Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 54 vendég böngészi
A megújítás befejeződött, de a megújulás csak most indul el | +videó Nyomtatás E-mail
2014. március 17.

 

Amikor hét és fél évvel belevágtunk a belváros megújításába az a gondolat vezetett bennünket, hogy minél többet adjunk vissza a belváros utcáiból a gyalogosoknak – jelentette ki Rogán Antal.

 

Az V. kerület polgármestere a „Belváros új főutcájának kiépítése, a Ferenciek tere és környéke rehabilitációja” projekt pénteki átadóünnepségén hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy ahol megengedhető, ott a belvárosból az átmenő forgalmat szorítsák ki.

 

A kezdetekkor célul tűzték ki, hogy megújítjuk a Belváros három szimbolikus tengelyét. Elsőként a Bazilikát és környékét újították meg, majd az észak-déli átmenő forgalmat kívánták megszüntetni – közölte Rogán Antal. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: az átalakításokat megelőzően „az Üllői út teljes forgalma rázúdult a belvárosra”, illetve a Kecskeméti utcán és az Egyetem téren napi 7-8 ezer autó haladt át. „Most pedig átadhatjuk a főutca koronáját, a megújult Ferenciek terét” – fűzte hozzá.

 

A terület rendezésének részleteit érintve a polgármester arról számolt be, hogy összekötötték a Váci utca déli és északi szakaszát egy gyalogos átkelővel, megújították a környező közterületeket, megújult a déli belváros utcáinak túlnyomó többsége, és a befejezéséhez közeledik a Váci utca új burkolatának kialakítása is. A Duna-korzó pedig március végére teljesen birtokba vehető – fűzte hozzá.

 

A megújítás befejeződött, de a megújulás csak most indul el – jegyezte meg Rogán Antal. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy a következő években itt mindent meg fog tölteni az élet. A megújításnak az a célja, hogy a megújulás elkezdődhessen – mutatott rá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Rogán Antal köszönetet mondott a munka minden résztvevőjének, közöttük a kivitelezőnek, továbbá a lakóknak és az üzlettulajdonosoknak, akik a munkálatok során türelmet tanúsítottak.

 

A Fidesz frakcióvezetője külön köszönetét fejezte ki Tarlós Istvánnak a segítségért, amit a projekt megvalósítása során kaptak a fővárostól. Ennek kapcsán utalt a Szervita tér megújítására, ahol a főváros anyagi és pénzügyi támogatást biztosít.

 

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében emlékeztetett, a Kossuth Lajos utca régen Budapest egyik legkedveltebb bevásárló utcája volt, a rendszerváltás utáni években azonban lassan eltűntek az egykor divatos butikok, üres üzleteket, elhanyagolt utcaképet hagyva maga után. A Ferenciek tere is elvesztette tér jellegét, az emberek sokszor szemlesütve haladtak át az aluljárón, hogy a felszínre érve minél gyorsabban elhagyhassák a környéket. Méltatlan volt ez Budapesthez – jegyezte meg a főpolgármester.

 

A politikus szerint egy város és egy városrész vezetése akkor értelmezi helyesen szerepét, ha nem öncélú látványberuházásokra költi polgárai pénzét, nem akar mindenáron olyan világvárost építeni, amilyen Budapest soha nem lehet, hanem a hétköznapok során felmerülő problémákra ad értékelhető és valós válaszokat. Aláhúzta, a felmerülő problémákra a fővárosi és a kerületi vezetés, valamint a kormány összefogásával lehetett választ adni. Hogy ez az összefogás létrejött és – minden ellenkező sajtóhíresztelés és hangulatkeltés ellenére – működik, arra a környező fejlesztések ékes bizonyítékot szolgáltatnak – fűzte hozzá. A Budapesten zajló építkezések kapcsán Tarlós István aláhúzta, nincs ember, aki ma hitelesen állíthatná, hogy Budapest nem fejlődik, nem szépül.

 

A főpolgármester felidézte, hivatalba lépésük után a sírból hozták vissza az előző városvezetés által elindított Budapest szíve programot, és 2011-ben már át is tudták adni a megújult Károly körutat, később pedig a Március 15-e teret. Arra is emlékeztetett, kerületi beruházásban megvalósult a Károlyi, valamint a Petőfi utca átalakítása is. Nem maradt más hátra, mint összekötni a Kossuth Lajos utca által elválasztott és már megújított részeket – tette hozzá. Elmondta, a következő cél az volt, hogy a Ferenciek tere ismét a Belváros vonzó részévé váljon.

 

Tarlós István arról is beszélt, hogy egy Budapest méretű város mindennapjait alapvetően meghatározza a közlekedés és a közterületek állapota. Úgy kívánjuk felépíteni a jövő Budapestjét, hogy közben óvjuk a jelen és régmúlt budapesti értékeit is – hangsúlyozta a főpolgármester a felújított Plébánia templom homlokzatának felújítása, és a jelenleg zajló munkálatok kapcsán. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy ez a környék visszanyerje egykori szépségét – fűzte hozzá.

 

Aki a városban jár, kel, láthatja, hogy szinte mindenhol építkezések folynak, melyek helyenként talán kellemetlenségeket okoznak, de bízunk benne, hogy elkészültük után örömet okoznak majd a városlakóknak a közeljövőben – fogalmazott Tarlós István. Hosszú évek mozdulatlansága után most mindenki érezheti – aki akarja -, hogy Budapesten történik valami – szögezte le.

 

Hamarosan átadásra kerül a 4-es metró, az utakon közel 500 új busz közlekedik, felújítjuk a 3-as, meghosszabbítjuk az 1-es villamos vonalát, kezdődik a fonódó villamos beruházása, új járművek érkeznek az új villamos vonalakra, indul a Bubi program, újjáépül a Rudas fürdő déli szárnya. Visszaszereztük a Fővárosi Vízműveket és a központi szennyvíztisztítót külföldi tulajdonosaitól és befejezés alatt áll a csatornázás is – sorolta a főpolgármester. Tarlós István arról is beszélt, hogy rövidesen elkészül az FTC stadion, megújul a Ludovika és a Várkert bazár. Holnap, nemzeti ünnepünkön a budapestiek újra birtokba vehetik a Kossuth teret - tette hozzá. Olyan Budapestről álmodom, melyben otthon érzi magát az, akinek az otthona, és megszereti az, aki idelátogat – fogalmazott Tarlós István.

 

A Ferenciek tere és környéke megújítása 2012 novemberében kezdődött, a 3,6 milliárd forintos beruházást az állam és az Európai Unió finanszírozta.

 

A megújult Ferenciek terét Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal adta át.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.