Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 45 vendég böngészi
A kormány elkötelezett a nők foglalkoztatásának segítése mellett Nyomtatás E-mail
2014. március 19.

 

A Fidesz egyik legfontosabb célja a kis- és középvállalkozások talpra állítása – jelentette ki Király Nóra.

 

"Konzultáció a női vállalkozókkal" címmel tartott egyeztetést a Fidesz Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatósága kedden az Országházban, melyen előadást tartott Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

 

Király Nóra, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának koordinátora a konzultáció előtt elmondta, hogy a nagyobbik kormánypárt egyik legfontosabb célja a kis- és középvállalkozások talpra állítása, azok versenyképességének növelése. Király Nóra a találkozó létrejöttét indokolva rámutatott, a megjelent sikeres női vállalkozóktól a mindennapok tapasztalatairól szeretnének tájékozódni.

 

A nők számára is nagy kihívás a család és a munka összeegyeztetése, „ezért minden elismerésünk azoké a hölgyeké, akik sok esetben kisgyermekek nevelése mellett dolgoznak, vagy sikeres vállalkozást működtetnek” – emelte ki.

 

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos (NGM) hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozások 55 százalékkal járulnak hozzá a hazai GDP-hez, illetve a munkavállalók majdnem 75 százalékát ez a szegmens foglalkoztatja. „Kkv-k nélkül statisztikailag kimutatható gazdasági fejlődésünk nem lenne” – szögezte le a miniszteri biztos.

 

Az esetek többségében, ha kimondjuk azt a szót, hogy vállalkozó, többnyire fiúk jutnak eszünkbe, holott nemcsak férfiak vállalkoznak Magyarországon – fogalmazott.

 

Szalai Piroska beszámolt arról is, hogy ma mintegy 420 ezer önfoglalkoztató van ma hazánkban, melynek 34 százaléka nő, ez 3 százalékkal magasabb az uniós átlagnál. Magyarországon van a legtöbb önfoglalkoztatónak alkalmazottja – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a női önfoglalkoztatók 39 százalékának van alkalmazottja, aminél az európai átlag 15 százalékkal kevesebb.

 

A miniszteri biztos kiemelte, hogy hazánkban a vállalkozások is sokkal érzékenyebbek a foglalkoztatás kihívásaira. Ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a munkavédelmi akció 115 milliárd forintot hagyott ott járulékkedvezményként a munkáltatóknál, amit mintegy 100 ezer munkaadó vett igénybe.

 

Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár (NGM) arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor keveset tudunk a női vállalkozókról és a vállalkozásokban betöltött női szerepekről. Azt azonban mérni tudjuk, hogy a vállalkozások egyharmadát vezetik nők, viszont jelentősen magasabb a számuk a tíz fő alatti cégek esetében – tette hozzá. A mindennapi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokban meghatározó szerepe van a nőknek – mutatott rá az államtitkár.

 

Szatmáry Kristóf, megjegyezve, hogy minden sikeres férfi vállalkozó mögött van egy nő, kifejtette: a családi vállalkozásokban is jelentős a nők szerepe. A kormány elkötelezetten támogatja azokat a vállalkozási formákat, ahol a nők szerepe meghatározó – szögezte le. A család és a munka összeegyeztethetősége a vállalkozási formában való női szerepvállalással valósulhat meg – mondta Szatmáry Kristóf. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy ez a folyamat erősödni fog.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.