Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 113 vendég böngészi
Lengyel testvéreinkre gondolunk ma Nyomtatás E-mail
2010. április 17.
A katyni megemlékezésre utazó lengyel állami delegáció, és a velük utazók tragikus halála mélyen megrázta a Világot, sorra fejezik ki részvétüket mindazok, akik a kormánytagok, és a velük utazó egykori áldozatok hozzátartozóinak gyászában osztoznak.


A lengyel-magyar barátság, a közös történelmi múlt megpróbáltatásai köteleznek arra, hogy emlékezzünk mindazokra, akik régen is, és most is sokat tettek a katyni mészárlás feltárása és történelmi feldolgozása érdekében.

 

Az Újpesten jól ismert Molnár Imre történész - gróf Esterházy János munkásságának elismertető élharcosa – szintén az áldozatok között lett volna, de szerencséjére már nem volt hely a gépen. A jelenleg varsói diplomata Esterházy példájával érzékeltette - akinek komoly szerepe volt az emlékek feltárásában és megőrzésében „Katin nem csupán nemzeti, de nemzetközi ügy”.

 

Immár két éve, hogy az Újpesti Fidesz frakciója javaslatot tett arra, hogy az országban elsőként Újpesten teret nevezzünk el gróf Esterházy János mártírpolitikusról, de az egyhangúlag elfogadott határozati javaslatnak a városvezetés nem tud érvényt szerezni.

 

Fontos felhívni a figyelmet a múltban elkövetett bűnök és igazságtalanságok feltárására, és az ezért küzdők emlékének méltó megőrzésére, hogy történelmi feldolgozása az utókor számára elérhető legyen, tanulságul szolgáljon mindenki számára.  

 

A mai gyásznapon emlékezünk a múltra, a tragédia okozta fájdalomban osztozva fejezzük ki együttérzésünket minden lengyel vezetőnek és gyászoló családnak, valamint az újpesti lengyel kisebbség vezetőinek és tagjainak.

 

(Hladony Sándor - önkormányzati képviselő)   

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.