Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 106 vendég böngészi
Marad a változtatási tilalom Nyomtatás E-mail
2010. április 20.
Három év után sincs szabályozási terve a Váci út és a Duna folyam közti területnek, mert a képviselő testület leszavazta az előterjesztést. Továbbra is fennáll a változtatási tilalom.

 

Újra elbukott a szabályozási terv módosítására vonatkozó előterjesztés, ugyanis a szocialisták nem voltak elegen. A korábbi, februári testületi ülésen azért nem született döntés, mert a polgármester a Fidesz felszólítására viszszavonta az előterjesztést – erről Wintermantel Zsolt, a Fidesz kerületi frakcióvezetője tájékoztatta lapunkat.


A hányatott sorsú előterjesztés története évekre nyúlik vissza. Az Újpesti öböl partján lévő területsáv, az egykori bőrgyár tömbje, a Fővárosi Vízművek Káposztásmegyeri Főtelepe és a Tungsram-strandtól északra lévő üdülőterület szabályozása kusza, mondhatni ellentmondásoktól, pontatlanságoktól terhes. Szabályozási tervben kellene rendezi a sorsát. A testület változtatási tilalmat rendelt el itt három éve, és felkérte a polgármestert, gondoskodjon a megfelelő terv elkészíttetéséről. Ezután közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották az építészeti irodát, amely nekilátott a szabályozási terv kidolgozásának. Számos törvény, fővárosi és helyi rendelet figyelembe vételével és rengeteg egyeztetéssel haladhatott a munka. Végül elérkezett az a pillanat, amikor az önkormányzat illetékes bizottsága elé került, és az tárgyalásra alkalmasnak találta.

 


Három éve rendezetlen a Duna-part sorsa

 

 

– Ezután azonban a polgármester sajátságos módon az önkormányzati újság hasábjain jelezte egyet nem értését a tervezet egyes elemeivel. Ez meglehetősen furcsa, mert Derce Tamásnak módja – sőt, talán kötelessége is – volt mindvégig betekinteni a szabályozási terv előkészítési munkálataiba, amiben benne van az általa irányított önkormányzat számos köztisztviselőjének szaktudása is – állapítja meg Wintermantel Zsolt frakcióvezető. – Mivel az újságból kiderült, hogy Derce nem mindenben ért egyet a hivatala által előkészített szabályozási tervvel, azt javasoltam, jogkörénél fogva vonja vissza a tervezetet. Csak olyan kerüljön előterjesztésre, melyet a kerület vezetői Újpest érdekében egységesen támogatnak – érvel a Fidesz politikusa. Derce Tamás vissza is vonta, azonban a legutóbbi ülésen mégis ugyanaz a javaslat került előterjesztésre.

 

Trippon Norbert szocialista alpolgármester a tárgyalás során azt javasolta, hogy a vitatott, a vízművek által érintett területet vegyék ki a tervezetből. A Fidesz ezzel nem értett egyet, mondván, a szabályozási terv egységes, összefüggő rendszerbe fogja a Duna parti területeket, abból egyes részeket kivenni szakmailag helytelen lenne. Végül a szavazáson a terv elbukott. – Az előterjesztés Újpest érdekét szolgálja. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság megtárgyalta és nagy többséggel elfogadta, így került a képviselő- testület elé – mondta lapunknak Trippon Norbert.– Környezetbarát, a természet értékeire építő és az újpesti polgárok használatát biztosító Duna-parti szabályozásra van szükség, ez most késik. A Fidesz a kérdés mielőbbi és megnyugtató megoldásában érdekelt – ismertette pártja álláspontját a frakcióvezető. 

 

(HelyiTémaOnline)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Baumag 2010-04-20 15:49
Szeretnénk, hogy egy szép és rendezett Duna partja lenne Újpestnek ?
Hiszen közvetlenül a metró kijáratnál már legalább egy évtizede ott éktelenkedik egy látszatra gazdátlan telek, amit nagyon sokan szeméttelepnek használnak.
És ott van Újpest központjában hirdetve a tehetetlenséget , vagy nemtörődömséget .
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.