Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
A magyar gazdaság növekedési pályára állt Nyomtatás E-mail
2014. április 17.

 

Magyarország kezdi visszanyerni korábbi pozícióját a közép-kelet-európai térségen belül - hangsúlyozta Varga Mihály.

 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2014. évi konjunktúrajelentése szerint javult a befektetők véleménye a magyar gazdaságról, az előző évekhez képest a vállalatok kedvezőbben ítélik meg mind a gazdasági helyzetet, mind az üzleti környezet alakulását - mondta Dale A. Martin, a kamara elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eredményeket értékelve felhívta a figyelmet arra, hogy a befektetői hangulatindex és a magyar bruttó hazai termék (GDP) alakulása összhangban van, és reméli, hogy ez a tendencia idén sem fog megtörni. Kiemelte: a magyar gazdaság növekedési pályára állt, 2013 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal bővült a GDP, és Magyarország kezdi visszanyerni korábbi pozícióját a közép-kelet-európai térségen belül.

 

Kifejtette: az idei konjunktúrafelmérés pozitívabb képet ad, mint az egy évvel korábbi, és reméli, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán marad. Ezt mutatja a nemzetgazdasági miniszter szerint a szerdán publikált, kedvező építőipari adat is, amelyből látszik, hogy a magánberuházások is jelentősen bővültek idén februárban. Örömteli, hogy beruházási oldalról is van növekedési tere a magyar gazdaságnak, ami foglalkoztatás-bővülést hoz majd - mondta.

 

Németország továbbra is Magyarország elsőszámú külföldi befektetői partnere, a teljes magyar befektetési állomány csaknem 30 százaléka származik Németországból, és kedvező, hogy az Európai Bizottság és a hitelminősítők után az idei konjunktúra-jelentés alapján a befektetők is úgy látják, hogy javultak a gazdasági kilátások - fűzte hozzá.

 

Kiemelte: a 2013-as 73-ról 75 százalékra emelkedett azon cégek aránya, amelyek ismét Magyarországon fektetnének be, és 29 százalék jelezte, bővíteni kívánja a foglalkoztatottak létszámát, sőt a feldolgozóiparban 43 százalék tervez létszámbővítést. Bízik benne, hogy ez tovább segíti a munkanélküliség csökkenését, és az állástalanok száma 300 ezer alá esik - mondta a miniszter.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Németországba irányuló magyar export 2013-ban 5,5 százalékkal 21 milliárd euróra nőtt, az import pedig 3 százalékkal emelkedett; mindkét adat meghaladja a tavalyi átlagos kivitel- és behozatal-bővülést - emelte ki Varga Mihály.

 

Varga Mihály kedvezőnek nevezte, hogy a munkajogi reformot pozitívan értékelik a befektetők, valamint hogy sikeres az új, duális szakképzési modell, illetve hogy jónak értékelték a cégek a magyarországi infrastruktúrát, a partnerek elérhetőségét, valamint a kutatás-fejlesztés feltételrendszerét, és a magyar beszállítói hálózatot.

 

Varga Mihály elmondta: igyekeznek figyelembe venni az elvárásokat és a megfogalmazott kritikákat, és továbbra is törekednek a bürokrácia csökkentésére, a szabályozási és intézményi környezet javítására. Elmondta azt is, hogy a nagy átalakítások lezárásával egyre kedvezőbb visszajelzéseket kapnak a kiszámíthatóságról, és megjegyezte, hogy az adótörvényekben sem készül a kormány nagy változtatásra.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés