Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 105 vendég böngészi
Korszakváltó szakrendelő Nyomtatás E-mail
2014. június 30.

 

Korszakváltásnak nevezi Nagy István alpolgármester a legutóbbi önkormányzati választások óta eltelt időszakot, amelyben bebizonyosodott, hogy az önkormányzat számára fontos az egészségügy, az újpesti betegek minél jobb ellátása. Ezért a korábbinál jóval több forrást biztosít a fejlesztésekre.

 

Az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet, amely a gyermekek és a felnőttek ellátását biztosítja, példázza: jó, ha a döntést hozók közelről látják a megvalósítandókat, és első kézből kapják a viszszajelzéseket. Minderről a több mint húsz éve hivatalban lévő népjóléti alpolgármester beszélt lapunknak.

 

Szakrendelő

 

- Ön alpolgármesterként közelről élte meg, hogy a szakrendelő önkormányzati átvételének voltak támogatói és ellenzői is. Mi volt a döntő érv, hogy igen, átveszik a szakrendelőt?

- Valóban több évig tartó vitát sikerült lezárnunk a szakrendelő önkormányzati kézbe vételével. Az előző ciklusban a többség forráshiányra hivatkozva utasította el az erre irányuló kezdeményezést. Amikor az önkormányzati választások eredményeként a képviselő- testületben többségbe kerültek azok, akik egyetértettek velem ebben a kérdésben, végre támogatást kaphatott ez a javaslat. Tény, hogy az önkormányzat addig is jelentős összegekkel támogatta hol a kórház, hol a szakrendelő működését, felújítási munkáit, műszerbeszerzéseit. Az önkormányzat javaslatára költözött a gyermekszakrendelő az addig felnőttszakrendelőként működő épületbe, és jelentős anyagiakkal járult hozzá a barátságos környezet kialakításához is. De a főváros volt a gazda! A fekvőbeteg-ellátáson keresztül, a Károlyi-kórház közreműködésével működtette a szakrendelőket. Abból a távolságból a gondok nehezebben érzékelhetők, mi viszont azonnal értesülünk arról, ha valahol probléma van. Ezért támogattam az átvételt. Az új városvezetés javaslatára 2011 őszén végre megvalósulhatott a járóbeteg-szakellátás önkormányzati fenntartásba vétele, amelyet közhasznú gazdasági társaság keretében működtetünk. Szinte azonnal elkezdődött a szakrendelő EU-pályázati és saját forrásból történő felújítása, amiről szintén elmondható, hogy korszakos lépés volt, hiszen negyven évet vártak erre a betegek és az egészségügyi dolgozók egyaránt.

 

- Be lehet hozni évtizedes elmaradásokat?

- Hajlamos vagyok arra, hogy igent mondjak, de tudom, vannak még feladataink. Az épület felújítása jól látható már messziről is. A megújulásban kívülről haladunk befelé, hiszen az EU-s pályázat keretében végzett munkálatokat egy sor másik is követte. A homlokzat és a gépészet energiatakarékos felújítását a szakrendelő vizesblokkjainak felújítása előzte meg, amit az elektromos hálózat és a betegvárók rendbetétele követett. Ezek a munkák akkor követhetők nyomon, ha valaki belép az épületbe.

 

- Miközben az orvosok, egészségügyi szakdolgozók és segítőik az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság alkalmazottai lettek.

- Valóban, és ezzel együtt nőtt a rendelőintézetben dolgozók megbecsülése, erkölcsi és anyagi elismerése. Aminek alapján úgy gondolom, jobb érzés lehet manapság a szakrendelőben dolgozni. Ezért szeretném, ha kevesebb lenne a betegpanasz, bár az évente 600-700 ezer beteglátogatáshoz képest ezeknek a száma elenyésző, de nekünk egy is sok. Tudom, hogy a beteg emberek türelmetlenebbek, de ezt azoknak is tudniuk kell, akik a gyógyító munkát vállalták.

 

- Általános tapasztalat, hogy az orvosok, de az asszisztensek is elkerülik a rendelőintézeti állásokat.

- Sajnos Magyarországon általánossá vált az orvos- és a szakdolgozóhiány. Újpesten például a reumatológián, a nőgyógyászaton, az ortopédián, a röntgendiagnosztikában, itt az ultrahangvizsgálatokra gondolok, több orvosra lenne szükség, s ezzel a várakozási idők is csökkennének. Tudom, hogy emiatt vannak problémák, jogos kifogások. Mégis úgy érzem, nagy eredmény, hogy felújítottuk a szakrendelőt, az egyes járóbeteg- szakellátásoknak az épületen belüli áthelyezését megoldottuk. Beköltözött az épületbe a tüdőszűrő állomás és a 24 órás felnőttügyelet. Sikerült javítani a gép-, műszer- és eszközellátást. Új kézi műszereket kapott a sebészeti szakrendelés. Több ultrahang-berendezést vásároltunk, az új digitális röntgennel pedig gyorsabb és pontosabb lett a kiértékelés. A szájsebészeti szakrendelésen új fogászati kezelőegységgel dolgozhatnak az orvosok. Új a beteghívó-betegirányító rendszer is. Jobb körülményeket teremtettünk a vérvételre jelentkezőknek, bár a terhelés miatt itt hosszabb várakozási idővel kell számolni, amit a jövőben szeretnénk csökkenteni.

 

- Említette, hogy vannak még feladatok. Mindenkit érint például az, hogy lesz-e új lift az épületben.

- Igen, az engedélyek már megvannak, és nyár végére megtörténik az új liftek átadása. Szeretnénk tovább folytatni az épületen belüli felújításokat, a betegvárókban és a rendelői oldalon is van még tennivaló. A betegirányító-beteghívó rendszer fejlesztését is tervezzük. Összességében úgy ítélem meg, hogy az átvétel óta a járóbeteg-szakellátás költséghatékony módon, jobb szakmai színvonalon működik.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés