Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 48 vendég böngészi
Megegyezés született a bizottsági struktúráról | +videó Nyomtatás E-mail
2014. április 28.

 

Megegyeztek a pártok az új parlamenti bizottsági struktúráról: ennek értelmében tizenöt testület alakul majd, amelyből ötöt vezethet az ellenzék - jelentette be Rogán Antal az új Országgyűlés megalakulását előkészítő megbeszélések pénteki fordulója után.

 

A politikus a zárt ajtók mögött tartott négyórás egyeztetést követően újságírók előtt kifejtette: a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját - amelyre korábban az MSZP és a Jobbik is jelezte igényét - a szocialisták kapták, csakúgy, mint a költségvetési bizottságét.

 

A Jobbik is két testületet vezethet majd, a kulturális, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Utóbbi eredetileg nem szerepelt a Fidesz által javasolt 14 testület között, végül azonban ezt is felvették az állandó bizottságok közé - tájékoztatott a kormánypárt képviselője, hozzátéve, hogy ez a testület lesz illetékes munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben is.

 

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke lesz. A többi bizottsági elnöki posztra a kormánypártok delegálnak képviselőt - közölte Rogán Antal. Így fideszes vagy KDNP-s elnöke lesz a törvényalkotási, a mentelmi, az igazságügyi, a külügyi, az európai ügyi, a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzeti összetartozás bizottságának, továbbá a gazdasági, a mezőgazdasági, valamint az egészségügyi, szociális és családpolitikai ügyekkel foglalkozó népjóléti testületnek.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Így alakult ki a 15 állandó bizottság, amely öttel kevesebb, mint az elmúlt ciklusban. Tájékoztatása szerint a parlamenti frakciót alakító pártok között megegyezés született a bizottsági alelnökök számáról és a testületek létszámáról is. "A kormánypártok mértéktartóan és gálánsan jártak el. Az ellenzéki frakciók jóval a létszámarányukon felül részesülnek a bizottsági helyekből és a bizottsági tisztségekből" - fogalmazott.

 

Rogán Antal - aki az elmúlt ciklus második felében a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője volt - az előkészítő megbeszélést úgy értékelte, hogy "soha ilyen sikeres és eredményes tárgyalást nem sikerült ilyen rövid alatt lefolytatni a parlament alakulásáról". Mindezek alapján kijelentette: az Országgyűlés akár már a május 6-ai alakuló ülésen felállíthatja az új bizottsági struktúrát.

 

Hozzátette, a frakciók május 5-én késő délután ülnek majd össze, hogy a bizottsági struktúrán "átvezessék" a személyi javaslatokat is. Arra a kérdésre, nem gondolja-e visszásnak, hogy a Jobbik kapja a kulturális bizottság vezetését, Rogán Antal azt válaszolta: a választók döntéseit minden alkalommal tudomásul kell venni. A kulturális bizottság "tiszti karában" pedig éppúgy jelen lesznek a kormánypártok - két taggal -, mint az MSZP és az LMP is - mondta.

 

A nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról szólva közölte, a vita az ellenzéki pártok között volt. Ismertetése szerint hat bizottságot ajánlottak fel, hogy abból ötnek lehet ellenzéki elnöke. Mint mondta, megvárták, amíg a vita véget ért, de alapvetően arra kérte őket, állítsák sorrendbe, hogy melyik testület vezetését szeretnék.

 

Ez egy kompromisszum - értékelte az új struktúra kialakítását. Emlékeztetett: eddig az volt a szokás, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció adja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, és örül neki, hogy ez ezután is így marad. Arra a kérdésre, hogy a kormányalakítás előtt lesz-e lehetőség napirend előtti felszólalásokra, Rogán Antal azt mondta, ebben vita alakult ki, és csodálkozik azon, hogy az LMP és a Jobbik frakciója egy 24 éve töretlen hagyományt meg akar szakítani. Ez önmagában a megegyezésnek nem akadálya - jegyezte meg.

 

Arra, hogy ő marad-e a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal azt felelte: a kormánypárt képviselői május 5-én, az alakuló frakcióülésükön döntenek minden parlamenti tisztség betöltéséről. A főpolgármester-választásról kérdésre elmondta: az ellenzéki pártokkal szemben nekik nem főpolgármester-jelöltjük, hanem főpolgármesterük van. Ez egy nagyon komoly különbség - fogalmazott.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés