Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég böngészi
Devizahitelek: a héten elkészül a kormány törvényjavaslata | +videó Nyomtatás E-mail
2014. június 27.

 

Még a héten elkészül az a törvényjavaslat, mely a döntéshozatal első lépését jelenti a devizahitelek ügyében – hangzott el Varga Mihály és Kurucz Éva szerdai sajtótájékoztatóján.

 

A Kúria devizahitelekkel kapcsolatos múlt heti döntése világos helyzetet teremtett: felhatalmazta a kormányt és az Országgyűlést a további törvényalkotásra – mondta el Kurucz Éva. A szóvivő emlékeztetett, a kormánypárti frakció kérésére a kabinet mai ülésén tárgyalt a további intézkedések irányáról. Szeretnénk minél előbb igazságot szolgáltatni a bajban levő családoknak, a kormány megnyugtató, végleges megoldást fog kidolgozni – jelentette ki Kurucz Éva.

 

Azonnali lépésekre van szükség, hogy a Kúria jogegységi döntésekből származó döntéseket a törvényhozás szintjén is átvezessük – húzta alá Varga Mihály. A kormány elfogadta az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárcák előterjesztését, mely a szükséges lépések első fázisát tartalmazza, és a kabinet még a héten benyújtja törvényjavaslatát a parlament számára.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, a Kúria kimondta, tisztességtelen módon jártak el a bankok az ügyfelekkel szemben; teljes egészében áthárítottak olyan kockázatot az ügyfelekre, amelyek indokolatlanok voltak, tisztességtelenül vettek el tőlük pénzt az egyoldalú szerződésmódosítással. A kormány álláspontja változatlanul az, hogy ezt vissza kell fizetni a becsapott ügyfeleknek – szögezte le.

 

Az elkészült törvényjavaslatnak, - mely a döntéshozatal első lépését jelenti – az a célja, hogy a Kúria döntését minél hamarabb átvezesse és törvénybe iktassa, elkerülendő azt a helyzetet, hogy többszázezer ember külön-külön pert indítson a pénzintézettel szemben – fejtette ki Varga Mihály. A rendezés kiterjed valamennyi devizaalapú hitel- és kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is. A törvényjavaslatban a kormány rendezni kívánja az árfolyamrés kérdését is. A kormány javaslatot fog tenni az elévülés kérdésének a világos meghatározására is; amíg a szerződés hatályban van, élő jogviszonyról van szó, az elévülés csak a jogviszony lezárulta után indulhat el – ismertette a miniszter.

 

Varga Mihály elmondta azt is, az elszámolás szeptemberben, a második lépcsőben történik majd; a Nemzetgazdasági Minisztérium tesz javaslatot, egyeztetve a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal.

 

A miniszter kitért arra is, hogy javaslatokat tesznek arra vonatkozóan is, hogy milyen határidőket kell betartani a tisztesség vagy tisztességtelenség kimondásával összefüggő peres eljárásokban.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés