Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 100 vendég böngészi
„Magyarország számára konkrét és jelentős sikert értünk el” Nyomtatás E-mail
2014. április 17.

 

Magyar siker az EP-ben: Budapestre költözik az Európai Rendőrakadémia.

 

Szerdán az Európai Parlament plenáris döntése egyértelműen megerősítette, hogy a jövőben Budapest lesz az Európai Unió Rendőrképző Ügynökségének (CEPOL) székhelye. A CEPOL (College Europeen de Police) így már szeptembertől Budapesten folytathatja munkáját. Az ügy parlamenti felelőse, Gál Kinga szerint a mai döntés a magyar néppárti képviselők közös sikere, és kiemelkedő elismerés Magyarország számára.

 

"A magyar kormány által benyújtott budapesti pályázat megérdemelten vívta ki korábban a Tanács egyhangú támogatását, és most az Európai Parlamentét is. Hiszem, hogy nem csak Budapest lesz gazdagabb egy uniós ügynökséggel a jövőben, hanem a Rendőrakadémia is nyer a székesfővárosunkban rejlő adottságokkal, lehetőségekkel. Úgy gondolom ez ötéves parlamenti mandátumom koronája, hiszen Magyarország számára konkrét és jelentős sikert értünk el" - fogalmazott a szavazást követően Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

 

Lényeges, hogy a mostani jelentés - a korábban elfogadott Európai Rendőrségi Hivatalról (Europol) szóló határozattal egybehangzóan - ugyancsak kiállt a CEPOL és az Europol összevonása ellen, és megerősítette a két intézmény egymástól független működésének szükségességét. A jelentés ezzel aláhúzta a rendőrképzés fontosságát, ugyanakkor nem veszélyeztette a két intézmény egyikének munkáját sem. Mint ismeretes, a két intézmény összevonását csak az Európai Bizottság szorgalmazta. "Személyes sikernek tartom a nagyarányú támogatást a mai szavazás során, noha a liberális, zöld, kommunista frakciók, valamint több szocialista képviselő nem támogatta Budapestet" - mondta a néppárti politikus.

 

Háttér: Az Európai Rendőrakadémia a közösségi bel- és igazságügyi terület egyik kiemelkedően fontos intézménye. Alapvető feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést.

 

Létrehozásáról 2000 decemberében döntöttek az akkori tagországok kormányai. A Rendőrakadémia 2006 óta, mint európai ügynökség működik, költségeit a többi uniós ügynökséghez hasonlóan közösségi költségvetésből finanszírozzák. Az intézmény Bramshillben, az Egyesült Királyságban székel, de onnan a brit kormány korábbi döntése értelmében 2014 szeptemberéig el kell költöznie. A CEPOL igazgatója 2010 óta Dr. Bánfi Ferenc nyugalmazott vezérőrnagy.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés