Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 18 vendég böngészi
Ki fogunk állni a nemzeti értékeinkért! | +videó Nyomtatás E-mail
2014. április 15.

 

A Fidesz-KDNP azt várja a májusban megalakuló új kormánytól is - hogy ha szükséges -, menjen el a falig a nemzeti érdekek védelmében; a magyar pálinka és akác védelmében találja meg a jogi megoldást arra, hogy ezeket a hungarikumokat megvédhessük – szögezte le Hoppál Péter.

 

Pálinkás jó reggelt kívánok! Ahogy ez a köszönés is mutatja, a magyar pálinka a kultúránk része, elválaszthatatlan a hagyományainktól – kezdte rendhagyó módón hétfői sajtótájékoztatóját a Fidesz szóvivője. Hoppál Péter aláhúzta, ezért is döntöttek úgy a 2010-es kormányváltás után, hogy szabaddá teszik a saját fogyasztásra szánt házi pálinkafőzést, mert nem szerették volna, ha a nemzeti italunk és a hozzá kapcsolódó szokások feledésbe merülnének.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hoppál Péter emlékeztetett, 2010 szeptemberétől a kistermelők saját kertjükben megtermett gyümölcsből legálisan pálinkát főzhetnek és azóta a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzése után nem kell jövedéki adót fizetni. A bérfőzési szeszadó eltörlése visszaadta a házi pálinkafőzés szabadságát – fűzte hozzá. Olcsóbb lett a bérfőzés díja is, így még többen engedhetik meg maguknak, hogy saját berendezés híján bérfőzdében készíttessék el házi pálinkájukat - emlékeztetett. Ragaszkodunk a magyar pálinkához, sőt azt szeretnénk, ha pálinka agrár-vezértermékké és világmárkává válna idővel – jegyezte meg a Fidesz szóvivője. Hozzátette: ezért vezette be a kormány a védjegyrendszer-garanciát és kiemelten támogatja a hazai termelőket, a gyümölcskertészeket. A politikus szerint ennek is köszönhető, hogy az utóbbi években megnőtt a pálinkát forgalmazó vállalkozások száma.

 

A szóvivő hangsúlyozta, az Európai Unió azonban a szabad pálinkafőzés kapcsán is vitába szállt hazánkkal, és kötelezettségszegési eljárást indított ellenünk. Az Európai Bíróság április 10-én úgy döntött, hogy amit lehetett évszázadokon keresztül, azt többé nem, vagyis nem lehet szabadon pálinkát főzni Magyarországon. Ez egy felháborító, és mondjuk ki: ez egy ostoba és a nemzeti értékeket abszolút semmibe vevő eljárás – szögezte le a fideszes politikus.

 

Hoppál Péter szerint legalább annyira ostoba és életszerűtlen ez a döntés, mint az, hogy az EU elkezdte üldözni a magyar akácfát. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, a hazai faállomány egyharmada, az erdőterületek egynegyede akác, valamint a kiváló magyar méz felét akácfák adják és 80 ezer méhész megélhetését biztosítják. A brüsszeli bürokraták most két hungarikumot, a magyar pálinkát és a magyar akácot is veszélyeztetik. De ezt a Fidesz nem fogja annyiban hagyni! Ki fogunk állni ezekért a nemzeti értékeinkért – szögezte le Hoppál Péter.

 

Elmondta, az akác védelmében már elindult a folyamat, a magyar akácot és az akácmézet felvették a Magyar Értéktárba és májusban a remények szerint megtörténik a hungarikummá nyilvánítás is, amely megnyugtató jogi védelmet adhat az akácnak.

 

A Fidesz-KDNP azt várja a májusban megalakuló új kormánytól is - hogy ha szükséges -, menjen el a falig a nemzeti érdekek védelmében; a magyar pálinka és akác védelmében találja meg a jogi megoldást arra, hogy ezeket a hungarikumokat megvédhessük – fogalmazott a szóvivő. Ehhez a Fidesz-KDNP mandátumot kapott országgyűlési képviselői és európai parlamenti képviselő-jelöltjei minden támogatást meg fognak adni – fűzte hozzá.

 

A nemzeti listánkon álló európai parlamenti képviselő-jelöltjeink mindannyian vállalták, hogy maximálisan kiállnak a nemzeti értékeinkért. Nem kérünk több jogot a magyaroknak, mint minden más európai tagállam, de ami jár, ahhoz viszont ragaszkodunk – jelentette ki a képviselő.

 

Hoppál Péter megjegyezte, a bukott baloldal kárörvendő reakciói ezúttal sem maradtak el: a szocialisták első dolga volt, hogy örömködjenek azon, hogy a magyar pálinkát elmeszelték. A baloldal úgy tűnik az égvilágon semmi sem tanul; itthon és az Európai Parlamentben is bármikor képesek a magyar nemzeti érdekekkel szembefordulni. Ezzel szemben a Fidesz minden fórumon ki fog tartani a magyar érdekek és értékek megvédése mellett – fogalmazott a szóvivő.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés