Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 107 vendég böngészi
A kerületvezetők készek együttműködni Budapest érdekében Nyomtatás E-mail
2014. június 03.

 

Budapest számára a közgyűlés átalakítása azért is nyereség, mert a fővárosban élő emberek véleménye az általuk választott helyi városvezetőkön keresztül közvetlenül megjelenhet a testületben – mondta portálunknak adott interjújában Riz Levente.

 

A kerületi polgármesterek Fővárosi Közgyűlésbe kerülésével olyan emberek jutnak be, akik a budapestiek közvetlen felhatalmazásával bírnak – érvelt a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának a Fővárosi Közgyűlés átalakítását érintő javaslata mellett a XVII. kerület fideszes polgármestere.

 

Meglátása szerint a kerületi polgármesterek javára írható, hogy „ők igazán benne vannak az élet sűrűjében”, hiszen közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a választókkal, hozzájuk futnak be a budapesti problémák. Az új struktúrában ezeket közvetlenül beterjeszthetik a Fővárosi Közgyűlés elé, ami egy hatékonyabb működést és városfejlesztést, illetve gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé.

 

Kiemelte: a változtatás abból a szempontból is fontos, hogy egy intézményesített együttműködés jön létre Budapesten a kerületek és a főváros városvezetése között. „1990 és 2010 között Demszky Gábor levegőnek nézte a polgármestereket. Egy kézen meg lehet számolni, hogy húsz éven keresztül hányszor hívta össze a kerületi vezetőket konzultálni a város fejlesztéséről.” – idézte fel Riz Levente.

 

Mostantól az egyeztetés intézményesített formát fog ölteni, a polgármesterek részt fognak venni a város működtetésében és fejlesztésében– hangsúlyozta, megjegyezve, hogy egyúttal lehetőség nyílik a vélemények összehangolására is. A XVII. kerület polgármesterének összegzése szerint, demokratikusabb lesz a Fővárosi Közgyűlés működése a korábbinál, együttműködésre készteti a különböző kerületeket és a fővárost.

 

Riz Levente saját tapasztalatait megosztva portálunkkal, felidézte, 2006-2010 között, amikor maga is tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek, érzékelhető volt, hogy többnyire a kerületekből kiesett, különböző helyi pártharcok áldozatává vált szocialista politikusok kerültek be a testületbe. „Erre most nincs mód” - szögezte le, kifejtve, hogy a következő közgyűlésnek már csak olyan emberek lesznek a tagjai, akik élesben megmérettették magukat, akik mögött van valós társadalmi támogatottság.

 

Kérdésünkre a fideszes politikus megerősítette, hogy a Fővárosi Közgyűléstől egy fillért nem fognak kapni a polgármesterek, azaz társadalmi munkában végzik majd feladataikat. A jelenlegi közgyűléshez képest ezzel évente közel 60 millió forintot spórolnak a fővárosnak, öt év alatt a megtakarított összeg akár háromszázmillió forint is lehet.

 

Budapest számára a közgyűlés átalakítása azért is nyereség, mert a fővárosban élő emberek véleménye az általuk választott helyi városvezetőkön keresztül közvetlenül megjelenhet a testületben – hangsúlyozta a fideszes politikus. Egyúttal cáfolta azt a közkeletű szocialista állítást is, hogy szétforgácsolódna Budapest azzal, hogy a kerületvezetők a közgyűlésbe kerülnek. Minden kerület Budapest részének érzi magát és minden polgármester elkötelezett Budapest mellett, a főváros érdekében végzi munkáját – mutatott rá.

 

A kerületvezetők készek arra, hogy együttműködjenek az összbudapesti érdekek mentén, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy a városnak fejlődnie kell – szögezte le.

 

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha Budapest átfogó fejlesztése valósulna meg 2014 után, ami azt is jelenti, hogy a főváros nemcsak a Hungária körútig tart, hanem a teljes közigazgatási határon belül kell értelmezni a városépítés céljait.

 

A kerületi polgármesterek jó partnerei lesznek a kormánynak és a főváros vezetésének, közös erővel azon leszünk, hogy Budapest fejlődését előremozdítsuk - zárta gondolatait Riz Levente polgármester, a Budapesti Önkormányzati Szövetség elnöke.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés