Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 55 vendég böngészi
„Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak” | +videó Nyomtatás E-mail
2014. március 18.

 

Magyarország lassan, de biztosan elnyeri azt a pozíciót, amit európai sikertörténetnek lehet nevezni - jelentette ki Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök kedden, a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadásán mondott beszédet. Elmondása szerint négy év alatt sokat változott Magyarország. Az országot a pénzügyi összeomlás szakadékának széléről kellett visszarántani és komoly konfliktusokat kellett vállalnunk azért, hogy a saját utunkat járhassuk – fogalmazott a kormányfő, aki úgy vélekedett, „a sok elvégzett munkának köszönhetően az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak.”

 

Kifejtette, "ma már ott tartunk, hogy a gyakran velünk szemben ellenszelet támasztó Európai Bizottság is, az idei és a következő évre kiadott előrejelzésében Magyarországot ígéretes gazdaságként írja le." Kiderült, hogy mégis van élet errefelé, sőt, mi több, lesz gazdasági növekedés, rendben van a költségvetés és az államadósság is csökkenni fog. Összességében tehát Magyarország lassan de biztosan elnyeri azt a pozíciót, amit európai sikertörténetnek lehet nevezni - húzta alá Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök elmondása szerint „Magyarország nagy sikerei mind egyéni és helyi sikerekből állnak össze.” Nincs sikeres magyar gazdaság sikeres Karcag, sikeres Karcagi Ipari Park és az abban dolgozó sikeres magyar üzletemberek nélkül. Ezért fontos, hogy Karcag is jobban teljesítsen, mert az ország is csak akkor lehet sikeres – mutatott rá Orbán Viktor, aki felidézte, Karcag városától az állam 6 milliárd forintnyi adósságot vállalt át.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A kormányfő azt mondta, iparfejlesztés nélkül a mezőgazdasági vidék sem életképes, ha nincs ipar, nincs elegendő munkahely, csak a mezőgazdaság nem fog elegendő munkahelyet biztosítani, ezért az ország minden területén fejleszteni kell az ipart. Orbán Viktor egyúttal gratulált a karcagiaknak, hogy létrehozták az ipari parkot. Ha kulturáltan és a tájunkat nem lerombolva, mezőgazdasági hagyományainkba nem belegyalogolva akarunk ipart fejleszteni, akkor azt átgondolt koncepció szerint kell tennünk. Így tudjuk megvédeni a településeinket és eleget tenni a gazdasági igényeknek, magyarul pari parkokat kell létrehoznunk, ahová beterelhetjük az ipari beruházásainkat – mondta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor megítélése szerint „az újraiparosítás elég jó ütemben halad, melynek része a mai beruházás átadása is”. A kormányfő arról tájékoztatott, az Európai Unióban a teljes nemzetgazdaságokon belüli ipari termelés átlagban 15 százalék, Magyarországon pedig 23. Jóval az európai átlag felett vagyunk. A harmadik legiparosodottabb nemzete Európának ma a magyar – szögezte le a kormányfő, hozzátéve, „komoly esélyünk van arra, hogy a következő négy év végén azt mondhassuk, hogy Európában a magyar nemzetgazdaság egészén belül az ipar adja a legnagyobb hányadot, vagyis Európa legiparosodottabb országának címéért is versenybe tudunk szállni.”

 

Az ember örül annak, ha egy olyan vállalkozást adhat át, ami a magyarok kezében van. Ahol nemcsak arról van szó, hogy magyarok találnak munkát, magyar családok kereshetik majd meg a kenyerüket, hanem maga a vállalkozás, a vagyoncég is magyar kézben van – emelte ki Orbán Viktor, aki jelentősnek nevezte, hogy a legmodernebb elektromos hulladékhasznosító üzemet adhatják át Európában, amely révén mintegy 170 munkahely jöhet létre közvetlenül, ha pedig bizonyos munkafolyamatok megindulnak, akkor akár háromszor ennyi munkahely is létesülhet.

 

Orbán Viktor beszélt arról is, ha csupán kidobjuk az elektromos eszközöket, az egy olyan pazarlásnak minősül, amit egy nyersanyagban szegény ország, mint hazánk is, nem engedhet meg magának. Éppen ezért – mint mondta – Magyarországon az összeszerelő üzemek után a szétszerelő üzemek hálózatára is szükség lesz. A miniszterelnök kitért rá, a hulladékot az üzemben zárt rendszerű technológiával dolgozzák fel, amely megakadályozza, hogy káros anyag kerüljön a környezetbe.

 

A hulladékgazdálkodás területén az elmúlt négy évben nem tétlenkedtünk. Hulladéktörvényt fogadtunk el, létrehoztuk az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget, bevezettük a hulladéklerakási járulékot és elértük, hogy a hulladékgazdálkodásban közszolgáltatást csak olyan nonprofit szervezet végezhet, amely közösségi tulajdonban van - sorolta a kormányfő, aki arról is tájékoztatott, hogy 2015-től országos szintűvé válik a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon.

 

Orbán Viktor elmondása szerint, „nagyon szigorúan fogják büntetni a jövőben a fémlopást és a fémtolvajlást.” Ez egy olyan gyalázat és szégyen, amivel elég nehéz együtt élni a tisztességes embereknek. A lehető legszigorúbb törvényi szabályokat fogjuk majd alkalmazni – szögezte le a miniszterelnök.

 

A közelgő országgyűlési választás kapcsán a kormányfő arról beszélt, „április 6 egy fontos nap lesz Magyarország életében”, amikor el kell döntenünk, merre haladjon tovább Magyarország. Orbán Viktor arra kérte a jelenlévőket, „az egység szempontját tekintsék a legfontosabbnak” az előttünk lévő választáson. Minden siker, amit elértünk az elmúlt négy évben, csak azért volt lehetséges, mert mi voltunk Európa legegységesebb nemzete. Ha nincs erő, ha nincs egység, akkor nem tudjuk megvívni sikerrel azokat a csatákat, amelyeket az elmúlt négy évben is meg kellett vívni, és amiket meg kell majd vívnunk a következő négy évben is – zárta beszédét Orbán Viktor.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.