Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi
24 éves adósságot törlesztett az Országgyűlés Nyomtatás E-mail
2014. június 30.

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a budapesti választási rendszer átalakításával élő párbeszéd jöhet létre a főváros és a kerületek között.

 

A polgármesteri és országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlenségének előnye, hogy nagyobb energiát és több időt tudnak fordítani a munkájukra, „egy fenékkel most egy lovat ülnek meg, ami helyes” – mondta Kocsis Máté a Hír TV P8 című műsorában.

 

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz néppártisága miatt a korábban koalíciós vitaként, vagy pártok közti konfliktusként megjelenő nézeteltérések most egy párton belül jelennek meg, a kormánypárt kommunikációs igazgatója kijelentette, nem érzékel a Fideszen belül ilyen problémákat.

 

Megjegyezte: valóban nagy szervezet a kormányzó pártszövetség, de nincs olyan koalíciós kényszer, ami veszélyeztetné a politikai stabilitását Magyarországon, "és a KDNP remek szövetséges, akikkel kiváló az együttműködés". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs olyan jellegű „alkudozás és hatalmi harc, ami például az MSZP-SZDSZ kormányzását jellemezte”, és egészen a szétesésig lökdöste őket.

 

Kocsis Máté az önkormányzati választási esélyeit firtató kérdésre úgy reagált: „elismerem, hogy az esélyesség az én vállamon van, de ez nem egy lefutott meccs, az ügy iránti kellő és illő alázattal várom a választásokat”. Vannak eredményeink és vannak elképzeléseink Budapest egyik legnehezebb sorsú kerületének felvirágoztatásával kapcsolatban – jegyezte meg.

 

A fővárosi választási rendszer átalakítása kapcsán Józsefváros polgármestere elmondta: remek dolog, hogy a 23 kerületi polgármester bent fog ülni a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanis a fővárosban semmi nem történhet, ami legalább egy kerületet nem érintene, de ez fordítva is igaz, a kerületben sem történhet semmi, ami a fővárost ne érintené. Éppen ezért 24 éves adósságot törlesztett az Országgyűlés – mutatott rá. „Ha egyeztetési fórumként tekintünk a közgyűlésre, akkor azt elérjük, hogy élő párbeszéd jöjjön létre a főváros és a kerületek között pusztán azért, mert egy testületben ülnek a vezetői” – fűzte hozzá.

 

A budapesti fejlesztési pénzeket érintő kérdésre válaszolva Kocsis Máté hangsúlyozta: nem Lázár János és Tarlós István között van vita. A főváros és a kormány közösen érdekelt abban, hogy az EU-val szemben érvényesítsük a budapesti fejlesztési pénzekre vonatkozó igényeket.

 

Megjegyezte, a konfliktus nem a kormány és a főváros, hanem az unió és a magyarok között alakult ki. Ha az EU továbbra sem hajlandó lehetővé tenni, hogy bizonyos projekteket – például a 3-as metró felújítását – a kohéziós alapból lehessen finanszírozni, akkor a kormány nem fordít hátat Budapestnek – emelte ki a politikus. „A kormány nem engedi el Budapest kezét, már márciusban megszületett az arra vonatkozó döntés, hogyha a főváros összerakja a közlekedésfejlesztés finanszírozási hátterét, akkor a kormány a bankgaranciát mögé teszi ” – hívta fel a figyelmet.

 

A nagyobbik kormánypárt politikusa szerint az új önkormányzati választási rendszerben Budapestnek az az érdeke, hogy a megválasztott főpolgármesternek erős támogatottsága legyen a fővárosi közgyűlésben.

 

„Eleve azok a nevek, amelyek felmerülnek, az ember hátán a hideg futkos, hogyha belegondol, hogy mi lenne, hogyha ezek az emberek netalán főpolgármesterek lennének – utalt a baloldal jelöltjeire. És ezt nem azért mondom, mert másik politikai platformhoz tartozom, hanem azért, mert semmilyen városvezetői tapasztalattal nem rendelkeznek, nincsen ez irányú felkészültségük - magyarázta. Nem akarok senkit sem megbántani, akit jelöltek, vagy lehetett olvasni a sajtóban lehetséges jelöltként, ezért mondtam csak a közröhej szót, ugyanakkor azt is gondolom, hogy Tarlós István mögött olyan 24 év van, ami önmagáért beszél” – fogalmazott.

 

A devizahitelesek megsegítését célzó javaslatról szólva Kocsis Máté kifejtette: az akcióterv első lépése a Kúria döntésének jogszabályi átvezetése, ezt követheti az elszámolás módjának meghatározása a bankok és az ügyfelek között, mindezek után pedig arról kell dönteni, hogyan kerülnek kivezetésre a devizahitelek. Mint ismert a Kúria jogegységi döntésében kimondta, hogy az árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat pedig tisztességtelen lehetett, hogyha a bankok nem megfelelően tájékoztatták az ügyfeleiket az árfolyamkockázatról.

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum ezzel azt is kimondta, hogy minden ügyfél bírósághoz fordulhat.

 

„Azonban az Országgyűlés arra készül, hogy ezt a bizonyítási terhet megfordítja, azaz egy vélelem kerül felállításra, ami azt mondja, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el, amikor nem megfelelően tájékoztatták az ügyfeleket. Illetve a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy tájékoztatási kötelezettségüknek eleget tettek” – közölte Kocsis Máté, megjegyezve, hogyha ez fordítva lenne, akkor körülbelül 500 ezer per várna a magyar bíróságokra.

 

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a döntéssorozatnak határidőt kell szabni, mert nem húzódhat sokáig, ugyanis, ha ezek a jogviták lefolynak, akkor lehet arról dönteni, hogyan számolnak el egymás közt a bankok és az ügyfelek. Kocsis Máté megismételte: legfontosabb elvi álláspontjuk, hogy a bankoknak mindent vissza kell fizetniük, amit tisztességtelenül vettek el az emberektől. Mindeközben a devizaalapú hiteleket forintalapúra kell váltani, amivel a devizahitel, mint hibás termék – ahogy Varga Mihály mondta -, karácsonyra megszűnhet.

 

(Hír TV - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés