Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 60 vendég böngészi
Valódi segítség a hátrányos helyzetű gyermekeknek | +videó Nyomtatás E-mail
2014. március 17.

 

Egyedül a munka és oktatás képes kivezetni a családokat a mélyszegénységből – mondta a Fidesz szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

 

Zsigó Róbert kiemelte, bár a gyermekszegénységről és a romák felzárkóztatásról ma is sok szlogent hallani az ellenzéki pártoktól, a valóság az, hogy a Gyurcsány-kormány egész térségeket ítélt örökös iskolázatlanságra, munkanélküliségre, segélyen tengődésre, és ezzel együtt hátrányos helyzetű gyermekek százezreinek jövőjéről mondott le.

 

A munkanélküliséget megduplázták, a munkavállalást magas adókkal büntették, ezért sokaknak jobban megérte segélyen és a gyermekek után járó családi pótlékok tengődni, mint dolgozni – emlékeztetett. Mint mondta, sokan, miközben a gyermekek után járó állami támogatásokat felvették, a gyermek iskoláztatásáról már nem gondoskodtak megfelelőképpen. A szocialisták kormányzása alatt nőtt a cigány gyermekek drámai mértékű leszakadása, iskolázatlan tömegek hagyták el az iskolapadot, akik aztán egy életen át segélyezésre lettek ítélve – fűzte hozzá a Fidesz szóvivője.

 

Rámutatott, a mai munkanélküliségi adatokból is jól látni a drámai következményeket, mivel a mai munkanélküliek fele legfeljebb nyolc általánost, vagy azt se végezte el. Ők ma a közfoglalkoztatási programban végre képzés kapnak – hívta fel a figyelmet.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Zsigó Róbert hangsúlyozta, a Fidesz kormányzásának két legfontosabb alapértéke a munka és a gyermek, ezért minden erővel segítik azokat a családokat, ahol a szülők munka mellett gyermeket nevelnek. Ugyanakkor megjegyezte, soha nem fogják elfogadni azt, ha valaki csak azért akar gyermeket vállalni, hogy az azzal járó állami támogatásokat felvegye, de a gyermek iskoláztatásáról már nem óhajt gondoskodni. Mint mondta, ezért átalakították a segélyezési rendszert, a közfoglalkoztatást, az adórendszert és az oktatást is.

 

Az egyik legfontosabb intézkedés, amelyet már a kormányzás első évében meghoztunk, a családi pótlék rendszerének teljes átalakítása volt – jelentette ki. 2010-től a tanköteles korú gyermek után járó családi pótlékot iskoláztatási támogatássá alakították át, vagyis már egyáltalán nem automatikus az ellátás. Ha egy szülő nem gondoskodik arról, hogy a gyermeke rendszeresen járjon iskolába és a gyerek több mint 50 órát hiányzik, akkor felfüggesztik a családi pótlék folyósítását – fogalmazott. Tájékoztatott arról is, hogy ez a kormányzás első évének egyik legnépszerűbb intézkedése volt, egy közvélemény-kutatáson a megkérdezettek 86 százaléka egyetértett a változtatással. Mint ismert, ezt az intézkedést később szigorították: 2012-ben a 16. életévét betöltött esetében teljesen megszűnt a pótlék, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás; később pedig már életkortól függetlenül minden gyermekre vonatkozóan ez lett az előírás.

 

Mindennek köszönhetően mára látványos változás következett be: három év alatt felére csökkent az iskolai hiányzások száma, és harmadával csökkent az 50 igazolatlan óránál többet hiányzók száma – emelte ki, megjegyezve, ezáltal jelentősen csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akiket az iskolázatlanság fenyeget.

 

Zsigó Róbert szólt arról is, kormány több szinten indított programokat, amelyek egymáshoz kapcsolódva, a kisgyerekkortól a diplomához jutásig segítik a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását. Különösen fontosnak tartjuk azt, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű kisgyermekek fejlesztése minél előbb megkezdődjön – említette meg. Szavai szerint éppen ezért a kötelező óvodai beíratás korhatárát az eddigi 5 évről 3 éves korra csökkentették.

 

A leghátrányosabb helyzetű 112 településen 20 ezer gyermeket és családjukat érik el a Gyerekesély programok. A Biztos Kezdet Gyerekházakban amellett, hogy az öt év alatti gyermekeket szakemberek fejlesztik, a szülőkkel is foglalkoznak, munkavállalásra és tanulásra ösztönzik őket.

 

Hangsúlyozta, a hátrányos helyzetű iskoláskorú gyermekek oktatását is több kormányzati program segíti. A velük foglalkozó Tanodák számát közel megháromszorozták. A kormányváltás előtt 60 ilyen tanoda működött, ma 170 tanoda támogatására nyílt lehetőség, ahol 2500 gyerek oktatásával tudnak foglalkozni.

 

Jelenleg 14 ezer hátrányos helyzetű, javarészt roma származású gyermek iskoláztatását segíti az Útravaló kormányzati ösztöndíj. Kiemelte, hogy a programban lényeges változás 2010 előtthöz képest, hogy ma az ösztöndíj a teljesítménytől függ, és arra ösztönöz, hogy a gyerek ne álljon meg a nyolc általánosnál, hanem menjen tovább középiskolába, szerezzen szakmát vagy érettségit.

 

Megköveteljük az iskoláktól azt is, hogy az újonnan belépő diákok legalább 50 százaléka roma nemzetiségű legyen. Az ösztöndíj összegét is emeltük, akár havi 15 ezer forint is lehet – sorolta.

 

Ezen felül 79 ezer halmozottan hátrányos helyzetű tanulót, valamint 25 ezer óvodás oktatását segíti az Integrációs Pedagógiai Rendszer, valamint 150-200 kiemelkedően tehetséges roma tanuló tehetséggondozását támogatja a kormány a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózaton keresztül.

 

Magyarország jobban teljesít a hátrányos helyzetű gyermekek iránti felelősségvállalásban, mint korábban – hangsúlyozta. Szavai szerint, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek jobb sorsáért, „ha kell, magukkal a szülőkkel is megküzdünk a segélyezési rendszerben, illetve bevonjuk őket a fejlesztési programokba.” A Fidesz az a párt, ahol 2010-ben és ma is változatlanul azt gondoljuk, hogy egyedül a munka és oktatás lesz képes kivezetni ezeket a családokat a mélyszegénységből – zárta szavait Zsigó Róbert.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.