Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 70 vendég böngészi
Működik a segély helyett munka elve | +videó Nyomtatás E-mail
2014. március 21.

 

A közfoglalkoztatási programnak köszönhetően sok józsefvárosi kapta vissza a munka becsületét, azt az érzést, hogy van miért felkelni nap mint nap.

 

Kocsis Máté a Mátyás téren tartott sajtótájékoztatón elmondta, Józsefvárosban hosszú évtizedek óta komoly probléma a munkanélküliség, éppen ezért nagy segítséget jelent a közfoglalkoztatás. 2013-ban 28 százalékkal csökkent az álláskeresők száma a kerületben, igenis működik a segély helyett munka felfogása – fűzte hozzá Józsefváros polgármestere.

 

A fideszes politikus eloszlatta azt a tévhitet is, miszerint sokan úgy vélik, Budapesten a VIII. kerületben van a legtöbb munkanélküli, és arról tájékoztatott, a XIII. kerületben a legmagasabb a fővárosban a munkanélküliség aránya.

 

Szólt arról is, hogy tavaly 4060-ról 2900-ra csökkent az álláskeresők száma, 437-en a közfoglalkoztatás keretében találtak munkát. Ez azt is jelenti, hogy az állást találók 60 százaléka az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el – szögezte le. Ennek kapcsán megjegyezte, az elmúlt hat évben a kerületben rendszeresen szerveznek állásbörzéket, ezeken 1000-1200 ember jelenik meg, körülbelül a felük álláshoz is jutott. Felidézte, hogy a 2010-es kormányváltás előtt nem lehetett ilyen számokkal büszkélkedni.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kocsis Máté úgy fogalmazott, szeretnék, ha a kedvező tendencia tovább folytatódhatna, és „mindenki előbb-utóbb megtalálná a munkáját”. A segély az kegy, a munkabér pedig jogos juss, egész másképp éli meg az ember, ha a saját becsületes munkájáért kapja meg a bérét, vagy ha segélyen kénytelen tölteni a mindennapjait – hangsúlyozta.

 

Szavai szerint a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően sok józsefvárosi kapta vissza a munka becsületét, azt az érzést, hogy van miért felkelni nap mint nap. Reményeink szerint a jövőben nem nőnek fel úgy generációk, hogy nem látják a szüleiket munkába menni – fűzte hozzá. Ennek kapcsán rámutatott, amikor a közmunkáról beszélünk, egy jobb jövőképről is szó van.

 

Czomba Sándor úgy fogalmazott, a segély „olyan állapotba taszíthatja bele az embert, ami mind mentálisan, mind fizikálisan, mind megélhetés szempontjából egy kilátástalan helyzet, ahonnan a saját erejéből az illető nem képes kijönni”. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úgy vélekedett, a közfoglalkoztatásra ott van szükség, ahol a versenyszféra nincs megfelelő mértékben jelen. Fontos, hogy az ilyen régiókban értelmes munkát adjunk az embereknek – jegyezte meg.

 

Közölte, a február 20-i adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 24 ezren, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint húszezren vettek részt közfoglalkoztatás keretében munkában. Jelentős részük enélkül „vagy segélyen, vagy még azon sincsen”, mert az ellátáshoz szükséges szolgálati ideje nincs meg – mondta.

 

Mint mondta, a korábbi időszak segélyezési rendszere sok embert nem motivált arra, hogy megpróbáljon változtatni.Elmondta azt is, a regisztrált álláskeresőknek több mint a fele csak nyolc általánost végzett, vagy még azt sem. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a téli közfoglalkoztatás keretében százezer ember vett részt képzésben.

 

Aki az asztalról szeretne valamit levenni, jó, hogyha az asztalra tesz is valamit – mondta Czomba Sándor azzal kapcsolatban, hogy aki érdemi indok nélkül visszautasítja a közfoglalkoztatást, nem részesülhet segélyben sem. Tavaly több mint 300 ezer fő vett részt közfoglalkoztatásban, ebből csak 752 embernek kellett megszüntetnie a segélyét azért, mert nem vállalta a munkát – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, ez is az bizonyítja, hogy az emberek dolgozni akarnak, és nem a segélyezési rendszerbe „akarnak beragadni”.

 

Kijelentette, a kormány azt akarja elérni, hogy a következő időszakban megfelelő képzettség és tapasztalat után minél több közfoglalkoztatott vállalhasson munkát a nyílt munkaerőpiacon. A cél, hogy a foglalkoztatottak száma tartósan négymillió fölött, a munkanélküliek aránya pedig négy százalék alatt legyen – húzta alá Czomba Sándor.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés