Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Év végéig kivezetik a devizahiteleket Nyomtatás E-mail
2014. július 07.

 

Jelentősen csökkennek majd a devizahitelesek törlesztőrészletei – fogalmazott Varga Mihály.

 

Az Országgyűlés pénteken megszavazta a devizahiteleseket segítő törvényt, amely kimondja, hogy az árfolyamrés semmis. Helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is a jegybank árfolyamát, vagyis a középárfolyamot kellett volna használni. Az egyoldalú szerződésmódosítások, a kamatemelések is semmisek, kivéve, ha a bankok a bíróságokon bebizonyítják, hogy tisztességesen jártak el.

 

A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, illetve felfüggesztik a végrehajtásokat és a pereket. A jogszabály azokra vonatkozik, akik 2004. május 1-je után vették fel, és 2009-ig nem zárták le a hitelüket, nem végtörlesztettek kedvezményesen, és az eszközkezelőtől sem kértek segítséget. Az élő szerződéseknél nincs elévülés, minden jogszerűtlenül felszámított összeg a teljes futamidőre visszajár. A jegybank úgy számol: a bankoknak mindez 900 milliárd forintba kerül majd, ráadásul kamatos kamat is járhat a hiteleseknek.

 

A devizahiteleseken segítő törvénnyel a Kúria döntésének első részét vezette át a parlament a magyar jogrendszerbe, mert az ítéletnek önmagában nem volt kötelező törvényi ereje - magyarázta az M1 Ma reggel című műsorában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: az elszámolásra és a forintosításra a tervek szerint ősszel kerülhet sor. Mint mondta, egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány százalékkal változnak a törlesztőrészletek, abban ugyanakkor biztos, hogy jelentős csökkenésre számíthatnak az ügyfelek.

 

Varga Mihály kiemelte, hogy a törvény nyomán a bankok is a bíróságokhoz fordulhatnak, ha úgy ítélik meg, hogy tisztességesen jártak el, az ügyfelek pedig kényelmesebb helyzetben vannak, mint a pénzintézetek, hiszen utóbbiaknak kell bizonyítaniuk igazukat. A tárcavezető megjegyezte: a törvény szűk határidőket állapított meg, így az említett perek már novemberre lezárulhatnak.

 

A nemzetgazdasági miniszter a Ma reggelben hangsúlyozta: a kormány egy gondosan kialakított menetrend szerint halad, és szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy a devizahiteleket az év végéig kivezetik.

 

(hirado.hu-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés