Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
A személyi döntések előtt az elvi kérdéseket kell tisztázni Nyomtatás E-mail
2014. július 17.

 

Az elvi kérdéseknek meg kell előzniük a személyi döntéseket - hangoztatta Orbán Viktor az MTI kérdésére szerdán kora este Brüsszelben, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára.

 

A miniszterelnök szerint a személyi döntések előtt például olyan elvi kérdéseket kell tisztázni, hogy az adózásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. Mint a kormányfő fogalmazott: ezen túlmenően szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, hogy a nemzetállamoknak lesz-e lehetőségük, hogy saját hatáskörben tudják garantálni az olcsó energiát, valamint fel kell hagyni azzal, hogy az uniós intézmények nyíltan vagy burkoltan hatásköröket vonjanak el a nemzetállamoktól. "Először a ló, utána a kocsi. A sorrendet nem lehet megfordítani" - érzékeltette a miniszterelnök.

 

Az adózásról Orbán Viktor azt mondta, hogy Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország. "Erről a lehetőségről nem akarunk lemondani. Márpedig egy új európai politikához a munkát támogató gazdaságpolitika kell" - hangoztatta a miniszterelnök.

 

A hatáskörök nyílt vagy burkolt elvonása a tagállamoktól a kormányfő szerint gyakorlattá vált az elmúlt öt évben, s ennek véget kell vetni. Orbán Viktor úgy vélte: ez rontotta az EU hitelét a választópolgárok szemében, valamint jó néhány tagállamot szembefordított az uniós intézményekkel.

 

"A nemzetállamok védik alkotmányos jogaikat, és ha azt egy birodalmi központ, mint Brüsszel el akarja venni, akkor abból konfliktus lesz. Az új európai politikához pedig nem konfliktusok kellenek, hanem minél több megegyezés" - hangsúlyozta a kormányfő.

 

Az esetleges jelöltekről az uniós csúcspozíciókra a miniszterelnök tudatta: a magyar kormány jelöltlistáján vannak olyan jelöltek, akik ezekben a kérdésekben a megfelelő álláspontot tudják képviselni. Közölte azt is: akkor nevezi majd meg a magyar kormány jelöltjét az Európai Bizottságba, ha arra hivatalos felkérést kap Jean-Claude Junckertől, a brüsszeli testület megválasztott elnökétől, akivel az uniós csúcstalálkozó előtt külön is egyeztetett.

 

A szintén napirenden lévő ukrajnai helyzetről és az Oroszországgal szembeni esetleges újabb büntetőintézkedésekről a miniszterelnök úgy nyilatkozott: ha lesznek is újabb szankciók, azok nem léphetnek át a következő, harmadik fázisba, a büntetőintézkedések nem kaphatnak új dimenziót, az ugyanis, úgy véli, mind Európa, mind Magyarország érdekeivel ellentétes volna.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés