Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 25 vendég böngészi
Folytatódjon a tettek és a cselekvés korszaka! | +videó Nyomtatás E-mail
2014. május 12.
Tartalomjegyzék
Folytatódjon a tettek és a cselekvés korszaka! | +videó
cikk második oldala
Minden oldal

 

Ez a választás megerősítette a 2010-ben végrehajtott második rendszerváltást – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök eskütétele után a parlamentben.

 

Április 6-án a magyar nép döntött. Ezer éves európai államhoz méltó módon a világban ma elfogadott szabályok szerint, vagyis demokratikus úton döntött a jövőjéről – mondta el Orbán Viktor.

 

A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson, bármely politikai erőre vagy jelöltre szavazott is, és részvételével erősítette a nemzeti függetlenséget és a szabadság eszméjét.

 

A miniszterelnök aláhúzta, a választás értelme békeidőben sem más, mint választ találni arra a kérdésre, miként őrizhetjük meg nemzeti függetlenségünket, és hogyan rendezhetjük be legjobban hazánk életét a szabadság rendje szerint. Orbán Viktor külön köszönetet mondott azoknak, aki a polgári, nemzeti erőt támogatták. „Nekik különös felelősséggel tartozom, hiszen bizalmukat belénk helyezték, s nekünk kötelességünk ezzel a bizalommal jól sáfárkodni. A feléjük fennálló kötelességeimről nem fogok elfeledkezni, még akkor sem, ha tudom, hogy a kormánynak és a miniszterelnöknek az egész országot, a teljes hazát, a nemzet minden polgárát szolgálnia kell függetlenül attól, hogy április 6-án kire szavazott” – fűzte hozzá. A most megalakítandó kormányom, bár kétharmados parlamenti többség alapján áll, mindig a háromharmadot, vagyis minden magyart képvisel majd, minden magyar szolgálatára törekszik – jegyezte meg.

 

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, évtizedek óta most először az egész magyar nemzet, az anyaország, a Kárpát-medencei magyarok és a Kárpát-medencén kívül élő magyarok is részt vehettek a nemzet közös döntésében. Ezért ez a parlament joggal érezheti magát a magyar nemzet parlamentjének, a kormány pedig joggal fogja magát a nemzet kormányának tekinteni – fűzte hozzá. A miniszterelnök köszönetet mondott az anyaországon kívül élő magyaroknak, hogy elsöprő többséggel támogatták a magyar nemzet határok feletti egyesítésére törekvő politikát.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A köztársasági elnök kormányalakításra vonatkozó felkérését elfogadtam, az esküt letettem – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök emlékeztetett, a hetedik négyéves képviselői ciklusát kezdte meg, 16 évet dolgozott ellenzékben, és 8 évet kormánypárti képviselőként, miniszterelnöki megbízatást vállalva. Ha ideszámolom az antikommunista ellenállási mozgalmakban eltöltött éveimet, akkor lassan harminc éve járom a magyar politika kényelmesnek és simának legkevésbé sem mondható útjait – jegyezte meg. Hozzátette: ez a harmincévnyi tapasztalat jogosította fel arra, hogy a köztársasági elnöknek habozás nélkül igent mondjon, és letegye az esküt.

 

Az előttünk álló négy év kiindulópontját és miniszterelnöki munkám startvonalát annak mély és pontos megértése adhatja, hogy a nehéz évek után, amikor Magyarországot teljesen megújítottuk és átszerveztük, mégis a munkánk folytatásával bíztak meg a választók – fogalmazott Orbán Viktor. A megtett út nem volt se könnyű, se kényelmes; ellenkezőleg, súlyos nehézségeken, túlerőben lévő ellenfeleken küzdöttük át magunkat, mégis az út folytatása mellett döntöttek a választók – fűzte hozzá.

 

A választók döntéséből Orbán Viktor először is a meddő viták lezárása iránti vágyat olvassa ki. A most kinyilvánított közakarat szerint jobb az ország számára a megkezdett markáns és határozott irány mellett kitartani, mint újranyitni a meddő viták korszakát – tette hozzá. A kormányfő szerint eleget vitáztunk a fő irányról. Ideje dolgozni, most folytatódjon a tettek és a cselekvés korszaka – jegyezte meg. A másodszori megerősítés után számomra nem vita tárgya az alaptörvény, az emberi méltóság tiszteletére épülő társadalomszervezés, a szabadságot és a felelősséget összekapcsoló politika. Nem vita tárgya a munkaalapú gazdaság és a nemzetegyesítés politikája sem – sorolta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor szerint a hogyanról és a részletekről lesznek és kellenek is viták, de az alapkérdések eldőltek, a választók a vitát lezárták. Ez a választás megerősítette a 2010-ben végrehajtott második rendszerváltást. Megerősítette, hogy a magyar gazdaság a spekuláció helyett munkára épüljön, hogy a liberalizmus doktrínái helyett a kölcsönös felelősség eszméjét kövessük. A globális erők előtti behódolás helyett küzdjünk nemzeti függetlenségünk megtartásáért, internacionalizmus helyett a haza szeretetére neveljük a gyermekeinket, és a megengedő, mindent eltűrő rendetlenség helyett legyen végre rend, amely egyszerre méltányos és következetes – jelentette ki.

 

Orbán Viktor szavai szerint az áprilisi választási eredmény „az egység melletti elkötelezettséget” is jelenti. Mint mondta, nincs értelme számháborúba bocsátkozni arról, hogy miképpen viszonyul a kormánypártoknak adott támogatás a szavazópolgárok teljes számához. A választási győzelem aránya meggyőző – vélekedett a kormányfő, aki osztotta az ellenzék álláspontját és értékelését, miszerint „aki otthon marad, a kormányra szavaz.”

 

A modern korban, amely az érvelésre, az álláspontok és javaslatok súlyának összemérésére, valamint a saját érdekek képviseletére épül, bármennyire is szeretnénk, se az összefogás, se az egység nem lehet teljes. Mi, az összefogás és az egység hívei, tudatában vagyunk ennek, az emberi lélek legmélyéről fakadó törvénynek. Ennek belátása teszi lehetővé, hogy a nemzeti egységet és a demokráciát összeegyeztethessük – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a lényeg az, hogy „a választásokon az egységre törekvő erők elsöprő többséget kaptak, vagyis a középerők diadalmaskodtak.”

 

Orbán Viktor ezt a hatalmas tömeget „európai középnek nevezte”, amely – mint hangsúlyozta – határozottan elutasítja a szélsőséges politikát. A kormányfő egyben leszögezte, a következő négy év során a szélsőségekkel szemben határozottan, következetesen és kitartóan fog fellépni.

 

Szélsőségesnek tekintek minden olyan politikát, amely veszélyes a magyarokra. Veszélyesnek és szélsőségesnek tekintem, ha valaki a bűnözők jogait az áldozatok elé sorolja, valamint az olyan gazdaságpolitikai javaslatokat, amelyek mellőzik az értelem és a józan ész elemi szabályait. Veszélyesnek és szélsőségesnek tekintem azt a politikát is, hívja az magát akár jobb, akár baloldalinak, amely azért akar pénzt elvenni a dolgozó emberektől, hogy odaadja azoknak, akik bár munkaképesek, de nem akarnak dolgozni, vagyis szélsőségesnek tekintem, ha valaki nem a munkát, hanem a munkanélküliséget akarja támogatni – húzta alá a miniszterelnök. Hozzátette, „a magyar népre veszélyesnek és szélsőségesnek tekinti azt a politikát is, amely az ezeréves Magyarországot valamiféle Európai Egyesült Államok oltáron fel akarja áldozni.”

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ugyanennyire veszélyes és szélsőséges politikának fogja tekinteni az Európai Unióból való kilépés programját is. Hangsúlyozta, a kormány politikája a nemzeti együttműködés, az egység és az európai közép megerősítésére irányul majd.

 

A választási kampány során pillanatnyi kétséget sem hagytunk a terveink és szándékaink felől. Folytatjuk, támogassanak, hogy folytathassuk. Ezt kértük, de valójában ennél többet kértünk. Azt, hogy folytassuk együtt – mondta Orbán Viktor, aki megerősítette, ahogy az elmúlt négy évben tették, folytatni fogják a nemzeti konzultáció politikáját is. Keresni fogom a lehetőségét, hogy a közéleti részvétel legkülönfélébb formái nyíljanak meg a magyarok előtt – tett ígéretet a kormányfő, kiemelve, a végső politikai döntésekért viselendő kormányzati felelősséget „ezután sem helyezi más vállára”, de ez – mint mondta - szükségessé teszi, hogy meghallgassák az embereket, akiknek „hangjára és a véleményére” számítanak.

 

2010-ben úgy döntöttünk, szakítunk az 1990 és 2010 között húsz évig uralkodó liberális társadalomfelfogással, társadalomszervezési elvekkel és módszerekkel. Helyette, miként az alaptörvény ezt szabatosan elénk tárja, a szabadság és a felelősség összekapcsolását, vagyis a kölcsönös felelősségvállalás eszméjét és politikáját követjük – jelentette ki Orbán Viktor. Emlékeztetett, „húsz évig az a felfogás uralkodott, hogy mindent szabad, ami más szabadságát nem sérti.” Mivel – mint kifejtette - nincs válasz arra a kérdésre, ki dönti el, mi az, ami a másik ember szabadságát már sérti, a való életben ezt a kérdést az erő, az erőfölénnyel rendelkező válaszolta meg, ezért a valóságban ez a felfogás „álságosnak és képmutatónak” bizonyult.

 

Vissza kellett helyeznünk jogaiba az ősi erkölcsi törvényt: amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd azt másokkal. A keresztény ihletettségű politika jegyében hozzá akarjuk illeszteni azt a törvényt is, hogy amit szeretnél, hogy veled cselekedjenek, te is azt tedd másokkal – folytatta az előző gondolat kapcsán a kormányfő. Orbán Viktor szavai szerint „az emberi magatartást a lélek mélyéről jövő késztetéseknek kellene szabályozniuk.”

 

A belső meggyőződésnek szabályoznia kellene az élethez, az idősekhez, a gyerekekhez, a felebarátokhoz, a másneműekhez, az igazsághoz, és a közösséghez fűződő viszonyunkat. Nevezhetjük ezt egyszerűen lelkiismeretnek is – foglalta össze Orbán Viktor, aki úgy fogalmazott, „a politikának, a kormányzatnak, a miniszterelnöknek, fokozott óvatossággal kell eljárnia, tudván, hogy vékony jégen jár, s a jó szándéka és a jóakarata könnyen visszájára fordulhat, illetéktelen beavatkozásnak, erőszakosságnak tűnhet fel”.

 

  

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés