Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 72 vendég böngészi
Kilenc minisztériummal működik majd a kormány Nyomtatás E-mail
2014. május 27.

 

Kilenc minisztériummal működik majd a júniusban megalakuló harmadik Orbán-kormány, erről az Országgyűlés hétfői ülésen döntöttek a képviselők. Önálló tárcát kap az igazságügy, míg a Miniszterelnökség nem államtitkárságként, hanem minisztériumként fog működni.

 

A parlament hétfői döntése értelmében minisztériumi rangot kap a Miniszterelnökség, továbbá lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

Az erről szóló előterjesztést, amelyet egyéni képviselői indítványként Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek, de azóta több más kormánypárti képviselő is csatlakozott hozzá, 119 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

 

Az elfogadott törvény alapján nem változik jelentősen a kormányzati struktúra az elmúlt négy évhez képest. Újdonság, hogy míg a Miniszterelnökség eddig államtitkárságként működött, a jövőben minisztériumként fog. Megszűnik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az igazságügy önálló tárcát kap. Orbán Viktor a múlt héten a Brüsszellel vívott folyamatos csatákkal indokolta az önálló Igazságügyi Minisztérium létrehozását.

 

A közigazgatás a Miniszterelnökséghez kerül. Az eddig Vidékfejlesztési Minisztérium néven működő agrártárcát földművelésügyivé keresztelik, és változik a külügyi tárca neve is, ezentúl Külgazdasági és Külügyminisztériumnak hívják majd. A vidékfejlesztés ugyancsak a Miniszterelnökséghez kerülhet.

 

A miniszterek részletes feladat- és hatáskörét kormányrendelet állapítja majd meg. Így a most jóváhagyott indítvány szakít azzal a korábbi megoldással, hogy a minisztériumi struktúrával kapcsolatos feladat- és hatásköri átrendezést maga végezze el, ehelyett az Országgyűlés a kabinetre bízza a tárcák közötti feladat- és hatásköri megosztást. A jogszabály kimondja a szükséges átadás-átvételi eljárást is, amelynek esetében szintén kormányrendeletben meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

 

Az indítvány június 6-án, a miniszterek eskütételének napján lép hatályba.

 

Az ellenzék bírálta az előterjesztést

 

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a bár tiszteletben kell tartani a kormányzati struktúra kialakítására vonatkozó többségi jogot, a törvényjavaslatot mégsem támogatják, mert szerintük alkotmányellenes.

 

A politikus azért tartja alaptörvény-ellenesnek az előterjesztést, mert - mint mondta - a minisztériumoknak nemcsak a felsorolásáról, hanem alapvető hatásköréről is törvénynek kellene rendelkeznie.

 

Az MSZP-s Kiss László azt hangoztatta, hogy a munka- és az oktatásügynek kiemelt szerepet kellett volna kapnia a minisztériumi struktúrában, amely szerinte nem az élethez igazodik, nem alkalmas az ország irányítására, a közigazgatás hatékony működtetésére. Latorcai János levezető elnök ezután egyórás szünetet rendelt el.

 

(magyarhirlap.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés