Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 62 vendég böngészi
Komplex segítséget kell adni a rászorulóknak Nyomtatás E-mail
2014. július 03.

 

A szociálpolitikában nincsenek generális, minden család krízisére egyformán érvényes megoldások, ezért "közel kell menni" a krízisben lévőkhöz – hívta fel a figyelmet Czibere Károly.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára emlékeztetett: korábban egy államtitkárság foglalkozott a szociális- és családüggyel, ez a mostani struktúrában ketté lett választva ifjúság- és családügyre, valamint szociális- és felzárkózásügyre. Mint mondta, a szétválasztás oka, hogy míg a családpolitika alapvetően a gyermekvállaláshoz kapcsolódó költségek kompenzálását, a gyermekvállalás ösztönzését jelenti, addig a szociális ügyek alapvetően társadalmi hátrányokkal, szociálpolitikai kockázatokkal függnek össze.

 

Ezeknél az embereknél már nem elég a jövedelemkompenzáció, mivel komplex problémával küzdenek, és megjelenik náluk egyfajta rászorultság is. Vagyis, a szociális államtitkárság fog a jövőben foglalkozni a segélyezéssel és a rászorulóknak - időseknek, fogyatékossággal élőknek, szenvedélybetegeknek, állami gondozottaknak - nyújtandó szolgáltatásokkal – fogalmazott Czibere Károly.

 

Az államtitkár felidézte: a rendszerváltozás után alakultak ki a szociálpolitikának a mai is működő, a szociális védelem rendszerét a mai napig meghatározó intézményi kereteit. Ez a szociálpolitikai ellátórendszer nagyon sok tekintetben bevált, de az évek során összegyűlt tapasztalatok arra ösztönöznek, hogy bizonyos területeken módosítsunk - tette hozzá.

 

Az alapellátásban például a támogató szolgálatok, közösségi ellátások megerősítése lenne indokolt, ugyanakkor - például a házi gondozás esetében - az eredményesség javítása a feladat.

 

Czibere Károly szerint indokolt a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok - mint "az első védelmi vonal" - megerősítése és fejlesztése is, mivel - ahogy a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás is rávilágított - a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálatok sokszor párhuzamosan működnek, kevés a rendelkezésükre álló erőforrás, és előfordul, hogy az alapfeladataikat sem tudják ellátni. Meg kell erősíteni a jelzőrendszeri funkciókat is - tette hozzá.

 

A hajléktalanoknak, szenvedélybetegeknek és fogyatékossággal élő embereknek szóló támogatott lakhatás programját fontosnak és folytatandónak ítélte, ugyanakkor megdöbbentően kevésnek tartja azt a 116 férőhelyet, amit az elmúlt hat hónapban engedélyeztek, miközben több ezer ember vehetné igénybe. Jelezte: ezen is változtatni kell, vonzóvá kell tenni ezt a lehetőséget a fenntartóknak.

 

Czibere Károly szerint a segélyezés rendszere "számtalan sebből vérzik", példaként pedig azt említette, hogy az önkormányzatok pénzügyi lehetőségeitől függ, mennyire tudnak saját erőt biztosítani a segélyezéshez, és emiatt eltérő az önkormányzatok segélyezési lehetősége, miközben az egyes segélyezettek sem tudják, hogy lehetőségük lenne segélyért folyamodni.

 

Jelezte azt is, a segélyezés nem képes önmagában kezelni a családok krízisének komplexitását, csak akkor, ha összekapcsolódik a szolgáltatásokkal. A segélyezés fontos, mert képes megakadályozni az elszegényedést, de önmagában nem reagál a krízis jellegére és összetettségére - mondta.

 

Hozzátette: a krízis soha nem csak abból áll, hogy valaki szegény, mert mindig megjelenik mellette más probléma - például lakhatási nehézségek, alkohol-problémák, családon belüli erőszak - is, és az nem jelenti az "ördögi kör" megszakítását, ha csak segélyt kap a rászoruló.

 

Ilyenkor van szükség a krízishez "közel menő" szakemberre, a szociális munkásra, aki ágazatközi módon tudja kezelni a dolgot, aki a krízisben lévő valós szükségleteit nézi - mondta. Hozzátette: több szakmai műhely is van, ahol ilyen "profi" szociális munkások dolgoznak, nekik a jövőben nagyobb teret engedne az államtitkárság, és több feladattal bízná meg őket.

 

A szociálpolitika apró, modellprogramokból áll össze, és ami beválik, azt el lehet és kell is országosan terjeszteni - mondta és kifejtette: a nagy ellátórendszerek "egydimenziósak", főleg a pénzbeli ellátások, és nem egészülnek ki szolgáltatással, információnyújtással, tanácsadással, holott erre a problémák komplexitása miatt szükség lenne. Jelezte: az államtitkárság a jövőben ebben a szemléletben szeretné végezni a munkáját.

 

Czibere Károly kiemelte: feladatuk a szociális ágazatban dolgozók életpálya-modelljének megalkotása, hogy megbecsüljék a szakembereket, "akik kitartanak, elkötelezettek, és óriási tapasztalati tőkét hordoznak".

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés