magyarország unortodox gazdaságpolitikát folytatunk, akkor „Japánban gazdasági forradalom” zajlik. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a japán befektetők segítenek hazánknak helyreállítani önbecsülését.

 

„Ez a beruházás bizonyíték arra, hogy Miskolc újra ipari és gazdasági központja lesz Magyarországnak” – szögezte le. A miniszterelnök szólt arról is, Japán a II. világháború után a romokból épült újjá, és egy emberöltő alatt a világ élvonalába repítették. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Japán, csak úgy, mint hazánk nyersanyagokban szegény, de híres munkakultúrájáról és a japán emberek találékonyságáról.

 

A miniszterelnök felidézte azt is, hogy amikor a kormányváltás után Magyarország talpra állítását tűzték célul sokan legyintettek. Szavai szerint azonban, ha „Japán egy porig bombázott országból ipari és innovációs központtá tudott válni, akkor nekünk, magyaroknak se legyen kisebb az ambíciónk, minthogy saját helyzetünkhöz mérten a legjobbat hozzuk ki magunkból”.

 

A kormányváltás óta végbement változásokat sorolva Orbán Viktor kifejtette: ez az új ipar már nemcsak összeszerelő üzemek hálózata, mint a 90-es évek elején, hanem innováción alapuló, magas hozzáadott értékű termelés helyszínei is.

 

„Mi nem vagyunk hajlandóak leírni egyetlen térséget sem, és annak egyetlen polgárát sem” – szögezte le, hozzátéve, hogy tudják, hogy tartoznak a rendszerváltozás után cserbenhagyott városoknak. Hosszú időn keresztül leírták Borsodot – jegyezte meg.

 

Azonban Dunaújvárost és Tatabányát példaként említve kijelentette: ahol van elszántság és képesek célokat kitűzni, ahol a munkának és a termelésnek megvannak a régi hagyományai, ott ezeket a hagyományokat újra lehet éleszteni. Orbán Viktor szükségesnek nevezte, hogy külföldi befektetők jöjjenek hazánkba, azonban mint mondta: „ne engedjünk az árnyalatlan gondolkodás csábításának”.

 

Vannak külföldi befektetők, akik nem munkahelyet hoznak, hanem csak letarolják a piacunkat, de vannak olyan külföldi befektetők is, akik azért jönnek, hogy esélyt és lehetőséget adjanak – vélekedett. Ezeket a külföldieket nem érdemes bírálni – mutatott rá.

 

„Azok a politikai erők, amelyek hangulatot keltenek az ilyen beruházások ellen valójában az ellenfelei Magyarországnak, mert kárt okoznak hazánknak” – húzta alá a miniszterelnök, utalva arra is, hogy ezek az erők Miskolcnak és Borsodnak is kárt okoznak. Csak dühből nem lesz jövő Magyarországon – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy iskola és munkahely kell, ez vezet ki bennünket a jelenlegi helyzetből.

 

A beruházás részleteiről szólva a kormányfő kifejtette, hogy a Takata beruházása nevezhető 2014-ben a legértékesebbnek, nemcsak méreténél fogva, de azért is, mert a létező legmodernebb csúcstechnológiáját építik fel Magyarországon. Egyúttal bizakodásának adott hangot, hogy a cég hosszútávú, gyümölcsöző és mély kapcsolatot tud kiépíteni a miskolci egyetemmel.

 

Orbán Viktor felhívta arra is a figyelmet, hogy Japán az elsők között telepített termelőegységeket hazánkba a rendszerváltást követően, és az európai válság idején sem hagyták el Magyarországot, amiért hálával tartozunk nekik és barátunknak tekinthetjük a szigetországot.

 

2010 után az országok vert mezőnyéből hazánk visszakapaszkodott a „topligába” – mondta a miniszterelnök. Egyúttal közölte, hogy a számok tükrében jó döntés volt hangsúlyt helyezni a járműiparra a magyar gazdaság szerkezetében. Az iparágban működő 712 cég 115 ezer magyar család megélhetését biztosítja – tette hozzá.

 

Végül Orbán Viktor arra buzdította a miskolciakat, hogy vegyenek részt az országos választásokon. „Menjenek el, akarják saját kezükbe venni a sorsukat, akarjanak dönteni Magyarország jövőjéről!” – fogalmazott. A miniszterelnök szerint nem érdemes visszafordulni abba a múltba, ami kis híján a csődbe rántotta hazánkat. Hangsúlyozta, ha mérlegre tesszük az elmúlt négy év eredményeit, akkor higgadt, nyugodt döntést hozhat mindenki Magyarország jövője érdekében.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.