Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 108 vendég böngészi
Folytatódik a bővített Panelprogram Nyomtatás E-mail
2014. április 14.

 

Társasházak korszerűsítését támogatja az önkormányzat. Maximum öt évre átvállalja a társasház által felújításra felvett hitel törlesztőrészleteit lakásonként havi 1500 forintig.

 

Mint ismeretes, az első panelház-felújítások még 2001-ben, az első polgári kormány idején kezdődtek meg. Később, 2009-ben már több pályázatot fogadtak be, mint amennyire forrás volt, így vannak olyan házak, amelyek évek óta várnak a korszerűsítésre. Esetükben hamarosan pozitív fordulat várható, mert folytatódik a panelprogram, emellett az önkormányzat is nyújt támogatást - emelte ki a téma kapcsán Wintermantel Zsolt.

 

Wintermantel Zsolt felhívta a figyelmet: a pályázatokat a kiírást követően május 31-ig lehet benyújtani. A pályázat lényege, hogy az önkormányzat a társasháznak a felújításra felvett hitelére támogatást ad. A támogatás összege lakásonként – függetlenül a társasház építési technológiájától - havonta 1500 forintot érhet el. Egy 60 lakásos ház például így több mint 5 millió forint önkormányzati segítséget is igénybe vehet felújításra. A polgármester kiemelte: az a legalább négy lakásból álló társasház pályázhat, amelynek nincs sem hitel-, sem közműtartozása, valamint közgyűlése döntött a pénzintézettől igényelt hitel visszafizetéséhez szükséges fedezet biztosításáról.

 

A támogatást a társasház osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészeinek felújításaira lehet igényelni. Ebbe beletartozhat például a lift korszerűsítése, tetőjavítás-, szigetelés, a homlokzat javítása, szigetelése, de még a ház előtti járda vagy parkoló rendbetétele is - sorolta a polgármester. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyobb, az egyes lakásokra is kiterjedő, államilag támogatott panelház-felújítások még 2001-ben elkezdődtek, a programok sikeresek voltak, azonban ezeket később lassították. Figyelemre méltó, hogy amíg a 2008-ban meghirdetett Panel I. elnevezésű programban részt vevő házak felújítása maradéktalanul lezajlott és befejeződött, az egy évvel későbbi Panel II.-ben részt vett házakról ez már nem volt elmondható.

 

A 2010-es kormányváltást követően azzal szembesültünk, hogy lényegesen több volt a befogadott pályázat, mint amennyire a fedezet elegendő volt. A hiány 14 milliárd forintra rúgott, amelyet két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni, 2012 végéig pedig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvóta értékesítéséből erre a célra fordítani. Ezért jelenleg már "csak" nyolcezer, a Panel II. pályázaton részt vett lakás vár felújításra - magyarázta Wintermantel Zsolt. A folytatódó panelprogramot az előzőekhez hasonlóan úgy hirdették meg, hogy a társasházak maguk dönthettek arról, milyen felújításokat szeretnének végezni.

 

Ebbe többek között nyílászárócsere, fűtés-korszerűsítés, újraszigetelés egyaránt beletartozik, amely munkákat elsősorban hazai cégekkel végeztetnének el, élénkítve az építőipart. A polgármester szerint a felújításokkal húsz-harminc százalékos energiamegtakarítás érhető el, Újpesten pedig az önkormányzat támogatásával növelik a hatékonyságot.

 

Az önkormányzati támogatás módja törlesztéstámogatás, amely lakásonként legfeljebb 1500 forint. A pályázatnak többek között tartalmaznia kell a részvételi szándékot jóváhagyó döntést, a tervezett munkák részletes leírását, szükség szerint műszaki rajzát, részletes költségvetést, nyilatkozatot a fedezet forrásairól. A benyújtott dokumentációkat a pályázat lezárását követő 60 napon belül bírálják el, a pályázók írásban kapnak tájékoztatást az önkormányzat döntéséről.

 

A pályázat itt érhető el teljes terjedelmében.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés