Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 111 vendég böngészi
A magyarok lenyűgöző dolgokat tudnak létrehozni | +videó Nyomtatás E-mail
2014. április 04.

 

Ma már van erőnk megvalósítani olyan nagy célokat, amelyeket korábban évtizedeken át nem sikerült – hangsúlyozta Orbán Viktor a Várkert Bazár megújult épületegyüttesének átadásán.

 

A Várkert Bazár megújításáról, történetéről készült cikkünket itt olvashatja.

 

Öröm és megtiszteltetés most itt állni ezen a páratlan szépségű épületegyüttes előtt, amely végre méltó lett régi híréhez és fényéhez – fogalmazott avató beszédében Orbán Viktor.

 

A kormányfő hangsúlyozta, a Várkert Bazár felújításával egy majdnem százéves feladványt oldottunk meg, és a magyar műemlékvédelem történetéből egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetnünk.

 

A Várkert Bazár története is azt mutatja, ha van egységes cél, és van egységes akarat, akkor a magyarok lenyűgöző dolgokat tudnak létrehozni – húzta alá a miniszterelnök. Emlékeztetett, amikor a 19. század második felében a Várkert Bazár megépült, a kor legnagyobbjai dolgoztak itt, a bazár később híres művészek alkotó és lakóhelyévé vált, majd festőiskolaként működött, aztán a "vidám gulyáskommunizmusban" ifjúsági zenés szórakozóhellyé változott.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Felidézte azt is, 1984-ben bezárták a Várkert Bazárt, majd évtizedeken át senki sem törődött vele. Sőt, a rendszerváltás után a privatizáció sötét felhője is beúszott a bazár fölé, a páratlan építészeti kincs elkótyavetyélésének megakadályozása jelentős részben Budavár fideszes polgármesterének, Nagy Gábor Tamásnak köszönhető.

 

Köszönettel tartozunk azoknak a közéleti személyiségeknek is, akik szívügyüknek tekintették a Várkert Bazárt – fűzte hozzá.

 

Orbán Viktor kitért arra is, mindössze három éve döntöttek arról, hogy belefognak a munkába, és ezer nap elég volt arra, ami évtizedekig hiábavalónak és lehetetlennek tűnt. Ami 30 éven át pusztult és romosodott, az most három év alatt újjáépült, és ismét régi fényében tündököl – fűzte hozzá. A kormányfő aláhúzta, a felújításban résztvevő több száz szakember és munkás, tervező és restaurátor jól láthatóan szívügyének tekintette a Várkert Bazár megmentését. Köszönet érte – jegyezte meg.

 

Emlékezzünk hálás szívvel a tavaly elhunyt Zumbok Ferenc kormánybiztosra, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a beruházás létrejöttében. Így utólag is köszönettel tartozunk neki lelkiismeretes munkájáért, mint ahogy utódjának, L. Simon László kormánybiztosnak is. Egyben biztatom is őt, ne lankadjon, ez még csak az első ütem, a másodiknak augusztus 28-ára el kell készülnie, s „aztán fel, támadás, irány a palota teljes felújítása!” – jelentette ki Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, immár nem kell sem magunk előtt, sem az idelátogató külföldiek előtt szégyenkeznünk; a Várkert Bazár újra a nemzet fővárosának egyik büszkesége lesz. Olyan büszkesége, amely nemcsak egy helyreállított szép, de élettelen épületsor, hanem reményeink szerint modern közösségi tér is, kiállítótermekkel, konferenciateremmel, cukrászdával és étteremmel – fűzte hozzá.

 

A mi fölfogásunk szerint erős Budapest nélkül nincs erős Magyarország sem, és egy hanyatló, zsugorodó országban a főváros is csak zsugorodhat – szögezte le a kormányfő. Orbán Viktor aláhúzta, ma a fővárosban alig találunk olyan helyet, ahol nem újult meg valami. A közelmúltban sor kerülhetett a Zeneakadémia, az Erkel Színház és a Vigadó felújítására, teljesen átalakult a Kossuth tér, működik az új budapesti zenei központ, és végre elkészült a 4-es metró is. Hétfőn adták át a Ludovika campust, a múlt héten pedig megnyílt a megújított Design Terminál, és az ifjúság körében sikeres Erzsébet tér is – sorolta a miniszterelnök.

 

Ma már van erőnk megvalósítani olyan nagy célokat, amelyeket korábban évtizedeken át nem sikerült. Bizonyos, hogy ma már van erőnk kiállni nemzeti érdekeinkért, és visszaszerezni, ami a miénk – húzta alá Orbán Viktor. A kormányfő szerint emlékezzünk arra, a Várkert Bazár a világörökség része, mégis 1996-tól mostanáig a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között szerepelt. Micsoda szégyen – jegyezte meg. „Köszönetet mondunk a Jóistennek, hogy erőt adott, hogy ezen változtassunk. Remélem, hogy a felújítást követően a Várkert Bazár egy pezsgő kulturális hely lesz, a turisták új célpontja is, teli élettel. Így valóban méltó módon tiszteleghetünk nagy építészünk, az alkotó Ybl Miklós emléke előtt is születésének 200. évfordulóján” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés