Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 91 vendég böngészi
Médiaszocializmus Újpesten Nyomtatás E-mail
2009. április 01.

Senki többet harmadszor?

 

A feudalizmusból a szocializmusba. Egyetlen mondattal talán így jellemezhetnénk a legtalálóbban, ami az újpesti médiával a 2006-os önkormányzati választások óta történt. Az előző ciklusban a helyi média zavaros körülmények és keretek között, leginkább a polgármester hitbizományaként működött. Mi sem volt jellemzőbb erre, minthogy a köztisztviselőként dolgozó polgármesteri sajtóreferens volt egyben az Újpest Újság főszerkesztője is. A hivatalon belül működő szerkesztőség anyagi értelemben is átláthatatlan feltételekkel működött. A költségek és a bevételek követhetetlensége miatt, még azt sem lehetett pontosan megállapítani valójában mennyibe kerül az Újpest Újság az adófizetőknek. A hosszú évek alatt megkövesedett struktúra magában hordozta a pártosság és az elfogultság veszélyét.

 

Városházi vélemények szerint a lap tartalmát néhány ember saját értékrendje, szimpátiája vagy politikai szándéka határozta meg. Így fordulhatott elő, hogy a 2006. évi önkormányzati választási kampányban a Fidesz leadott választási hirdetését, (melyet a kefelevonaton a Fidesz elnöke ellenőrzött és szignált) utólag megváltoztatták és töröltek belőle bizonyos tartalmakat. Ez azon túlmenően, hogy szakmailag és jogilag megengedhetetlen, mutatta az érintett felelősök emberi hozzáállását is.

 

A Fidesz már akkor jelezte, hogy programjával összhangban, minden törvényes eszközzel küzdeni fog azért, hogy a helyi média törvényes, átlátható, pártatlan és elfogulatlan módon működjön. A választások után Fidesz újonnan alakult képviselőcsoportja kidolgozta a helyi média új működési modelljét, mely szerint megszűntetésre került a három különálló, nem gazdaságos és szabálytalanul működő egység, helyette a Képviselőtestület létrehozta az Újpesti Média Kht.-t, amely valamennyi sajtófeladatot egységesen, szinergikusan lát el. Az újonnan létrejövő kht. vezetésére, pedig a testület pályázatot írt ki.

 

A vezetői posztra kiírt pályázatra hat szakember jelentkezett, akik közül egy pályázó felelt meg minden kritériumnak, és a szakmai előmenetele, tapasztalata alapján is a legalkalmasabb jelölt volt, így a gazdasági és a közművelődési bizottság véleménye alapján, a testület dr. Novák Tamást nevezte ki egy éves időtartamra a Média Kht. vezetőjének. Bár a pályázatból nem derült ki, de nem is volt titok senki előtt Novák Tamás jobboldali, konzervatív elkötelezettsége. Korábban az Utolsó Figyelmeztetés című polgári újságnál, mostanában pedig az ebből átalakult Reakció című folyóiratnak dolgozik, és egyik szerzője a jobbklikk.hu internetes szellemi műhelynek, ahol többek között Navracsics Tibor is publikál.

 

Nemesházi Beatrix


Novák Tamásnak a semmiből kellet felépítenie a céget. Jellemző a korábbi működésre, hogy az Újpest TV például ORTT engedélyek nélkül, lényegében törvénytelenül működött. Teljesen új stúdiót kellet építeni, mert a régi használhatatlan volt, és általában az összes működési feltételt szinte a nulláról kellet kialakítani. A nehézségek ellenére rövid idő alatt gyökeres változásokon ment keresztül a helyi média, az új néven, Újpesti Naplóként megjelenő újság immár színesben, de a régi előállítási árnál jóval olcsóbban készült. Teljesen új, a mai kor igényeinek megfelelő weboldalt hoztak létre, és az engedélyek megszerzését követően beindult tévéadás is kedvező nézői visszajelzéseket kapott. Az ekkor elvégzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a bekövetkezett átalakulást, változásokat az újpestiek nagy örömmel fogadták. Az eredmények láttán dicséretet érdemeltek volna, de ehelyett Novák Tamást egy hónappal az egy éves megbízatásának lejárta előtt váratlanul, Derce Tamás javaslatára leváltották a Média Kht. éléről.

 

Ennek a döntésnek is voltak persze előjelei. Nem mindenkinek tetszett a korábbi kézi vezérlés után megjelenő kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatás. Megjelent a lapban, néhány a polgármester tevékenységét bíráló olvasói levél. És megjelentek olyan cikkek is, amilyenek a korábbi újságban biztos nem jelentek volna meg. Ilyen volt az a cikk például, amely a GE Hungary Zrt. által keltett bűz okainak próbált meg utánajárni és beszámolt arról is, hogy a helyi lakosok úgy tapasztalják, a hivatalban sem segítik kellően a multicéggel folytatott küzdelmüket.

 

Úgy tűnik Derce Tamásnak ez már sok volt. Novák Tamás vezetői megbízatását, Derce Tamás előterjesztésére azonnali hatállyal visszavonták. Ezt az előterjesztést nem tárgyalta sem a kht. felügyelő-bizottsága, sem az önkormányzat kulturális bizottsága, sőt a testületi napirenddel sem lett kiküldve, így ott a helyszínen osztották ki. De Derce nem csak a leváltásra tett javaslatot, hanem az új vezető személyére is. Javasolta, hogy azonnali hatállyal nevezzék ki Győri Ildikót, pályázat nélkül, öt évre, másfélszer akkora fizetésért. Javaslatát, akárcsak a leváltást, támogatta a szocialista-szabaddemokrata többség is, ami az új jelölt személyében érthető is. Hogy kicsoda is Győri Ildikó? Az biztos, hogy gyermekének apja Rudi Péter a TV2 szerkesztője, akinek testvére Rudi Zoltán, a közszolgálati TV elnöke. Ezek után nem kétséges, hogy melyik oldalról érkezett.
Derce később a Helyi Téma érdeklődésére azzal indokolta a váltást, hogy nincs pályáztatási kötelezettség, és szó szerint idézve: "37 éve vagyok vezetői beosztásban, el tudom dönteni, hogy ki alkalmas egy feladatra, Győri Ildikóval korábban találkoztam, és meggyőződésem, hogy ő a megfelelő ember", valamint azt is hozzátette, hogy "elvárom a lojalitást".

 

37 éves vezetői tapasztalat ide vagy oda, lehet, hogy mégis inkább segítséget kellett volna kérnie a polgármester úrnak, mert Győri Ildikó 2 hónappal megválasztása után lemondott. Állítólag, mert nem ért a pénzügyekhez és ő nem tudta, hogy itt egy céget kellvezetni. Ahogy megválasztásakor, úgy távozásakor sem adott magyarázatot a testület felé.
Győri Ildikó lemondásával jogilag tisztázatlan helyzet állt elő a Média Kht-nál, de hogy az újpesti média történelem tovább színesedjen az idei első testületi ülésen Derce Tamás, a polgármester 37 éves tapasztalatában bízó baloldal, a Jobbik, az MDF és a KDNP új jelöltet szavazott meg a Kht. élére. Az előterjesztés a testületi ülés napirendjeként nem lett kiküldve, a bizottságok és a Kht. felügyelő-bizottsága nem tárgyalta, a képviselők a jelöltet nem ismerhették meg, mert az ügy tárgyalásakor nem volt jelen, és szakmai önéletrajzát sem osztották ki. A Kht. új vezetője Derce Tamás javaslatára Nemesházi Beatrix lett, akiről annyit lehet tudni, 2006-ban Szentendrén MSZP-s önkormányzati képviselőjelölt volt, és jelenleg is az MSZP-t képviseli a szentendrei önkormányzat egyik bizottságában.

 

(ujpestifidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
-1 #1 Számadó 2009-05-14 09:36
Évekig egyházam lapjának felelős szerkesztője voltam. Így szakmai szemmel is nézem az adófizetők pénzéből előállított önkormányzati újságot.
A tárgyilagosságr a és kiegyensúlyozot tságra törekvés helyett, sajnos, elfogultság és egyoldalúság jellemzi ezt a lapot. Valójában két személyt sztárol: a polgármestert és Trippon Norbertet. Szinte minden számban olvashatók a polgármesteri kinyilatkoztatá sok, melyekből ritkán hiányoznak a valamiben neki ellentmondó személyekre, csoportokra utaló lekezelő, már-már becsmérlő megjegyzések. Az pedig, ahogy a lap minden újpesti közjó kiapadhatatlan és jóságos forrásaként Trippon Norbertet, az MSzP üdvöskéjét jelöli meg, bennem fölébresztett egy különös gyanút. Mintha a polgármester – talán mert valamivel meg tudta zsarolni az MSzP – tudatosan és következetesen asszisztálna ahhoz, hogy székét a következő önkormányzati választáson Trippon elvtárs vehesse át.
Tisztelettel: Számadó
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.