Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 61 vendég böngészi
Devizahitelesek – ősszel a végleges megoldás a cél Nyomtatás E-mail
2014. június 19.

 

A bankok tisztességtelenek voltak, és becsapták az embereket a devizahiteles ügyekben – ezt már a Kúria is így gondolja, és jogegységi határozatában mondta ki. Ez a rég várt döntés végre tiszta jogi helyzetet teremtett.

 

A Kúria felhatalmazta a kormányt és az Országgyűlést, hogy igazságot szolgáltasson. A kormány, ahogy eddig sem engedte el a bajbajutott devizahitelesek kezét, ezután sem fogja cserbenhagyni őket. A Fidesz célja továbbra is az, hogy teljes egészében kivezesse a piacról a lakáscélú, jelzálogalapú devizahitel-szerződéseket.

 

A Kúria hétfői döntése azt jelenti, hogy a bankoknak mindent vissza kell adniuk a devizahiteleseknek, amit tisztességtelenül elvettek tőlük. A devizahiteleseknek mostantól nem kell egyéni harcokat vívniuk emiatt, mert a Kúria felhatalmazta a kormányt és az Országgyűlést, hogy a tisztességtelenül megkárosított adósoknak igazságot szolgáltasson. Ehhez egy olyan törvényt fog alkotni az Országgyűlés ősszel, amely általánosan érvényes, és végleges megoldást hoz.

 

A Fidesz álláspontja, hogy a becsapott ügyfeleknek igazságot kell szolgáltatni, és a bankoknak mindent vissza kell adniuk a devizahiteleseknek, amit tisztességtelenül elvettek. Ez a további törvényalkotás alapelve. Ez azt jelenti, hogy akár a több százmilliárd forintot is elérheti az összeg, amivel a bankoknak kárpótolni kell az ügyfeleket. Arról, hogy ez mikor, milyen ütemben történik, az őszi parlamenti ciklusban születik döntés.

 

A kormánypárt arra törekszik, hogy ősszel végleges megoldás szülessen, a devizahitelekről mondja ki a parlament, hogy hibás termék, és végleg vezesse ki azt a piacról. A cél, hogy senki ne veszítse el az otthonát. Az őszi döntéseket követően a devizahitelesek számára egy tiszta és kiszámítható helyzet alakul ki, amikor minden adós pontosan tudni fogja, hogy mennyi a tartozása, és mennyit kell fizetnie a következő években, árfolyamkockázat nélkül.

 

A Kúria felhatalmazásának köszönhetően most megkezdődik a törvényalkotási munka. A technikai részletek kidolgozása után a devizahiteleseket segítő javaslat az őszi parlamenti ciklus első napirendje, javaslata lehet. Az Országgyűlés tehát ezzel kezdi majd a munkáját ősszel, így még ebben az évben életbe léphetnek a további intézkedések.

 

A törvény-előkészítés érdekében a kormánypárti frakcióvezető hamarosan megkezdi az egyeztetéseket a devizaperekben érintett ügyvédekkel, az adósokat képviselő szervezetekkel. A kormány a Bankszövetséggel is egyeztetni fog.

 

A cél, hogy minden bajba jutott devizahitelesnek segítsünk. Azoknak is, akik éltek valamilyen segítséggel, akik jelenleg is fizetik a hitelüket, akik beléptek az árfolyamgátba, vagy esetleg már végrehajtás indult vagy indulna már ellenük (és a kilakoltatási moratórium miatt most ez fel van függesztve). Kivételt tenni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével élőknél lehetne, itt ősszel kell majd dönteni arról, hogy nekik is nyitnak-e új lehetőséget.

 

Lehetőleg minden bajba jutott devizahitelesen szeretnénk segíteni, akinek az otthonát fenyegeti a kialakult helyzet, vagyis jelzálog van a házán, lakásán függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy más típusú (szabad-felhasználású) devizahitele van.

 

Minden technikai kérdésről, hogy pontosan kiket, hogyan, és mikor érintenek majd a további intézkedések, az őszi törvényalkotási folyamatban lesz döntés.

 

A további intézkedésekig a kibővített árfolyam és a kilakoltatási moratórium védi a bajba jutott családokat.

 

A májusban alakult új Országgyűlés első döntése volt, hogy meghosszabbította, határidő nélkülivé tette a devizahitelesekre vonatkozó kilakoltatási moratóriumot. Így egyetlen bajbajutott devizahitelest sem lehet az utcára tenni mindaddig, amíg a parlament nem rendezi végérvényesen a devizahitel-szerződések ügyét. Azzal, hogy a kilakoltatási tilalomnak nem jelöltek ki végső határidőt, a bankok is érdekeltté váltak a devizahitelesek ügyének gyors rendezésében.

 

A kilakoltatási moratórium mellett az árfolyamgát is védelmet jelent mindenkinek. A programnak ugyanis csak előnye van az ügyfelek részére.

 

Eddig már több mint 180 ezer devizahitelesen segített az árfolyamgát, akik eddig összesen közel 33 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

 

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya április végén több mint 1449,3 milliárd forint volt. Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a gyűjtőszámlán felhalmozódó árfolyam-különbözet nagy részét átvállalja az állam és bank.

 

Márciusban életbe lépett a pénzügyi rezsicsökkentés részeként az az intézkedés is, hogy a bankoknak postázniuk kellett az árfolyamgátról szóló tájékoztatást minden olyan lakáshitelesnek, aki jogosult gyűjtő-számlahitelre, de még nem lépett be a programba.

 

A Fidesz-kormány 2010 óta számos devizahiteleseket segítő intézkedést hozott, melyekkel eddig már több, mint 450 ezer devizahitelesen segített, több százezer család otthonát mentette meg. 180 ezer hiteles élt a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, és szintén 180 ezer devizahiteles pedig az árfolyamgát lehetőségével. Érvényben van a kilakoltatási kvóta is. A Nemzeti Eszközkezelőnek 2013 végéig 15 ezer lakást ajánlottak fel, ez év végéig 25 ezerre bővülhet ez a szám. A legnehezebb helyzetben lévőknek az ócsai lakópark nyújt új esélyt.

 

A kormány újraindította a Gyurcsány-kormány által megszüntetett kedvezményes otthonteremtési lehetőségeket, így ma állami kamattámogatás segíti az otthonteremtést. A rekordalacsony kamatoknak köszönhetően pedig évek óta nem volt ilyen olcsó a forinthitel. Továbbá lehetővé tette, hogy a munkáltatók 5 millió forintig adó- és járulékmentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel-törlesztését vagy lakásvásárlását. A lakáscélú cafeteria lényege, hogy a munkáltató öt év alatt összesen 5 millió forinttal, azaz akár havi 83 ezer forinttal járulhat hozzá a dolgozók lakáshitelének törlesztéséhez. A vissza nem térítendő támogatás lakásépítésre vagy –vásárlásra, illetve felújításra is felhasználható.

 

A 2010-re kialakult helyzetnek a bankok melletti legnagyobb felelőse a Gyurcsány-Bajnai-kormány. 2010-re a deviza jelzáloghiteles szerződések száma már 735 ezer darab volt, a Gyurcsány-kormány idején a devizahitelek állománya 140-szeresére emelkedett.

 

Ennek az volt az oka, hogy megszüntették az Orbán-kormány alatti otthonteremtési támogatásokat, és teljesen kiszolgáltatták a bankoknak az otthonra vágyó embereket. Rászabadították a devizahiteleket a családokra, hagyták, hogy majdnem egymillió otthonra tegyék rá kezüket a bankok.

 

A baloldal megszüntette az első Orbán-kormány alatt létező adókedvezményt, szűkítette a hitelplafont, csökkentette a kamattámogatást.

 

A Bajnai-kormány 2009. július 1-jétől teljesen megszüntette a kamattámogatású kölcsönöket. Nemcsak a lakosságot, hanem az államot is devizában adósították el, amitől egyre sérülékenyebb lett az ország. Ezt kísérte egy szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitika, ami miatt egyre instabilabb volt a pénzügyi rendszer, egyre több volt az adósság, a hiány, egyre tolódott az euró bevezetése.

 

A nemzetközi és a hazai válság úgy „megbillentette” a forintot, hogy a devizahitelek és a törlesztő-részletek egyszer csak a többszörösére ugrottak. Az egyébként is megélhetési gondokkal küzdő magyar családok számára elviselhetetlen teher lett a devizahitel, amitől saját erejükből a legtöbben képtelenek megszabadulni.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés