Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 46 vendég böngészi
Cél a lakáscélú devizahitelek kivezetése | +videó Nyomtatás E-mail
2014. március 18.

 

Ha a Fidesz marad kormányon a következő ciklusban, akkor a lakáscélú, jelzálogalapú devizahitel-szerződéseket teljes egészében ki fogjuk vezetni a hitelpiacról – reagált Gulyás Gergely az Alkotmánybíróság mai határozatára.

 

A kormány az alaptörvénynek a fogyasztóvédelemmel, valamit az emberi méltóság és a jogbiztonság viszonyára vonatkozó szabály értelmezését kérte a devizahitel-szerződésekkel összefüggésben az Alkotmánybíróságtól. A határozatból egyértelműen kiderül, hogy az alaptörvény hatékony védelmet biztosít az állampolgároknak, mint fogyasztóknak – szögezte le Gulyás Gergely hétfői sajtótájékoztatóján.

 

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, kivételes esetben - mint amilyen a fogyasztók számára előre nem látható jelentős árfolyamváltozás - a körülmények alapvető megváltozásáról beszélhetünk. Ez lehetőséget ad az Országgyűlésnek arra, hogy a szerződésekbe a felek jogos érdekeire figyelemmel, törvényalkotással beleszóljon, a szerződés tartalmát megváltoztassa. Üdvözöljük az Alkotmánybíróság határozatát – jelentette ki.

 

Az ítélet megerősíti, hogy a kormány és az Országgyűlés által hozott olyan döntések, mint a végtörlesztés vagy az árfolyamgát, alkotmányos és helyes megoldást jelentettek a helyzet részbeni rendezésére – húzta alá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Gulyás Gergely elmondta, ebben a ciklusban sikerült fontos lépeseket tenni annak érdekében, hogy részben megoldódjon az a 2010-ben örökül kapott helyzet, mely elviselhetetlen terhet jelentett számtalan családnak a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban. Emlékeztetett, 2010-ben több mint egymillió jelzáloghitel-szerződés volt, ebből több mint 90 százalék, mintegy egymillió szerződés volt devizahitel alapú, és ennek 90 százaléka volt svájci frankban megkötött. Ehhez képest mostanra 180 ezer ember lépett be az árfolyamgátba, 170 ezren éltek a végtörlesztéssel, és 12 ezren az eszközkezelő által biztosított lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy összességében 362 ezer család számára jelentett megoldást az, amit a kormány eddig kínálni tudott – fejtette ki.

 

A politikus leszögezte azt is, a mai alkotmánybírósági határozat pedig világos felhatalmazás arra, hogy a Kúria, illetve az Alkotmánybíróság döntése értelmében a törvényhozó mit tehet meg a következő ciklusban. A mostani döntés fényében egyértelmű, hogy ha a Fidesz marad kormányon a következő ciklusban, akkor a lakáscélú, jelzálogalapú devizahitel-szerződéseket teljes egészében ki fogjuk vezetni a hitelpiacról. Az a cél, hogy a következő ciklusra egyetlenegy devizahitel alapú jelzálog-szerződés se maradjon – jelentette ki Gulyás Gergely.

 

A fideszes politikus aláhúzta azt is, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés kérdésében - az Alkotmánybíróság döntése után - a Kúriának nincs oka tovább várni. Lehetőség van arra, hogy ebben a két fontos kérdésben - melyben még nem döntött a Kúria - most végleges döntést hozzon. Ezt követően az új Országgyűlésnek lehetősége lesz a helyzet viszonylag gyors rendezésére – fogalmazott Gulyás Gergely.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.