Névnap

Ma 2018. március 18., vasárnap, Sándor és Ede napja van. Holnap József és Bánk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 12 vendég böngészi
Igazságot kell szolgáltatni | +videó Nyomtatás E-mail
2014. június 17.

 

A parlamentnek törvényt kell alkotnia, és ebben a jogszabályban rendelkeznünk kell arról, hogy a devizahiteleseknek minden visszajár, amit tisztességtelenül vettek el tőlük - jelentette ki Rogán Antal.

 

A Kúria a mai döntéssel felhatalmazta a magyar kormányt és a magyar Országgyűlést, hogy a tisztességtelenül megkárosított adósoknak igazságot szolgáltassunk – mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, a devizahitelekkel kapcsolatos döntésre reagálva.

 

Mint kifejtette, az igazságszolgáltatás számukra legfontosabb alapelve, hogy „minden, amit tisztességtelenül vettek el a bankok, az visszajár az embereknek, minden korábbi veszteséget, amit elszenvedtek, vissza kell kapniuk.” A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője úgy fogalmazott, a Kúria mai döntése alapján adósok százezrei indíthatnának pereket a bankokkal szemben, hogy visszaszerezzék a pénzüket, ez azonban a Fidesz szerint „nem az ügyvédek dolga, hanem most már az Országgyűlésé”.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A parlamentnek törvényt kell alkotnia, és ebben a jogszabályban rendelkeznünk kell arról, hogy a devizahiteleseknek minden visszajár, amit tisztességtelenül vettek el tőlük – szögezte le Rogán Antal. A frakcióvezető hozzátette, mivel az is egyértelműen kiderült az elmúlt évek különféle pereiből, vitáiból, hogy a devizahitel hibás termék, ezért ugyanebben a jogszabályban rendelkezni kell a devizahitelek végleges kivezetéséről is.

 

Rogán Antal arról tájékoztatott, amint kézhez kapják a Kúria írásba foglalt határozatait, haladéktalanul tárgyalóasztalhoz fognak ülni az érintettekkel. A politikus elmondta, több megoldási javaslatuk is van, ezeket egyeztetni fogják, de – mint fogalmazott - „az idő sürget, ezért nem kezdődhet el úgy az ősz, hogy a devizahiteleseknek igazságot szolgáltató törvény nincs a parlament asztalán”.

 

A kormánypárti politikus kitért rá, a Kúria mindhárom érintett kérdésben arra mutatott rá, hogy a pénzintézetek „tisztességtelenül eljárhattak, sok esetben pedig egyértelműen tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben.” Nem egyenkénti perekkel kell kideríteni, hogy kinek mondtak valamit arról a bankban, hogy van-e árfolyamkockázat vagy nincs, kinek az esetében adtak egyértelmű tájékoztatást arról, hogy a kamatperiódus megváltoztatása, az egyoldalú kamatemelés valóban a Kúria döntésében foglalt okoknak megfelelően következett-e be, vagy sem – hangsúlyozta Rogán Antal, aki úgy vélte, „az árfolyamrés esetén a tisztességtelenség eléggé egyértelmű.”

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint „nem elég, hogyha azt mondjuk, hogy a középárfolyamot kell alkalmazni.” Ezt 2010 óta mi már előírtuk, mert az árfolyamrés egyértelműen tisztességtelen, csak a bankoknak jó. Minden olyan ügyben, ahol egyértelműen megkárosították az ügyfelet, igazságot kell szolgáltatni az embereknek – húzta alá Rogán Antal, hangsúlyozva, ennek megfelelő megoldást kell kidolgozni és benyújtani az Országgyűlésnek.

 

A frakcióvezető arról is informált, még a héten kezdeményezni fog egy találkozót azokkal a jogászokkal, akik devizahiteles perekkel foglalkoztak, ezt követően pedig tárgyalóasztalhoz fognak ülni a devizaadósokat képviselő szervezetekkel, a kormány pedig megkezdi a konzultációt a Bankszövetséggel.

 

Csak olyan megoldást tartunk elképzelhetőnek, amely azoknak a devizahiteleseknek is végleges megoldást jelent, akik korábban éltek valamilyen segítséggel, és jelenleg is fizetik a hitelüket – szögezte le Rogán Antal.

 

A frakcióvezető szerint az a közel 180 ezer ember, aki ma az árfolyamgát alapján csökkentett törlesztőrészletet fizet, ugyanúgy részese kell, hogy legyen a megoldásnak, mint azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel. Mindannyiuk számára egységes megoldást kell kínálni – emelte ki a Fidesz frakcióvezetője.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés