Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég böngészi
Az önkormányzatiság az emberek közvetlen képviselete Nyomtatás E-mail
2014. június 16.

 

A választópolgárok szavazatai alapján az év polgármestere Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján fideszes polgármestere lett.

 

Huszadik alkalommal rendezték meg pénteken a városi önkormányzatok legnagyobb hagyománnyal bíró szakmai rendezvényét, a Városi Polgármesterek Randevúját, amelynek a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központ adott otthont.

 

A programot a Duna Művészegyüttes táncos-zenés produkciója nyitotta meg, ezt követően az esemény házigazdája, Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere szólt az egybegyűltekhez.

 

A fideszes politikus - akit tavaly az év polgármesterének választottak - hangsúlyozta, a közigazgatásban dolgozók legfőbb feladata a különböző problémák megoldása. Láng Zsolt elmondása szerint a polgármesterek ritkán kapnak visszajelzést arról, hogy „amit évről évre tesznek, az ott élőknek is elnyerte a bizalmát”, ezért is szimbolikus jelentőségű "Az év polgármestere" kitüntetés, amit a választópolgárok ítélnek oda minden évben az általuk legérdemesebbnek tartott városvezetőnek.

 

A mi munkánkban nagyon fontos, hogy olyan helyetteseink legyenek, akikre számíthatunk, akikkel a munkát és a felelősséget megoszthatjuk. Ide tartoznak a jegyzők is, akik az egész önkormányzati rendszert szakértelmükkel és lojalitásukkal működtetik – fogalmazott Láng Zsolt annak apropóján, hogy minden évben "Az év polgármestere" mellett "Az év alpolgármestere" és "Az év jegyzője" címet is odaítélik a legjobbaknak.

 

A polgármester szerint az önkormányzati törvény reformjával „egy olyan jelentős és pozitív időszak következhet, amely fel tudja pörgetni az elmúlt négy év fejlődését, és a kormánnyal együttműködve, a kerületek és a főváros végre egységben gondolkodva tehetnek meg mindent annak érdekében, hogy a mindennapjaink itt, Budapesten jobbak legyenek."

 

Láng Zsolt aláhúzta, a kormány a következő időszakban is ki fog állni a főváros mellett. Budapest nem maradhat fejlesztési pénzek nélkül. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy méltók legyünk a választók bizalmára – mondta a polgármester.

 

A rendezvény díszvendége idén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter volt, aki előadást tartott az önkormányzati vezetőknek. A tárcavezető elmondása szerint a helyi önkormányzatok közérdeket szolgálnak, biztosítva a helyi közügyek demokratikus intézését a választópolgárok számára.

 

A kormánypárti honatya aláhúzta, „az önkormányzatiság mindig az emberek és a helyi érdekek képviseletét kell, hogy jelentse.”

 

Emlékeztetett, az elmúlt négy évben a legfontosabb feladat volt, hogy a közigazgatási rendszert megújítsák, és ennek a két legfontosabb lépése a helyi önkormányzatokról szóló törvény megalkotása, illetve a települési önkormányzatok feladatainak átalakítása volt.

 

Varga Mihály felidézte, 2010-re az alacsony állami támogatások, a hitelfelvételek és a forráshiány kiszámíthatatlanná tette az addigi nyugodt és kiszámítható gazdálkodást.

 

A miniszter elmondása szerint a kormányzat felismerte, hogy átfogó intézkedésekre van szükség: át kell alakítani az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztást, meg kell szüntetni a települési közszolgáltatások alulfinanszírozottságát, és meg kell szabadítani az önkormányzatokat a súlyos adósságterhektől.

 

Varga Mihály úgy vélte, fontos az adósság újratermelődésének megakadályozása, amelyet elősegíthet a kemény állami kontroll. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egy önkormányzat hitelkérelmének elbírálásához a kormány jóváhagyása szükséges. A nemzetgazdasági tárca vezetője az egyik legfontosabb célnak azt nevezte meg, hogy a magyar gazdaság növekedése töretlen maradjon.

 

Nagyszerű lehetőségek, igazi kihívások előtt állunk. Hogy ezeket jól tudjuk kihasználni, és minél több elképzelésünk megvalósuljon, ahhoz igazi, a településükért minden erejükkel és tehetségükkel tenni akaró önkormányzati vezetőkre és alkalmazottakra van szükség – jelentette ki Varga Mihály.

 

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára megköszönte a polgármestereknek azt a „rendkívül nagy munkát”, amit végeztek. Mint mondta, tisztában van azzal, az új feladatok, a közfoglalkoztatástól kezdve a feladatfinanszírozás bevezetéséig, milyen terheket róttak a települések vezetőire. Az államtitkár egyben reményét fejezte ki, hogy az őszi önkormányzati választásokat követően a Belügyminisztérium a jelenlévőkkel együtt folytathatja tovább a munkát, megvalósítva kitűzött fejlesztési terveket.

 

Ezt követően Varga Mihály, Láng Zsolt és Felkai László átadta a rendezvény ötletgazdája, a Szféra által alapított, "Az év polgármestere”, „Az év alpolgármestere” és az „Az év jegyzője” díjakat. A választópolgárok szavazatai alapján az év polgármestere Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján fideszes polgármestere lett, az év jegyzője díjat a józsefvárosi önkormányzatnál dolgozó Rimán Edina kapta. Az év alpolgármestere a szekszárdi Ács Rezső lett, aki nem tudott részt venni a rendezvényen, az elismerést dr. Haag Éva alpolgármester vette át helyette.

 

Az eseményen többek között jelen volt Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Babák Mihály, Szarvas polgármestere és a Bús Balázs, Óbuda polgármestere is.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés