Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 35 vendég böngészi
A magyar gazdaság előtt kitárultak a lehetőségek Nyomtatás E-mail
2014. június 12.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) olyan erős és versenyképes gazdaságot igyekszik építeni Magyarországon, amely mindenki számára sikert és lehetőséget teremt - mondta Varga Mihály.

 

A nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar gazdaság előtt kitárultak a lehetőségek, és - a négy évvel ezelőtti állapottal ellentétben - a gazdaságpolitikának nem a válságkezelés, vagy az azonnali csődhelyzet elhárítása az alapvető célja. Varga Mihály kiemelte az újraiparosítási politika kidolgozását és végrehajtását annak érdekében, hogy Magyarország legyen a régió egyik legversenyképesebb országa, és növekedési központtá váljon.

 

Varga Mihály elmondta: a vállalkozásokat tevékenységük bővítésére és egyre gyorsuló innovációra ösztönzik majd, miközben törekednek az európai uniós források hatékony felhasználására, és továbbra is fegyelmezett költségvetési- és pénzügypolitikát folytatnak.

 

Hozzátette, hogy a következő években is 3 százalék alatti hiányt terveznek, emellett az államháztartási kiadásokat és bevételeket is úgy határozzák meg, hogy azok minél inkább támogassák a gazdaság növekedését és a foglalkoztatás bővülését. Az államadósságról szólva elmondta, hogy miután sikerült megállítani az adósság növekedését, a jövőben az adósság és a devizaadósság arányának csökkentése a cél.

 

Varga Mihály az adórendszerrel kapcsolatban jelezte azt is, hogy az utóbbi négy évben végrehajtott adóváltozások fennmaradnak, sőt "költségvetési mozgástér figyelembe vételével az adók kedvező irányba módosulhatnak", amellett továbbra is cél a munkát terhelő adók csökkentése, a gyermeknevelés kiemelt támogatása. Hozzáfűzte, hogy a Munkahelyvédelmi akciótervet folytatni kívánják, és a fogyasztási típusú adók szinten tartásával is számolnak.

 

A miniszter az új iparstratégiával kapcsolatban elmondta: a kormány elsődleges célja az ipari termelés fokozása, hiszen ez adja Magyarország gazdasági teljesítményének 23 százalékát. A kormány a nagy növekedési potenciállal rendelkező ágazatokat, valamint az ország szempontjából fontos területeket, így például a turizmust, az élelmiszeripart, a logisztikát támogatja majd.

 

Az újraiparosítás középpontjában a kiemelkedően teljesítő iparágak, a járműipar, az elektronikai ipar, a logisztika támogatása áll, és célzottan segítik majd a feltörekvő iparágakat is, kiemelt figyelemmel az egészségiparra - ismertette Varga Mihály.

 

Mint mondta, ezekhez a célokhoz vállalkozásfejlesztési programok is társulnak majd, és a 2014-2020-as időszakban a Magyarország rendelkezésére álló európai uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztési célokra fordítják majd, és kiemelt szerepet kap a gazdasági szereplők verseny- és exportképességének javítása, a foglalkoztatottság és a mikrohitelezés bővítése, valamint a gazdasági növekedést elősegítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása. Varga Mihály elmondta: folytatni fogják az adminisztrációs terhek csökkentését is, ezzel kedvezőbb helyzetbe hozva a magyarországi kis- és közepes vállalkozásokat.

 

Tőkeerős, döntően hazai irányítás alatt álló, szigorúan szabályozott bankrendszert szeretnénk kialakítani Magyarországon, és tartósan rendezni szeretnénk a devizaadósok problémáját - fejtette ki, hozzátéve, hogy "reményeink szerint a Kúria döntése után erre hamarosan sor kerülhet".

 

Varga Mihály a sajtótájékoztatón bemutatta az NGM hét államtitkárát. Az adó- és pénzügyekért felelős államtitkári poszton Orbán Gábor marad, Czomba Sándor pedig munkaerőpiaci és képzési államtitkár lesz. Nincs változás a közigazgatási államtitkári poszton sem: Gondos Judit marad az államtitkárság vezetője.

 

Tállai András, a Belügyminisztérium volt önkormányzati államtitkára lesz a parlamenti államtitkár, Banai Péter Benő pedig az államháztartásért felelős államtitkárságot irányítja a jövőben. A belgazdaságért felelős államtitkárságot Glattfelder Béla vezeti, aki eddig európai parlamenti képviselő volt. Az uniós források felhasználásáért felelős államtitkári posztot Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági miniszter volt kabinetfőnöke tölti be.

 

Gondos Judit közigazgatási államtitkár kiemelte, hogy munkája során a minisztérium működéséhez és a célok megvalósításához szükséges feltételeket biztosítja majd, és összehangolja az államtitkárok munkáját. Tállai András hangsúlyozta, hogy parlamenti államtitkári teendői mellett költségvetési, illetve adózási kérdésekkel is foglalkozni szeretne.

 

Banai Péter Benő, aki az államháztartásért felelős államtitkár lesz, elmondta: elsődleges feladata a stabil államháztartás és a 3 százalék alatti hiánycél megtartása, és a hiánycélt csökkenő pályán kell tartani a következő években annak érdekében, hogy az államadósság tovább csökkenjen.

 

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkárként a kialakított adórendszer finomhangolását végzi majd, az átalakulóban lévő pénzügyi szektorban egy stabil és tőkeerős, többségi magyar tulajdonú bankrendszer építését segíti majd. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárként a szakképzési ügyekért is felel majd, és célja, hogy a foglalkoztatottak száma tartósan 4 millió felett maradjon, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá csökkenjen.

 

Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárságot vezeti majd, és szeretne egy olyan átlátható, költséghatékony rendszert kialakítani, amely a pénzeket a megfelelő időben és helyre juttatja el. Glattfelder Béla külföldi elfoglaltsága miatt nem volt jelen.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés