Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi
Egy új korszakhoz új eszközökre van szükség | +videó Nyomtatás E-mail
2014. június 25.

 

Mindenkinek munkát kell adni, és ez fogja rendbe tenni a gazdaságot – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök a „Visegrádi Csoport - Európa növekedési motorja” című nemzetközi konferencián beszédében felidézte, tíz év telt el a visegrádi országok uniós csatlakozása óta. Orbán Viktor történelmi jelentőségűnek nevezte ezt az évtizedet, „voltak közös nagy sikereink, és voltak nagy vitáink”. A viták eredete úgy azonosítható, hogy Magyarország volt az első ország az unióban, amely pénzügyileg összeomlott – emlékeztetett. Szavai szerint ez a helyzet azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy hazánk példa híján nem találja meg a kivezető utat.

 

Magyarország nem használta az IMF és az unió által javasolt válságkezelési modellt, hanem teljesen különböző válságkezelési stratégiát alakított ki, amiből számos vita keletkezett az unió és hazánk között – mondta. Orbán Viktor köszönetet mondott José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének ezekért a vitákért és „a sportszerű feltételekért”, amelyeket a helyzet rendezéséhez megteremtett.

 

A miniszterelnök ezt követően köszönetét fejezte ki Johannes Hahnnak, az EU regionális ügyekért felelős biztosának is, valamint személyén keresztül az uniónak a magyar fejlesztéspolitikához való hozzájárulásért.

 

Hangsúlyozta, az EP-választásokat követően az a kötelessége az Európa Tanácsnak, hogy kijelölje azokat az irányokat, amelyek érdekében működniük kell az európai intézményeknek, és fontos, hogy ez világos legyen az európai polgárok számára.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, Nyugat-Európában sokan gondolják azt, hogy ami most van, az egy válság végső stádiuma, és ezt követően „automatikusan javulni fog a helyzet”. Felhívta a figyelmet arra, hogy már túl vagyunk a válságon, „amit most látunk, az nem a válság, hanem az új korszak európai élete”.

 

Ebben fogunk élni a következő 15-20 évben, hacsak nem változtatunk meg néhány dolgot radikálisan – fűzte hozzá, megjegyezve, egy új korszakhoz új eszközökre van szükség.

 

Magyarország számára a kiindulópont az, hogy a szerződéseket be kell tartani – jelentette ki. Úgy fogalmazott, elutasítják a „lopakodó alapszerződést”. Ha meg akarjuk nyitni az alapszerződést, akkor nyissuk meg, hívjunk össze egy konventet, és vitassuk meg a legfontosabb kérdéseket, de azt ne tegyük, hogy a napi gyakorlattal módosítjuk a szerződést – szögezte le.

 

Szólt arról is, hogy a pénzügyi szerződéseket is be kell tartani. A kormányfő életveszélyesnek minősítette azokat a véleményeket, amelyek szerint a fiskális paktumokat fel kell nyitni, egyes szakaszait hatályon kívül kell helyezni, és lazább költségvetési politikát kell folytatni.

 

Ha Európa meg akar újulni, akkor tiszteletben kell tartani a saját múltját és a saját gyökereit – emelte ki, hozzátéve: „az a mi számunkra azt jelenti, hogy tisztelni kell a kereszténységet, és meg kell adni a nemzeteknek az őket megillető tiszteletet”.

 

A miniszterelnök a bevándorlás kérdése kapcsán leszögezte, a közép-európaiak érdekét az szolgálná, ha kiállnak a munkaerő szabad áramlása mellett, miközben az unióba kívülről történő bevándorlás leállítását szorgalmazzák.

 

Szavai szerint időnként a migráció úgy tűnik fel, mint ami képes lehet a kontinens demográfiai problémáit orvosolni. Ezt a gondolatot mi nem fogadjuk el – jegyezte meg, hozzáfűzve: külön kell kezelni a migrációs és a demográfiai gondokat. Ha pedig jól képzett munkaerőre van szükségünk, akkor azt a kérdést kell feltennünk, hogy miért nem a meglévő képzetlen munkaerő-tartalékra költjük a pénzünket – mutatott rá.

 

Beszélt arról is, hogy fontosnak tartják, hogy a házasság és a család értékét relativizáló magatartás „kevésbé legyen harsány és bántó a jövőben”.

 

Szeretnénk, ha fókuszt váltanánk energiapolitika-ügyben – folytatta beszédét. Úgy fogalmazott, napjainkban a szabályozás, a belső piac megteremtésének a kérdése áll a középpontban, ehelyett az energia árát kellene az első helyre helyezni. Egy szabályozás értékét az adja meg, hogy az adott terméket olcsón vagy drágán teszi elérhetővé – fejtette ki, megjegyezve: Amerikában az energia ára egyharmada az európainak.

 

A foglalkoztatásról szólva hangsúlyozta, mindenkinek munkát kell adni, és ez fogja rendbe tenni a gazdaságot, és ebben átmenetileg nagyobb szerepet kell vállalnia az államnak.

 

Orbán Viktor zárásként örömét fejezte ki, hogy a V4-eknek és a közép-európaiaknak egyre erősebb hangja van ezekben a vitákban. Itt az ideje, hogy a legkényesebb kérdésekben a korábbiaknál kicsit bátrabban hallassák a hangjukat a közép-európai országok is – húzta alá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés