Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 95 vendég böngészi
„Komoly előrelépés történt” Nyomtatás E-mail
2014. március 21.

 

Megújítja a 2010-ben kötött stratégiai megállapodást a Fidesz-KDNP és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – jelentette be Nyitrai Zsolt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató.

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt felidézte, 2010-ben a Fidesz-KDNP és a gyógyszerész kamara stratégiai megállapodást kötött. A „Mit kíván a magyar gyógyszerész” címet viselő dokumentumban 12 pontban foglalta össze a magyar gyógyszerész társadalom azt, hogy mik azok a legfontosabb feladatok, melynek a megoldására törekednie kell a kormánynak.

 

Szinte mind a 12 pont tekintetében nagyon komoly előrelépés történt – jelentette ki a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. A politikus két fontos pontot emelt ki, a patikaliberalizáció leállítását és a gyógyszertárak nemzeti tulajdonba adását, tartását.

 

Nyitrai Zsolt felidézte azt is, nemrég részt vettek Sümegen a gyógyszerész kamara vándorgyűlésén, ahol három fontos dolgot fogalmaztak meg a jövőre nézve. Ezek közé tartozik a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozása, a tulajdonosi program folytatása, valamint a gyógyszertárak működtetésének gazdasági stabilizálása – fűzte hozzá.

 

Az április 6-ai választásnak a Fidesz-KDNP mindenképpen esélyese, ezért tudunk a jövőről beszélgetni, ugyanúgy, ahogyan azt 2010-ben is tettük. A mai alkalom gyakorlatilag a 2010-ben kötött stratégiai megállapodás megújítása – jegyezte meg Nyitrai Zsolt.

 

Szócska Miklós emlékeztetett, 2010-ben a gyógyszerellátási rendszer is komoly válságban volt. Az államtitkár szerint ez elsősorban a patikaliberalizációnak és az ezzel összefüggésben felbukkanó offshore cégeknek volt köszönhető. A kormány leállította a patikaliberalizációt, majd tulajdonosi programot hirdetett – mondta el. A politikus arra is emlékeztetett, 2010. előtt minden negyedik patika veszteségesen működött, mára viszont a veszteséges gyógyszertárak száma 600-ról 300 alá csökkent. Elmondta azt is, hogy a saját tőke mindegyik vállalkozási formában nő, 2010-től összesen 13 százalékkal, és a szállítói tartozási állomány 2010. óta 30 százalékkal csökkent.

 

Szócska Miklós azt is megemlítette, hogy 700 millió forinttal erősítették meg a kisgyógyszertárak finanszírozását. Arról is beszélt, hogy generikus ösztönző rendszert indítottak el, mely segített abban, hogy fenntartható lett a gyógyszerkassza. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek tavaly 10,5 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a gyógyszerekért, mint korábban.

 

Hankó Zoltán elmondta, a kamarában kiértékelték az elmúlt négy évet. Az az álláspont, hogy a jelenlegi modell – melynek a kialakítása a mostani ciklusban elindult – gazdaságilag racionálisabb, szakmailag biztonságosabb és etikailag is érzékenyebb az előzőeknél. Ebből fakadóan ezt a modellt meg kell őriznünk és tovább kell fejlesztenünk – fejtette ki. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közölte: egyértelmű szándékuk, hogy az együttműködést megújítsák.

 

Hankó Zoltán átadta a „Hogyan tovább gyógyszerészet” címet viselő dokumentumot Nyitrai Zsoltnak és Szócska Miklósnak, mely a gyógyszerész kamara javaslatait, szempontrendszereit tartalmazza.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés