Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 41 vendég böngészi
Az emberek boldogulásáért fogunk dolgozni Nyomtatás E-mail
2014. június 18.

 

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) munkájának az igazságügyi politikán kell alapulnia - mondta Trócsányi László.

 

Az igazságügyi miniszter a szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: a minisztérium vezetői és munkatársai éreznek egyfajta társadalmi felelősséget: a minisztérium a jogalkotásban, a nemzetközi kapcsolatokban az emberek boldogulásáért kíván dolgozni.

 

Mint mondta, az IM munkájának az igazságügyi politikán kell alapulnia, amely "bonyolult és sokrétű fogalom", magában foglal morális elveket, eljárási elveket - mint a tisztességes eljáráshoz való jog érvényre juttatása -, az alkotmányos identitás védelmét, a nemzetközi igazságügyi kapcsolatok ápolását. Ennek kidolgozása az IM vezetőségének feladata, ezen a kereten belül kell elhelyezni a minisztérium valamennyi lépését. Az IM-nek érdemben hozzá kell tudnia szólni a tárcák tervezeteihez, és rendkívüli jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a kodifikációs bizottságok munkája átlátható legyen - jelentette ki.

 

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: nem lehet elvitatni a képviselők jogát, hogy egyéni indítvánnyal törvényt kezdeményezzenek. Mindazonáltal az IM akkor tudja jól ellátni feladatát, ha a jogalkotásban döntő szerepet kap. Képviselői indítvány esetén is szeretnének részt venni ebben a munkában, véleményt mondani a kezdeményezés alkotmányosságáról - fogalmazott.

 

A miniszter jelezte: az IM-nek feladata az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerülő indítványok vizsgálata is, az, hogy kiderüljön, milyen feladatok adódnak belőlük a jogalkotás területén, és adott esetben a véleményüket is ki kell fejteniük az Ab-n.

 

Elmondta azt is, hogy az igazságügyi tárca munkáját tanácsadó testület segíti, amelynek elnöke Martonyi János egyetemi tanár, volt külügyminiszter lesz.

 

A miniszter Répássy Róbertről, a tárca parlamenti államtitkáráról azt mondta, az elmúlt kormányzati ciklusban kiválóan helytállt, ismeri a parlament működését, ezért ő lesz az általános helyettese. Répássy Róbert jelezte: speciális feladata lesz a kegyelmi ügyek intézése, és szeretne egy új törvényt a kegyelmi eljárásról, mert a jelenlegi szabályozás szűkszavú. Jelezte: a korábbi ciklusban a kormány emberi jogi munkacsoportjának elnöke volt, ezt a munkát szívesen folytatná.

 

Molnár Zoltán, a tárca közigazgatási államtitkára bemutatkozásában azt mondta, a minisztériumnak hangsúlyosan kell megjelennie a jogalkotásban. Az a cél, hogy a meghatározott kormányzati célokhoz olyan jogi megoldási javaslatokat rendeljenek hozzá, amelyek kiállják az alkotmányosság és az alkalmazhatóság próbáját, valamint összhangban legyenek az uniós előírásokkal. Jelezte: folyik a büntetőeljárási, valamint a polgári perrendtartásról szóló kódex előkészítése, és a ciklus közepére várható a két normaszöveg.

 

Berke Barna európai uniós és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár bemutatkozásában azt mondta, az uniós jogharmonizáció mellett hangsúlyt helyeznek arra is, hagy aktívan részt vegyenek az EU-s jogalkotás befolyásolásában. Változás, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban ezentúl az IM koordinálja és alakítja ki a magyar kormány álláspontját az Európai Bizottság előtt is. Jelezte: a tárca azokban az Európai Bíróságon folyó ügyekben is aktívan akar szerepelni, amelyek más tagországokból kerültek ugyan a bírósághoz, de a jogi vonatkozásai miatt fontosak Magyarországnak. Utalt arra is, hogy aktualizálni kell a nemzetközi magánjogi szabályokat is.

 

Patyi Gergely, az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatásba vetett állampolgári bizalom erősítése a tárca egyik fontos feladata. Az igazságszolgáltatás független hatalmi ág, de a végrehajtó hatalomnak felelőssége és kötelessége az igazságszolgáltatás munkájának segítése. Partneri kapcsolatra törekednek az ügyészséggel és a bíróságokkal, áttekintenék a jogi felsőoktatás és a jogi szakvizsgák rendszerét, valamint a bírósági végrehajtást - ismertette.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés