Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Megvédtük a magyar földet | +videó Nyomtatás E-mail
2014. július 07.

 

A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, a hazai agrárium teljesítménye büszkeségre ad okot.

 

A kormányfő a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén Gödöllőn, a Szent István Egyetemen elmondott beszédében kitért arra is, hogy a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is.

 

A Magosz és a kormányt adó politikai pártok mindig kitartottak egymás mellett, hosszú ideje kipróbált szövetség a miénk – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett, 20 éve kötött először szövetséget a Magosz és a Fidesz, és egyúttal köszönetet mondott a két évtizedes hűségért, kitartásért és együttműködésért. Két évtizede küzdünk közösen, vállvetve azért, hogy Magyarország egyről a kettőre jusson, és mindannyian egy szabad és igazságos világban élhessünk – fogalmazott. A miniszterelnök szerint Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, hiszen ők pontosan tudják, hogy vetés nélkül nincs aratás. Ezt az egész országnak meg kell tanulnia. Ha le akarjuk küzdeni a pénzügyi válságot, a költségvetési hiányt és a megörökölt államadósságot, valamint úrrá akarunk lenni a negatív tendenciákon, akkor meg kell fogni a munka végét és dolgozni kell – jegyezte meg.

 

Orbán Viktor emlékeztetett, 2010-ben hazánk elutasította a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió által javasolt válságkezelést, és helyette a magunk által felépítettet választottuk. A miniszterelnök aláhúzta, a válságkezelés sikeres volt. Példaként említette, Magyarországon 2010-ben 1,8 millióan fizettek adót, 2014 májusában pedig 4,1 millióan. Ez az a változás, amelyben minden felismerhető, amit az elmúlt négy évben tettünk – jegyezte meg.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A miniszterelnök felidézte, a pártállam felszámolása után az a veszély fenyegetett bennünket, hogy a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar földet, - ha kell, az utolsó hektárig – külföldiek, spekulánsok, és kalandorok kezére játsszák. Azonban a Fidesz-KDNP, közösen a Magosszal, nem hagyta, hogy kihúzzák a magyar gazdák lába alól a talajt, megvédtük a magyar földet – húzta alá. Orbán Viktor hangsúlyozta, az új földtörvénnyel sikerült elérni, hogy a magyar termőföld a helyben lakó, földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

 

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a földtörvény megfelel az uniós szabályozásoknak, de még viták vannak Brüsszellel, ott még nem fogadták el azt. A kormányfő leszögezte, ezután is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy csak olyan földtörvénye legyen hazánknak, mely lehetővé teszi, hogy a termőföld nemzeti hatáskörben maradjon, és kiszűrje a spekulánsokat. Arról is beszélt, hogy az új Büntető Törvénykönyv öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a termőföldek jogellenes megszerzését. Elmondta továbbá, a kormány a szigorúságon túl pénzügyi eszközöket is mozgósított a magyar föld védelme érdekében.

 

A miniszterelnök kitért arra is, hogy többszáz éves vitát döntött el a Parlament a földtörvény elfogadásával. Kimondtuk, a termőföld 80 százalékát a kis- és középvállalkozások keze ügyébe kell segíteni a középgazdák meghatározó súlyával, és 20 százaléknál több ne maradjon nagybirtok formájában – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben az összes állami tulajdonú földet 600 szerződéssel hasznosították, most viszont a 221 ezer hektárra 6000 szerződést kötöttek, azaz négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma.

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hazai agrárium teljesítménye büszkeségre ad okot. A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem. Az ágazat teljesítménye az elmúlt évben 22 százalékkal bővült – fűzte hozzá. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is; a világ népessége nő, egyre több embert kell eltartani és etetni. A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni – fogalmazott, megjegyezve, nekünk, magyaroknak jelenleg ezek mind adottak.

 

A miniszterelnök kitért arra is, hogy vannak még megoldandó feladatok. Felhívta a figyelmet arra, hogy csökken a falun élők száma, a vidék erőforrásainak tekintélyes része nem marad helyben, kevés család tud kizárólag a mezőgazdaságból megélni. A vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy lehet ott élni – fejtette ki.

 

A kormányfő nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság, lelki erő és tudás ahhoz, hogy a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni - mondta a küldötteknek. Felhívta a figyelmet arra, a határidő rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket a brüsszeli agrárpolitikai központtal. Orbán Viktor közölte, a terv az, hogy a soron következő kormányülésen, július 7-én a kabinet meg is hozza a szükséges döntéseket. A miniszterelnök elmondta, a kormány egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások esetében 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki, így terelve a támogatásokat a kis- és közepes gazdaságok felé, viszont úgy kell az átalakítást végrehajtani, hogy átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés