Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 34 vendég böngészi
Tartós növekedés a hazai iparban Nyomtatás E-mail
2014. július 14.

 

Májusban ismét tíz százalékhoz közeli mértékben nőtt az ipari termelés, míg az év első öt hónapjában 9 százalékos bővülést regisztráltak az ágazatban.

 

Az ipari termelés sorozatban kilenc hónapja tartó növekedését a feldolgozóipar kétszámjegyű bővülése is segítette: tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést - reagált közleményben a KSH hétfői adataira a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hazai ipar elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos erősödése is alátámasztja az előző évek aktív iparpolitikájának sikerét, ezért a Kormány a jövőben is folytatja Magyarország újraiparosítását.

 

A KSH adatai alapján az ipari termelés idén májusban 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, így folytatódott az ágazat 2013 szeptembere óta tartó növekedése. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

 

2014 májusában hazánk iparának egyik legjelentősebb alágának számító járműgyártás kibocsátása 23,9 százalékkal növekedett, míg az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 31 százalékkal bővült. Az értékesítés négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása több mint 5 százalékkal emelkedett.

 

A külpiaci kereslet növekedésének köszönhetően a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csaknem 16 százalékkal bővült, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása pedig 27 százalékkal nőtt.

 

Kiemelendő még a vasúti, kötöttpályás jármű gyártásának 86,4 százalékos bővülése is. Az ipar egészséges szerkezetű növekedését mutatja az is, hogy az év első öt hónapjában az ipari termelés mindegyik régióban növekedett.

 

Az ipar tartós növekedését vetíti előre az ágazat rendelésállományának nagymértékű növekedése is: feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14 százalékkal nőtt, ezen belül az új exportrendelések 13,7 százalékkal, míg az új belföldi rendelések 15,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg az előző év májusit.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés