Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Második szülőföldje volt Újpest Nyomtatás E-mail
2014. május 12.

 

A Megyeri úti temetőben családtagok, egykori tanítványok, tisztelők és ismerősök, önkormányzati képviselők, továbbá a Megyeri úti Általános Iskola diákjai, tanárai körében emlékeztek meg az újpesti helytörténeti kutatás atyjáról, a száz éve született, élete jelentős részét Újpesten töltő Neogrády Lászlóról.

 

A kerek évfordulón a megalapításának szintén századik évét ünneplő „megyerisek” műsora színesítette a rendezvényt. Egykori tanárára, a Megyeri úti Általános Iskola igazgatóhelyettesére emlékezett a megjelentek előtt beszédében Dr. Hollósi Antal kórházigazgató.

 

Neogrády tanár úr második szülőföldjeként szerette Újpestet. Különleges az élettörténete, ahogy Zilahról ide került, mint ahogy az is, hogy úgy tudott Újpesten élni, a városért tevékenykedni és mindent elkövetni, hogy Újpest fejlődjön és a város múltját az itt élők megismerjék – fogalmazott Dr. Hollósi Antal. Miként beszédében kiemelte: a tanár úr jól tudta, hogy az a város, közösség, amelyik a saját múltját nem ismeri, nem tud vele szembenézni, annak a jövője is kétséges.

 

Megemlékezés

 

A jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a síron, Újpest Önkormányzata nevében Dr. Hollósi Antal koszorúzott.

 

Neogrády László 1914-ben született az erdélyi Zilahon, ahonnan apja halála után került át édesanyjával, az akkor már Trianoni határon belülre került Budapestre. Középiskoláit már itt, Óbudán fejezte be. Később elvégezte a híres katonai akadémiát, a Ludovikát, végigharcolta a háborút, fogságba esett. Szakértelmét még az akkori rezsim is elfogadta, így a mai Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatójává nevezték ki, ám korábbi tapasztalatai, kapcsolatai miatt 37 évesen nyugállományba helyezték. Ekkor került Újpestre, ahol időközben megszerzett történelemtanári diplomájával hátralévő pályáját tanárként, az intézmény igazgató-helyetteseként töltötte.

 

Hatalmas szerepe volt az újpesti helytörténeti kutatás megalapozásában, így a Helytörténeti Gyűjtemény kialakításában. Nevéhez fűződik Újpest alapító okiratának megtalálása. A város Újpest Díszpolgára a főváros Budapest díszpolgára címmel ismerte el munkásságát.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés